Boztepe (Kırşehir) ilçesindeki buğday alanlarında süne (eurygaster spp.) yoğunluğunun belirlenmesi ve zarar oranının tespiti
Determination of sunn pest (eurygaster spp.) density and damage rate in wheat fields in boztepe (Kirşehir) district
  1. Tez No: 986088
  2. Yazar: ÜLKÜ YILDIZ KIZIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süne, Shield bug
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kırşehir'in Boztepe ilçesinde 2024 ve 2025 hasat dönemlerinde buğday tarlalarındaki süne (Eurygaster spp.) yoğunluğunu ve bu yoğunluğun buğday tanelerine verdiği zarar oranı ile protein ve hektolitre değerlerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Hasat öncesi dönemde, ilçeye bağlı mahalle ve köylerdeki süne ile bulaşık tarlalarda kışlamış ergin, nimf ve yumurta sürveyleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemelerde, süne yoğunluklarının her iki yılda da ekonomik zarar eşiğinin (EZE) altında kaldığı, ancak 2024 yılında 2025 yılına kıyasla daha yüksek yoğunluk gözlendiği belirlenmiştir. Hasat sonrasında, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne getirilen ekmeklik buğday örneklerinden ISO 24333 standardına uygun olarak numuneler alınmıştır. TS 2974 Buğday Standardına göre hazırlanan numuneler elenmiş, süne zarar görmüş taneler ayrılarak tartılmış ve kütlece zarar oranı hesaplanmıştır. Kalan örneklerde Near Infrared Transmission (NIT) yöntemiyle protein ve hektolitre değerleri ölçülmüştür. Araştırma sonucunda, Boztepe ilçesine bağlı 3 mahalle ve 14 köyden alınan örneklerde süne zarar oranı 2024'te %0.95, 2025'te %0.89 olarak belirlenmiştir. Protein değerleri %18–11.80 iken hektolitre ağırlıkları ise 82.30–75.00 kg arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the density of Sunn pest (Eurygaster spp.) in wheat fields of Boztepe district, Kırşehir, during the 2024 and 2025 harvesting seasons, as well as to assess the effect of insect density on wheat grain damage rate, protein content, and hectolitre weight. During the pre-harvesting period, surveys of overwintered adult, nymph, and egg of the Sunn pest were carried out in infested fields located in the neighbourhoods and villages of the district. The examinations revealed that the Sunn pest densities in both years remained below the economic threshold level (ETL), although a higher density was observed in 2024 compared to 2025. After harvest, samples were taken from bread wheat delivered to the Turkish Soil Products Office (TMO) in accordance with ISO 24333 standards. The samples prepared according to the TS 2974 Wheat Standard were sieved, damaged grains caused by Sunn pest were separated and weighed, and the percentage of damage in terms of was calculated. In the remaining samples, protein content and hectolitre weight were measured with the help of the Near Infrared Transmission (NIT) method. As a result of the study, the Sunn pest damage rate in samples taken from 3 neighborhoods and 14 villages of the Boztepe district was determined as 0.95% in 2024 and 0.89% in 2025. Protein values ranged between 18% and 11.80%, while hectolitre weights varied between 82.30 and 75.00 kg