Sistemik kortikosteroid tedavisi alan hastalarda pnömokok aşısının pnömoni sıklığına etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 986045
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pnömokok aşısı, toplumda gelişen pnömoni, kortikosteroid, immünsüpresyon, kümülatif doz, Pneumococcal vaccine, community-acquired pneumonia, corticosteroid, immunosuppression, cumulative dose
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, uzun süreli sistemik kortikosteroid tedavisi alan hastalarda pnömokok aşısının pnömoni gelişme sıklığı üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kortikosteroidlerin immün sistemi baskılayıcı etkileri nedeniyle bu hasta grubunda enfeksiyon riski artmakta, bu durum pnömokok enfeksiyonlarının daha sık ve ağır seyretmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, aşılanmış ve aşılanmamış immünsuprese bireylerde pnömoni sıklığının karşılaştırılması, aşının koruyuculuğu ve klinik etkisinin değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Materyal ve Metod: Araştırma retrospektif ve kesitsel olarak tasarlanmıştır. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp-Damar ve Onkoloji Kuleleri aşı ünitelerine 01.01.2023 – 31.12.2024 tarihleri arasında başvuran en az 10 gün süreyle 10 mg/gün ve üzerinde sistemik kortikosteroid tedavisi almış toplam 205 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalar Sarkoidoz, Hipersensitivite Pnömonisi ve Romatoid Artrit tanılı hastalardan seçildi. Çalışma için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan onay alınmıştır (Karar No: E2-23-5915). Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, sigara öyküsü, pnömokok aşısı olma durumu, steroid tedavi özellikleri (başlama dozu, bitiş dozu, süresi ve kümülatif doz), laboratuvar verileri, pnömoni sıklığı ve klinik sonuçları değerlendirilmiştir. Pnömokok aşısı olan hastalar yalnızca 13-valanlı konjuge pnömokok aşısı ile aşılıydı. Pnömoni tanısı klinik, radyolojik ve laboratuvar bulgularının birlikte değerlendirilmesiyle konulmuştur. Pnömoni ağırlığı CURB-65 skoru kullanılarak belirlenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 20.0 programı ile yapılmış, p<0.05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 205 hastanın 105'i pnömokok aşısı olan ve 100'ü pnömokok aşısı olmayan kişilerden oluştu. Yaş ortalaması 58,0 ± 13,4 (25–79) yıl olup, kadın oranı %68,8 idi. En sık görülen komorbiditeler hipertansiyon (%33,7), koroner arter hastalığı (%17,1) ve diyabetes mellitus (%16,1) olarak saptandı. Sigara içme oranı %35,1 olup, ortalama paket-yıl 29,7 ± 20,4 idi. Aşılanan hastaların %66,7'si 2020 yılında aşılanmıştı. Pnömoni sıklığı aşılı olan grupta daha düşük olmasına karşın bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Pnömoni gelişen hastalarda steroid bitiş dozunun anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı. İnterstsiyel akciğer hastalığı olan romatoid artritli olgularda pnömoni sıklığının olmayanlara göre anlamlı olarak fazla olduğu gösterilmiştir. Yapılan regresyon analiz sonuçlarına göre prokalsitonin düzeyinde her bir birimlik artışın pnömoni riskini 23,8 kat artırdığı görüldü. Tartışma: Uzun süreli sistemik kortikosteroid tedavisi, hücresel immüniteyi baskılayarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırmaktadır. Literatürde, yüksek doz veya uzun süreli steroid kullanımının pnömoni ve diğer ciddi enfeksiyon riskini 1,4–2,0 kat artırdığı bildirilmiştir. Pnömokok aşısı yapılan hastalarda pnömoni sıklığında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanmasa da, klinik olarak aşılı grupta pnömoni daha az görülmüştür. Bu bulgular, immünsüpresif bireylerde aşının tam koruyuculuk sağlamasa da aşılama yapılmasını desteklemektedir. Ayrıca, pnömoni olan hastaların yüksek steroid bitiş dozuna sahip olması, altta yatan hastalığı nedeniyle steroid kullanması gereken hastalarda oluşabilecek enfeksiyon ve yan etkiler göz önüne alınarak steroid tedavi dozu ayarlaması açısından akılda bulundurulması gereken önemli bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç: Uzun süreli veya yüksek doz sistemik steroid tedavisi alan hastalarda konjuge pnömokok aşısının pnömoni sıklığını belirgin düzeyde azaltmadığı, ancak aşılama yapılan grupta pnömoni oranlarının bir miktar daha düşük olduğu, yakın dönem yüksek doz steroid maruziyetinin pnömoni riskini anlamlı biçimde artırdığı, steroid kullanan hastalarda prokalsitonin düzeyinin pnömoni riskini öngörmede klinik açıdan değerli bir parametre olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, uzun süreli sistemik steroid tedavisi alan hastalarda pnömokok aşılaması önerilmeye devam edilmelidir. Ancak bu hasta grubunda aşılamanın zamanlaması, doz düzeyi ve eşlik eden immünsüpresif tedaviler dikkate alınmalı; aşılama öncesi bağışıklık durumu ve tedavi planlaması bireyselleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of pneumococcal vaccination on the incidence of pneumonia in patients receiving long-term systemic corticosteroid therapy. Due to the immunosuppressive effects of corticosteroids, the risk of infection increases in this patient population, leading to more frequent and severe pneumococcal infections. Therefore, comparing pneumonia frequency between vaccinated and unvaccinated immunosuppressed individuals is important to demonstrate the vaccine's protective and clinical effects. Materials and Methods: This study was designed as a retrospective and cross-sectional analysis. A total of 205 patients who were admitted to or hospitalized in the Departments of Pulmonology, Rheumatology, and Oncology at Ankara Bilkent City Hospital between January 1, 2023, and December 31, 2024, and who had received systemic corticosteroid therapy of at least 10 mg/day for 10 days or longer, were included. These patients were diagnosed with sarcoidosis, hypersensitivity pneumonitis, or rheumatoid arthritis. Ethical approval was obtained from the Clinical Research Ethics Committee of Ankara Bilkent City Hospital (Decision No: E2-23- 5915). Demographic characteristics, comorbidities, smoking history, pneumococcal vaccination status, corticosteroid treatment features (initial dose, final dose, duration, and cumulative dose), laboratory data, pneumonia incidence, and clinical outcomes were evaluated. Patients who received the pneumococcal vaccine had been immunized with the 13-valent conjugated pneumococcal vaccine only. The diagnosis of pneumonia was made by evaluating clinical, radiological, and laboratory findings together. Pneumonia severity was determined using the CURB-65 score. Statistical analyses were performed using SPSS version 20.0, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 205 patients included, 105 had been vaccinated and 100 were unvaccinated. The mean age was 58.0 ± 13.4 (25–79) years, and 68.8% were female. The most common comorbidities were hypertension (33.7%), coronary artery disease (17.1%), and diabetes mellitus (16.1%). The smoking rate was 35.1%, with a mean of 29.7 ± 20.4 pack-years. Among the vaccinated patients, 66.7% had been immunized in 2020. Although the incidence of pneumonia was numerically lower in the vaccinated group, the difference was not statistically significant. Patients with pneumonia had higher final steroid doses. It has been shown that the frequency of pneumonia is significantly higher in rheumatoid arthritis patients with interstitial lung disease compared to those without. Regression analysis revealed that each oneunit increase in procalcitonin level was associated with a 23.8-fold increase in pneumonia risk. Discussion: Long-term systemic corticosteroid therapy increases susceptibility to infections by suppressing cellular immunity. Previous studies have reported that high-dose or long-term steroid use increases the risk of pneumonia and other serious infections by 1.4–2.0 times. Although no significant reduction in pneumonia frequency was observed in vaccinated patients, pneumonia occurred less frequently in the vaccinated group. These findings support pneumococcal vaccination in immunosuppressed individuals, even if full protection cannot be achieved. Moreover, the higher final steroid dose observed in patients with pneumonia highlights the importance of dose adjustment in patients requiring corticosteroid therapy due to underlying diseases, considering the potential risk of infections and adverse effects. Conclusion: In patients receiving long-term or high-dose systemic corticosteroid therapy, conjugated pneumococcal vaccination did not significantly reduce the incidence of pneumonia; however, the pneumonia rate was slightly lower in the vaccinated group. Recent exposure to high steroid doses was found to significantly increase pneumonia risk, and elevated procalcitonin levels were identified as a clinically valuable parameter for predicting pneumonia in steroidtreated patients. Therefore, pneumococcal vaccination should continue to be recommended for patients undergoing long-term systemic steroid therapy. However, the timing of vaccination, steroid dosage, and concurrent immunosuppressive treatments should be carefully considered, and vaccination strategies should be individualized based on the patient's immune status and treatment plan.