Dikişsiz aort kapak replasmanı (SU-AVR) ve transkatater aort kapak implantasyonu (TAVI) operasyonlarının postoperatif erken ve orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of early and mid-term postoperative outcomes of sutureless aortic valve replacement (SU-AVR) and transcatheter aortic valve implantation (TAVI) procedures
  1. Tez No: 986051
  2. Yazar: ÖMER ABDULLAH YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH UĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, Dikişsiz Aort Kapak Replasmanı, Transkatater Aort Kapak İmplantasyonu, Propensity score matching, Aortic stenosis, Sutureless aortic valve replacement, Transcatheter aortic valve implantation, Propensity score matching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dikişsiz aort kapak replasmanı (SU-AVR) ve transkateter aort kapak implantasyonu (TAVI) uygulanan hastaların klinik, hemodinamik ve uzun dönem sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, retrospektif ve gözlemsel olarak planlandı. Mart 2019–Haziran 2025 tarihleri arasında ciddi aort darlığı nedeniyle SU-AVR veya TAVI uygulanan 418 hasta değerlendirildi. Dahil edilme ve dışlanma kriterleri sonrası, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve başlıca komorbiditeler kullanılarak propensity score matching (PSM) uygulandı ve her iki grupta 60'ar hastadan oluşan dengeli kohortlar oluşturuldu. Klinik sonlanım noktaları ve komplikasyonlar VARC-3 kriterlerine göre tanımlandı. Hemodinamik değerlendirmede etkin orifis alanı (EOA), indekslenmiş EOA (iEOA) ve hasta–protez uyumsuzluğu (PPM) incelendi. Hastane yatış süresi, maliyet ve mortalite sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: PSM sonrası demografik ve klinik özellikler gruplar arasında benzerdi; ancak STS skoru TAVI grubunda daha yüksekti (p<0,001). SU-AVR grubunda zirve transvalvüler gradiyent TAVI grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti (SU-AVR 25,25±10,75 mmHg vs. TAVI:19,13±8,23 mmHg; p<0,001). Buna karşın her iki grupta da şiddetli PPM (iEOA ≤0,65 cm²/m²) izlenmedi; yalnızca orta derece PPM (iEOA 0,65–0,85 cm²/m²) saptandı (SU-AVR: %3.33; TAVI: %3,33; p>0,05). Orta ve üzeri paravalvüler aort yetmezliği SU-AVR grubunda anlamlı olarak daha düşüktü (SU-AVR: %10 vs. TAVI: %20; p<0,001). Yoğun bakım yatış süresi açısından fark bulunmazken (p>0,05), toplam hastane yatış süresi SU-AVR grubunda daha uzundu (SU-AVR: 10,58±10,75 gün vs. TAVI: 4,88±3,62 gün; p<0,001). Buna karşın toplam maliyet SU-AVR grubunda daha düşüktü (SU-AVR: 7073,45±1991,52 USD vs. TAVI:7856,40±1808,03 USD; p<0,001). Periprosedürel ve erken dönem mortalite açısından gruplar arasında fark izlenmedi (p>0,05). 1 yıl sonrası mortalite TAVI grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (TAVI: %45 vs. SU-AVR: %15; p<0,001). Sonuç: Bu çalışmada, SU-AVR ve TAVI uygun hastalarda etkili ve güvenli tedavi seçenekleri olarak değerlendirilmiştir. SU-AVR, daha düşük paravalvüler kaçak oranı ve daha düşük maliyet ile öne çıkarken; TAVI daha düşük transvalvüler gradiyentler ile ilişkilidir. Her iki yöntemde de şiddetli hasta–protez uyumsuzluğunun izlenmemesi, modern kapak tasarımlarının ve uygun implantasyon stratejilerinin hemodinamik performansı desteklediğini göstermektedir. Bulgular, tek bir yöntemin mutlak üstünlüğünden ziyade, kalp takımı ve hastane içi konsey değerlendirmesi ile bireyselleştirilmiş yöntem seçiminin klinik sonuçlar açısından belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the clinical, hemodynamic, and long-term outcomes of patients undergoing sutureless aortic valve replacement (SU-AVR) and transcatheter aortic valve implantation (TAVI). Materials and Methods: This single-center, retrospective, and observational study evaluated 418 patients who underwent SU-AVR or TAVI for severe aortic stenosis between March 2019 and June 2025. After applying inclusion and exclusion criteria, propensity score matching (PSM) was performed using age, sex, body mass index, and major comorbidities, resulting in two balanced cohorts of 60 patients each. Clinical endpoints and complications were defined according to the Valve Academic Research Consortium-3 (VARC-3) criteria. Hemodynamic assessment included effective orifice area (EOA), indexed EOA (iEOA), and prosthesis–patient mismatch (PPM). Hospital length of stay, cost, and mortality outcomes were compared between groups. Results: After PSM, demographic and clinical characteristics were comparable between groups; however, STS scores were significantly higher in the TAVI group (p < 0.001). The max transvalvular gradient was significantly higher in the SU-AVR group compared with the TAVI group (SU-AVR 25,25±10,75 mmHg vs. TAVI:19,13±8,23 mmHg; p<0,001). Nevertheless, no severe PPM (iEOA ≤ 0.65 cm²/m²) was observed in either group, and only moderate PPM (iEOA 0.65–0.85 cm²/m²) was detected, with no significant difference between groups (SU-AVR: %3,33 vs. TAVI: %3,33; p > 0.05). The incidence of moderate or greater paravalvular aortic regurgitation was significantly lower in the SU-AVR group (SU-AVR: %10 vs. TAVI: %20; p < 0.001). While there was no significant difference in intensive care unit length of stay (p > 0.05), total hospital length of stay was longer in the SU-AVR group (SU-AVR: 10,58±10,75 days vs. TAVI: 4,88±3,62 days; p < 0.001). In contrast, overall cost was significantly lower in the SU-AVR group (SU-AVR: 7073,45±1991,52 USD vs. TAVI: 7856,40±1808,03 USD; p < 0.001). There were no significant differences in periprocedural or early mortality between groups (p > 0.05). However, mortality beyond 1 year was significantly higher in the TAVI group (TAVI: %45 vs. SU-AVR: %15; p < 0.001). Conclusion: In this study, both SU-AVR and TAVI were found to be safe and effective treatment options in appropriately selected patients. SU-AVR was associated with lower rates of paravalvular regurgitation and lower overall cost, whereas TAVI was associated with lower transvalvular gradients. The absence of severe prosthesis–patient mismatch in both groups highlights the role of modern valve designs and appropriate implantation strategies in optimizing hemodynamic performance. These findings suggest that, rather than the absolute superiority of a single technique, individualized treatment selection based on evaluation by the heart team and institutional multidisciplinary council is the key determinant of optimal clinical outcomes.