Navitoklaksın SKOV-3 insan over kanseri ve PC-3 insan prostat kanseri hücre hatları üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması
Comparative investigation of the effects of navitoclax on SKOV-3 human ovarian cancer and PC-3 human prostate cancer cell lines
  1. Tez No: 986050
  2. Yazar: VOLKAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ELBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: PC-3, SKOV-3, Prostat kanseri, Over kanseri, Navitoklaks, PC-3, SKOV-3, Prostate cancer, Overian cancer, Navitoclax
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, BH-3 mimetik ve Bcl-2 ailesi inhibitörlerinden biri olan navitoklaksın (ABT-263), PC-3 insan prostat kanseri ve SKOV-3 insan over kanseri hücre hatları üzerindeki apoptotik etkilerinin karşılaştırmalı olarak araştırılmasıdır. Navitoklaksın kaspaz-9 aktivasyonu ve apoptotik belirteçler üzerindeki etkisinin değerlendirilerek, intrinsik apoptoz yolağının ne ölçüde tetiklediğinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada WST-1 hücre canlılık testi ile navitoklaksın IC50 değeri belirlenmiştir. Belirlenen dozlarda ilaç uygulanan hücrelerde immünohistokimya yöntemi kullanılarak kaspaz-9 ekspresyonu analiz edilmiş ve H-Skor yöntemi ile değerlendirilmıştır. Ayrıca ultrastriktürel değişiklikleri incelemek için taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntülemesi yapılmıştır. Bulgular: Navitoklaksın, PC-3 insan prostat kanseri ve SKOV-3 insan over kanseri hücrelerinde apoptotik aktiviteyi artırdığı gözlemlenmiştir. Navitoklaks ile kaspaz- 9 ekspresyon düzeyleri her iki hücre hattında da anlamlı düzeyde artış göstermiş, ancak bu artış PC-3 hücrelerinde daha belirgin olmuştur. H-Skoru, PC-3 insan prostat kanseri hücrelerinde navitoklaksın daha güçlü bir apoptoz indüksiyonu sağladığını göstermiştir. Çalışmamızın SEM incelemeleri, ilaç uygulanan hücrelerde belirgin hücre küçülmesi, membran balonlaşması ve nükleer fragmantasyon gibi apoptotik morfolojik değişikliklere neden olduğunu göstermiştir. Sonuç: Bu çalışma, navitoklaksın hem PC-3 insan prostat kanseri hem de SKOV-3 insan over kanseri hücrelerinde apoptozu aktive edebildiğini, ancak PC-3 insan prostat kanseri hücrelerinde daha güçlü bir apoptotik etki oluşturduğunu göstermektedir. Çalışmamızın sonuçları, navitoklaks ile Bcl-2 ailesi proteinlerinin inhibisyonunun prostat kanseri hücrelerinde daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, navitoklaksın terapötik dozda over ve prostat kanseri tedavisindeki potansiyel kullanımına yönelik yeni klinik çalışmalar için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to comparatively investigate the apoptotic effects of navitoclax (ABT-263), a BH3 mimetic and inhibitor of the Bcl-2 family, on PC-3 human prostate cancer and SKOV-3 human ovarian cancer cell lines. The primary objective was to assess caspase-9 activation, an apoptotic marker, in order to elucidate the extent of navitoclax-induced activation of the intrinsic apoptotic pathway. Material and Methods: The IC50 value of navitoclax was determined using the WST-1 cell viability assay. Cells treated with the drug at defined concentrations were then assessed for caspase-9 expression using immunohistochemistry, and analyzed via the H-score method. In addition, scanning electron microscopy (SEM) was employed to examine ultrastructural alterations indicative of apoptosis. Results: Navitoclax was observed to enhance apoptotic activity in both PC-3 and SKOV-3 cell lines. Caspase-9 expression levels significantly increased in both lines, with a more pronounced elevation detected in SKOV-3 cells. H-score analysis further demonstrated that navitoclax induced stronger apoptotic responses in SKOV-3 ovarian cancer cells. SEM evaluation confirmed characteristic morphological features of apoptosis, including cell shrinkage, membrane blebbing, and nuclear fragmentation in drug-treated groups. Conclusion: This study demonstrates that navitoclax effectively induces apoptosis in both PC-3 and SKOV-3 cancer cells, with a more robust response observed in SKOV-3 ovarian cancer cells. These findings suggest that Bcl-2 family protein inhibition may be more effective in ovarian cancer and highlight the therapeutic potential of navitoclax in future clinical strategies targeting ovarian and prostate malignancies.