Improving the near infrared region sensitivity of CMOS image sensors
CMOS görüntü sensörlerinin yakın kızılötesi bölge hassasiyetinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 986129
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZBER YÜCEKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUD YUSUF TANRIKULU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CMOS, Optik sensörler, CMOS, Optical sensors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
Özet
Silisyum tabanlı CMOS görüntü sensörleri, yakın kızılötesi (NIR) bölgede düşük soğurma katsayısına sahip olduğundan kuantum verimliliği sınırlı kalmakta ve biyomedikal görüntüleme, LiDAR, güvenlik, otonom sürüş ve makine görüşü gibi geniş spektral duyarlılık gerektiren uygulamalarda yetersiz performans göstermektedir. Bu tez, bu sınırlamayı aşmak amacıyla alt dalga boyu ışık tuzaklama, optik sınırlandırma, foton geri kazanımı ve hibrit malzeme entegrasyonuna dayanan dört CMOS-uyumlu piksel mimarisi önermektedir. Tüm yapılar üç boyutlu Finite-Difference Time-Domain (FDTD) yöntemiyle modellenmiş ve 3 µm kalınlığında fotodiyot içeren 2 × 2 µm Bayer desenli bir birim hücre kullanılmıştır. Optik verimlilik (OE) 400–1100 nm aralığında hesaplanmış, soğurma ve ışık hapsi davranışları güç ve alan yoğunluğu monitörleriyle analiz edilmiştir. Önerilen dört yapı; yarımküresel foton tuzaklama, Si–GaAs hibrit fotodiyodlar, metal dolgulu DTI ile ters piramit yüzey tekstürleri ve yansıtıcı altlıklarla bütünleşik SiO2 tabanlı fotonik geometriler gibi tamamlayıcı iyileştirme mekanizmaları sunmaktadır. Sonuçlar, tüm yapıların referans arka aydınlatmalı (BSI) piksele kıyasla NIR bölgesinde belirgin iyileşme sağladığını göstermektedir. En yüksek performanslı yapı, 1100 nm'de 0.824 OE değerine ulaşarak yaklaşık %285 artış sunmaktadır. Bulgular, geometrik ve hibrit malzeme tabanlı stratejilerin silisyumun NIR bölgesindeki doğal sınırlamalarını etkili şekilde aşabildiğini doğrulamakta ve yeni nesil geniş bant CMOS görüntü sensörleri için sağlam bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Silicon-based CMOS image sensors inherently exhibit low near-infrared (NIR) absorption, which limits quantum efficiency and restricts their use in applications requiring extended spectral sensitivity such as biomedical imaging, LiDAR, surveillance, autonomous navigation, and machine vision. This thesis addresses this limitation by proposing four CMOS-compatible pixel architectures designed to improve NIR performance through sub-wavelength light trapping, optical confinement, photon recycling, and hybrid material integration. The structures are analyzed using three-dimensional Finite-Difference Time-Domain (FDTD) simulations. A 2 × 2 µm Bayer-patterned unit cell with a 3 µm silicon photodiode is used consistently, and optical efficiency (OE) is evaluated over the 400–1100 nm range. Absorption and confinement behaviors are examined through power and field-intensity monitors, while a conventional backside-illuminated (BSI) CMOS pixel is used as the reference. The four proposed architectures employ complementary enhancement mechanisms, including hemispherical photon trapping, Si–GaAs hybrid photodiodes, inverted-pyramid texturing with metallic DTI, and SiO2-based photonic structures integrated with reflective substrates. The results demonstrate that all designs significantly increase NIR sensitivity compared to the reference structure. The best-performing pixel achieves an OE of 0.824 at 1100 nm, corresponding to an approximate 285% improvement while maintaining visible-band performance. These findings confirm that geometrically engineered and hybrid-material-based strategies can effectively mitigate silicon's intrinsic absorption limitations and provide a strong foundation for developing next-generation broadband CMOS image sensors with enhanced NIR sensitivity.