Hicri IV. asırda Bağdat'da emir ve nehiy tartışmaları
Debates debates on amr and nahy in 4th/10th-century Baghdad
- Tez No: 986073
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Usûl-i fıkıh, Kelâm, Emir, Nehiy, IV./X. yüzyıl Bağdat, Cessâs, Bâkıllânî, Kādî Abdülcebbâr, Islamic legal theory, Islamic theology, command (amr), prohibition (nahy), 4th/10th-century Baghdad, al-Jassas, al-Baqillani, Qadi 'Abd al-Jabbar
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İslâm hukukunda hükümlerin belirlenişi, ilâhî hitabın mükellefin fiilleri hakkında yönelttiği talep, zecir ve ibâha bildiren lafızların delâletinin nasıl anlaşıldığına dayanır. Emir ve nehiy sîgaları, yalnızca ibadetlerde değil, muamelât ve toplumsal ilişkilerde de normatif düzenin temelini oluşturan talep bildiren yapılardır. Bu kiplerin bağlayıcılığı, delâlet düzeyi ve hükme dönüşme süreçleri; dilin mahiyeti, kasdın rolü, lafzın anlamla ilişkisi, hüsn–kubuh gibi köklü kelâmî meselelerle yakından irtibatlıdır. Dolayısıyla emir ve nehiy, fıkhî bir tartışma olmanın ötesinde, kelâmî varsayımlarla şekillenen teorik bir çerçevenin ürünüdür. Hicrî IV. asır Bağdat entelektüel ortamı, bu teorik inşanın en yoğun biçimde ortaya çıktığı zemindir. Hanefî, Eşʿarî ve Muʿtezilî geleneklerin aynı şehirde fikrî rekabet ve etkileşim içinde bulunması, emir-nehiy konusundaki lügavî ve kelâmî tahlillerin keskinleşmesini sağlamıştır. Bu çerçevede Cessâs, Bâkıllânî ve Kādî Abdülcebbâr'ın metinleri, ekollerin konuya nasıl yaklaştığını karşılaştırmalı biçimde izlemeye imkân vermektedir. Metin merkezli bir okuma üzerinden yapılan çözümlemeler, her bir ekolün emir ve nehiy anlayışını kendi kelâmî öncelikleri doğrultusunda temellendirdiğini göstermektedir. İlâhî iradenin tasavvuru, fiillerin değerinin aklî veya şer'î oluşu ve delâlet teorisine dair kabuller, emir ve nehiy yorumlarındaki temel ayrışmaları belirleyen ana eksenler hâline gelmiştir. Böylece emir–nehiy teorisinin, hükmün teknik oluşumunu aşarak, İslâm düşüncesinin kelâmî ve epistemolojik derinliklerinde köklenen bir yapı arz ettiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The determination of legal rulings in Islamic law depends largely on how the divine address—through its expressions of ṭalab (command), zajr (prohibition), and ibāḥa (permission)—is understood in its signification regarding human acts. The forms of amr (command) and nahy (prohibition) constitute foundational normative structures not only in acts of worship but also in transactions and social relations. The binding force, level of signification, and normative transformation of these forms are closely connected to fundamental kalām discussions such as the nature of language, the role of intention (qaṣd), the relationship between expression and meaning, and the theory of ḥusn and qubḥ. Hence, amr and nahy represent more than legal-technical debates; they are products of a theoretical framework shaped by theological presuppositions. The intellectual milieu of 4th/10th-century Baghdad was the setting in which this theoretical structure emerged most vigorously. The coexistence and interaction of the Ḥanafī, Ashʿarī, and Muʿtazilī traditions within the same scholarly environment sharpened the linguistic and theological analyses surrounding amr and nahy. Within this framework, the works of al-Jassās, al-Bāqillānī, and Qāḍī ʿAbd al-Jabbār provide a comparative vantage point for tracing each school's approach to the subject. Text-centered analyses reveal that each tradition grounds its understanding of amr and nahy in accordance with its own theological priorities. Conceptions of divine will, the question of whether the value of actions is rational or revealed, and assumptions concerning theories of signification constitute the principal axes of divergence. Consequently, the theory of amr and nahy emerges not merely as a technical mechanism for deriving rulings but as a structure rooted in the theological and epistemological depths of Islamic thought.