Müfessirlerin Nur Suresinin yorumları ve karşılaştırılması
Interpretations and exepetes on Surah al-Nur and its comparisons
  1. Tez No: 764587
  2. Yazar: ALI MURADASILOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKIN, PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Ġlim, Tefsir, Nur Suresi, Te‟vil, Qur'an, Science, Tafsir, Surah Nur, Ta'vil
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Hamd Allah‟a aittir. O‟na hamd eder, O‟ndan yardım ister ve yine O'ndan bağıĢlanma dileriz. Nefislerimizin Ģerrinden ve kötü amellerimizinden O'na sığınırız. Allah‟ım, Hz. Muhammed‟e (s.a.v.) ve eĢlerine, ailesinin beytine, onun yolunu takip edenlere selam ve salavat olsun. Hiç Ģüphe yok ki Allahu Teâlâ'nın bu ümmete verdiği nimetlerin en büyüğü, Kitapların en hayırlısını onlara indirmiĢ olması; yarattıklarının en hayırlısını onlara Peygamber olarak göndermesi; onları insanlar için çıkarılmıĢ en hayırlı ümmet yapması ve yüce Kitabı ile Peygamberleri (s.a.v.)‟in sünnetini onlar için korumasıdır. Sahâbîlerin, tabiilerin ve hak yolda onlara uyanların, basiretli, hakkı hidâyeti ayakta tutan, arzularına uymaktan ve kötülüklerden uzak duran kimselerin amaçları Kitap ve sünnetin naslarını anlamak, onlara tutunmak ve onların hidâyetine sarılmak olmuĢtur. Nur suresinin siyak ve sibağı, ana konuları ve içerdiği fıkhi meseleleri, bütün âyetlerinin tefsirini, surenin nüzul sebebini, önceki sure ile iliĢkisini, surenin faziletini, âyetlerden çıkan hüküm ve hikmetleri araĢtırdım, incelenen müfessirlerin görüĢleri tasviri yaklaĢımla inceledim ve gerektiğinde karĢılaĢtırdım. Elde edilen bu ilmi malzeme dört müfessirin; et-Taberî, el-Mâturîdî, Kurtubî, Ibn ÂĢûr kendi tarih dönemlerinde yaĢadıkları çevreyi yorumlarında nasıl ele aldıklarını açıklayarak ve deskriptif (tasviri) yaklaĢımla takdim etmeye çalıĢtım. Bu ilmi tasvir ve tespitlerin ardından yorum-tefsir ilim zihni üzerine tahlil ve terkip (analiz-sentez) ile bir sonuca ulaĢmaya çalıĢtım. Nur suresinin anlaĢılması noktasında 3.cü asırda yazılan etTaberî‟nin“Câmiu‟l-beyan ”isimli büyük eserinden, 3.- 4. asırda yaĢayan el-Mâturîdî“Tevilat‟ul-Kur‟an”tefsirinden, 7. asırda yaĢayan Kurtubî‟nin“el-Câmiu li Ahkami‟l-Kur‟an”tefsirinden, 20. asırda yazılan Ġbn ÂĢûr‟unun“et-Tehrir ve‟t-Tenvir”adlı eserinden istifade ettim ve yorumun daha kolay, net ve kapsamlı anlaĢılması için diğer tefsirleri kullandım. Bu çalıĢmanın neticesinde özetle Ģu sonuçlara ulaĢtım: A. et-Taberî“Câmiu‟l Beyan”da Nur suresini tefsir ettiği zaman pek çok ayrıntıya girmemektedir. Onun önde gelen amacı hicrî ilk üç asırda yaĢayan insanların Kur‟an karĢısındaki duruĢlarının fotoğrafını çekmektir. Bu fotoğraf, bazen Ġslam'ın genel yapısına ve akla uygun bir karakter taĢısa da bazen mitolojik, akıl ve mantık dıĢı yaklaĢımların varlığını da yansıtmaktadır. Nur suresi tefsirinin örneği“Câmiu‟l Beyan Fi Tefsir‟il-Kur'an”ın rivâyet ağırlıklı tefsir olmanın yanında bir dirâyet tefsiri olma özelliğine sahip olduğu da görülmektedir. B. el-Mâturîdî‟nin yaĢadığı bölge, Mu'tezile'nin entelektüel düzeyde son derece güçlü olduğu ve gücünü sonraki birkaç asırda sürdürebildiği bir bölgedir. Bu durum, tefsirinin en önemli yönü olan rasyonalitenin (akla dayalı olanın niteliği), aslında güçlü bir akılcı hareket olarak ortaya çıkan Mu'tezile'ye cevaplar içermesinden kaynaklandığını gösterir. Mâturîdî'nin tefsire bakıĢı, onun usûl kitaplarında tefsir ve te'vil ayrımıyla belirlenmiĢtir. Buna göre tefsir, âyetlerden murat olunan mânânın ne olduğuna dair kesin bir kanaatle konuĢmakta ve Allahu Teâlâ‟yı o mânânın kastedildiğine Ģahit tutmaktadır. Te'vil ise bundan bir parça farklıdır. Kesin bir kanaat belirtmeksizin ve Allahu Teâlâ‟yı da o te'vilin doğruluğuna Ģahit tutmaksızın muhtemel anlamlardan birisini benimseyip öne sürmektedir. Bir anlamda bu yaklaĢım, tefsiri rivâyet, te'vili de dirâyet çerçevesine oturtur. C. Genel coğrafya göz önüne alındığında ise Kurtubî‟nin dönemi, Ġslam tarihinin en çalkantılı ve en sıkıntılı dönemlerindendir. O dönemde Ġslam Âleminin batısında yani Endülüs‟te Hristiyanlar, doğusunda da Moğollar Müslümanlara çok ağır zayiatlar verdiriyorlardı. Bu kıskacın gittikçe daralması ve bilhassa Kurtuba ve Bağdat gibi ilim açısından da çok önemli büyük baĢkentlerin düĢmesi gibi etkenler, ilginç bir Ģekilde çok ciddi bir beyin göçü sonucunu da doğurmuĢtu. Doğudaki ilim adamları batıya, batıdaki ilim adamları ise doğuya hicret etmek zorunda kalıyordu. Müfessir Kurtubî, bunun örneklerinden sadece biridir. Abbasi halifesi bile Mısır‟a gelmiĢ Mısır Sultanının himayesine sığınmıĢtı. Dolayısıyla o dönemde Mısır hem siyasi hem de ilmi açıdan tarihindeki en yoğun dönemini yaĢıyordu. Elimizdeki ahkâm tefsirlerinin en büyüğü olan Kurtubî‟nin Tefsiri, bir yönüyle böylesine yoğun bir ilmî ve siyasî ortamın da eseridir. Tefsir, hadis, kıraat, fıkıh gibi alanlarda çok iyi yetiĢmiĢ olduğunu eserleriyle ortaya koyan“el-Câmiu li-Ahkami‟l-Kur‟an”ı, Nur suresi tefsiri örneği ile bu tefsirin bilgi bütünlüğüyle oluĢmuĢ ahkâm tefsirlerinin en büyüğüdür. D. Ġbn ÂĢûr‟un yaĢadığı zamanda Müslümanların Ġslam anlayıĢı, Ġslam ruhundan uzaklaĢtırılarak tahrif edilmiĢti. Ġslam ülkelerindeki ilmî hayat ise yeni Ģeyler ortaya koymaktan uzaktı. Akıllar tutulmuĢ, zihinler tembelleĢmiĢti. Vehim ve hurafeler yaygınlaĢmıĢtı. Bu asrın eserleri, akide, ibadet, davranıĢ, siyaset ve iktisat gibi hayatın birçok yanlarını kapsayan durgunluk ve çökme aĢaması olarak ifade edilen Ģeyleri kapsamaktaydı. Ġbn ÂĢûr‟un dönemi, ıslahat hareketleriyle dalgalanmıĢtı. Buna iç ve dıĢ kaynaklı faktörler de yardımcı olmuĢtu. Bunlar Ġbn ÂĢûr‟un yetiĢmesinde ve ilmî oluĢumunu tamamlamasında doğrudan etkisi olan Ģeylerdir. Tefsiri“et-Tahrîr ve‟t-Tenvîr”, ve özellikle Nur suresinin tefsiri hem dil açısından hem ilimleri içerdiği yorumlar açısından çok değerlidir. E. Genel olarak bu müfessirler kendi tefsirlerinde ve burada konu olan Nur suresinin yorumunda yaĢamıĢ oldukları çevreyle bağlantılı olarak bilginin bütünlüğü ilkesini göz önünde bulundurarak böyle büyük eserler meydana getirmiĢlerdir. Yüce Allah bu surede kullarına edep öğretmektedir. Müfessirler de okuyuculara bu edepleri açıklayarak aktarmaya çalıĢmaktadırlar. Müfessirlerin ravilere ve hadis ilmine hürmetini göstermektedir. Gerektiğinde müfessirler âyetle âyeti tefsir ederek âyetlerden benzer yorumları çıkartmıĢlar. Farklı tefsirler âyetlerin açıklamasında birbirini tamamlaktadır.
Özet (Çeviri)
All praise belongs to Allah. We praise Him, seek His help, and again seek His forgiveness. We seek refuge in Him from the evil of our selves and from our bad deeds. My God, Peace and blessings be upon Muhammad (pbuh) and his wives, his family's couplet, and those who follow his path. There is no doubt that the greatest of Allah's blessings to this ummah is that He has sent down the best of the Books to them; sending the best of His creations as a Prophet to them; to make them the best nation ever brought forth for mankind, and to preserve for them the great Book and the Sunnah of their Prophet (pbuh). The aims of the Companions, the followers of the righteous, those who follow them on the right path, those who are prudent, who keep the truth alive, and stay away from evil and follow their desires, have been to understand the verses of the Book and the Sunnah, to hold on to them and to cling to their guidance. I researched the black and white of the Surah Nur, its main subjects and the fiqh issues it contains, the interpretation of all its verses, the reason for the revelation of the surah, its relation with the previous sura, the virtue of the surah, the rulings and wisdoms derived from the verses, I examined the views of the tafsir studied with a descriptive approach and compared them when necessary. This scientific material obtained from four commentators; I tried to present it with a descriptive approach, explaining how etTaberi, al-Mâturîdî, Kurtubî, Ibn ÂĢûr approached the environment they lived in in their interpretations. After these scientific descriptions and determinations, I tried to reach a conclusion with analysis and composition (analysis-synthesis) on the interpretationinterpretation science mind. At the point of understanding the Surah of Nur, from the great work of et-Taberî named“Câmiu'l-beyan”, which was written in the 3rd century, from the interpretation of“Tevilat'ul-Qur'an”by al-Mâturîdî, who lived in the 3rd-4th century, from the 7th century I have benefited from Kurtubî's interpretation of“al-Câmiu li Ahkami'l-Qur'an”and Ibn ÂĢûr's work“et-Tehrir ve't-Tenvir”written in the 20th century and for an easier, clearer and comprehensive understanding of the interpretation. I used other translations. As a result of this study, I have reached the following conclusions: A. et-Taberî does not go into much detail when he interprets the Surah Nur in“Jamiu'l Beyan”. His foremost aim is to photograph the stance of people living in the first three centuries of the Hijri before the Qur'an. This photograph sometimes reflects the existence of mythological, irrational and irrational approaches, although it has a logical character and the general structure of Islam. It is also seen that it has the feature of being a dirâyat interpretation. The region where B. alMaturidi lived is a region where the Mu'tazila was extremely strong intellectually and could maintain their power in the next few centuries. This shows that rationality (the quality of what is based on reason), the most important aspect of his tafsir, actually stems from the fact that it contains answers to the Mu'tazila, which emerged as a strong rational movement. Mâturîdî's view of tafsir has been determined by the distinction between tafsir and ta'wil in his books of methodology. Accordingly, tafsir speaks with a definite conviction about what the meaning intended from the verses is and holds Allahu ta'ala as a witness that that meaning is meant. Ta'wil is slightly different from this. It adopts and suggests one of the possible meanings without expressing a definite opinion and without holding Allahu ta'ala as a witness to the correctness of that interpretation. In a sense, this approach puts tafsir in the framework of narration and ta'wil in the framework of insight. C. Considering the general geography, Qurtubi's period is one of the most turbulent and troubled periods in the history of Islam. At that time, the Christians in the west of the Islamic world, in Andalusia, and the Mongols in the east, inflicted heavy casualties on the Muslims. Interestingly, factors such as the narrowing of this clamp and the fall of major capital cities, especially Cordoba and Baghdad, which are very important in terms of science, also led to a very serious brain drain. The scholars in the east had to migrate to the west, and the scholars in the west had to migrate to the east. Mufassir Qurtubi is just one example of this. Even the Abbasid caliph came to Egypt and took refuge in the protection of the Egyptian Sultan. Therefore, at that time, Egypt was experiencing the most intense period in its history, both politically and scientifically. Qurtubi's Tafsir, which is the greatest of the juristic commentaries we have, is also the work of such an intense scientific and political environment. His“el-Câmiu li-Ahkami'l-Kur'an”, which shows that he is very well educated in fields such as tafsir, hadith, recitation, and fiqh, is the greatest of the juristic tafsirs formed with the information integrity of this tafsir, with the example of tafsir Surah Nur. In the time of D. Ibn Ashur, Muslims' understanding of Islam was distorted by being removed from the spirit of Islam. The scientific life in Islamic countries was far from revealing new things. Minds were occupied, minds were lazy. Delusions and superstitions were widespread. The works of this century covered what is expressed as the phase of stagnation and collapse, which encompassed many aspects of life such as creed, worship, behavior, politics and economics. Ibn ÂĢûr's period was rife with reform movements. This was also helped by internal and external factors. These are the things that had a direct impact on Ibn Ashur's upbringing and completing his scientific formation. Its commentary“et-Tahrîr ve't-Tanwîr”, and especially the commentary of Surah Nur, is very valuable both in terms of language and in terms of the interpretations it contains on sciences. E. In general, these commentators have created such great works in their own interpretations and in the interpretation of Surah Nur, which is the subject here, considering the principle of the integrity of knowledge in connection with the environment they lived in. Almighty Allah teaches his servants adab in this surah. Commentators also try to convey these adabs to the readers by explaining them. It shows the respect of the commentators to the narrators and the science of hadith. When necessary, commentators interpreted verse by verse and removed similar interpretations from the verses. Different interpretations complement each other in the explanation of the verses.