Rozase hastalarında Helicobacter pylori ve Demodex birlikteliği sıklığı
Prevalence of Helicobacter pylori and Demodex co-positivity inpatients with rosacea
- Tez No: 986047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM AKPINAR KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Demodex, Helicobacter pylori, rozase, Demodex, Helicobacter pylori, rosacea
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rozase hastalarında Helicobacter pylori enfeksiyonu ve Demodex enfestasyonu ile hastalık arasında ilişkinin araştırılması ve iki etkenin birlikte pozitifliğinin rozase şiddeti üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Şubat-Temmuz 2025 tarihleri arasında SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniği'ne başvuran, 18 yaş üzeri, klinik olarak rozase tanısı almış hastalar dahil edildi. Yüzünde rozase dışında başka bir deri hastalığı bulunanlar, bağışıklık sistemini etkileyecek hastalığı olanlar ve sistemik tedavi alan hastalar dışlandı. Hastaların demografik bilgileri, rozase ile ilgili klinik bilgileri ve Helicobacter pylori sonuçları kaydedildi. Demodex varlığı dermatoskopi ile, H. pylori pozitifliği gaitada antijen testi ile değerlendirildi. Hastalar Demodex pozitif/negatif ve H. pylori pozitif/negatif olarak gruplandı; istatistiksel analiz için SPSS 11.5 kullanıldı. Bulgular: Toplam 61 rozase hastası (45 kadın, 16 erkek) değerlendirildi. Demodex pozitifliği %57,4 oranında saptandı ve kadınlarda daha yüksekti. H. pylori pozitifliği %23 oranında saptandı ve ileri yaş ile erkek cinsiyet arasında anlamlı ilişki saptandı. Demodex ve H. pylori aynı anda pozitif olan olgularda yaş ortalaması daha yüksekti. Rozase şiddeti ile Demodex, H. pylori ya da iki etkenin birlikte pozitifliği arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda Demodex enfestasyonu kadınlarda daha sık, H. pylori pozitifliği ise erkeklerde ve ileri yaşta daha yaygın bulundu. Her iki etkenin birlikte görülme olasılığı yaşla artmakla birlikte, iki etkenin birlikte görülmesinin rozase şiddeti üzerinde ek bir etkisi gösterilemedi. Bulgular, rozase yönetiminde Demodex ve H. pylori değerlendirmesinin hasta özelliklerine göre bireyselleştirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the association between Helicobacter pylori infection and Demodex infestation and rosacea, and to evaluate the effect of co- positivity on rosacea severity. Materials and Methods: Patients ≥18 years of age with a clinical diagnosis of rosacea who presented to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of SBÜ Ankara Training and Research Hospital between February and July 2025 were included. Individuals with other active facial dermatoses, systemic diseases affecting the immune system, or receiving systemic therapy were excluded. Demographic and clinical data and H. pylori test results were recorded. Demodex presence was assessed by dermatoscopy, and H. pylori positivity by stool antigen test. Patients were grouped as Demodex positive/negative and H. pylori positive/negative. Statistical analyses were performed using SPSS 11.5. Results: A total of 61 rosacea patients (45 women, 16 men) were evaluated. Demodex positivity was detected in 57.4% and was more frequent in women. H. pylori positivity was 23.0% and was associated with older age and male sex. Patients with concomitant Demodex and H. pylori positivity had a higher mean age. No significant association was found between rosacea severity and Demodex, H. pylori, or co-positivity. Conclusion: In this cohort, Demodex infestation was more common in women, whereas H. pylori positivity was more prevalent in men and in older age. Although the likelihood of co-positivity increased with age, the coexistence of the two factors did not exert an additional effect on rosacea severity. These findings suggest that evaluation for Demodex and H. pylori in rosacea should be individualized according to patient characteristics.