Metilobakteri (methylobacterium symbioticum) uygulamasının domates (solanum lycopersicum L.) yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalite özellikleri üzerine etkileri
Effects of methylobacteria (methylobacterium symbioticum) application on plant development, yield and fruit quality characteristics in tomato (solanum lycopersicum L.) cultivation
- Tez No: 986159
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ALTUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, BlueN, Azotlu Gübre, Metilobakteri, Tomato, BlueN, Nitrogenaus fertilizer, Methylobacterium
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Azot (N), tarımda bitki büyümesini sınırlayan en önemli faktördür. Son yıllarda biyolojik N fiksasyonu, kimyasal N gübrelerinin kullanımına bir alternatif veya tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Filosferdeki N fiksasyonu yapan bakterilerin çok çeşitli bitkilerde etkinliği, özellikle N'in yarattığı çevre kirliliğini azaltmak için umuttur. Bu çalışma, kimyasal N uygulaması ile yenilikçi bir mikrobiyal gübre BlueN® (Methylobacterium symbioticum Sb23) yaprak uygulamasının sera domates yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkinliğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme konuları üç farklı dozda (0, 333 ve 666 g/ha) mikrobiyal gübre ve 3 farklı azot oranından (% 0, % 50 ve % 100 N) oluşmuştur. Diğer bitki besin elementleri tüm parsellere eşit bir şekilde uygulanmıştır. Uygulamaların bitki gelişimi (bitki boyu, gövde çapı, Klorofil İndeksi (SPAD), gövde ve kök yaş ve kuru ağırlık), verim (toplam ve pazarlanabilir verim, toplam ve pazarlanabilir meyve sayısı, ortalama meyve ağırlığı, meyve çapı) ve meyve kalitesi (meyve yüzde kuru ağırlığı, meyve sertliği, meyve suyunda toplam suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit (TA) miktarı, pH, EC ve Vitamin C) üzerine etkisi karşılaştırılmıştır. Azotlu gübrelemenin optimumun altına düşürülmesi veya hiç yapılmaması bitki gelişimini, verimi ve meyve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Mikrobiyal gübre BlueN® (Methylobacterium symbioticum Sb23) uygulamasının bitki gelişimi, verim ve meyve kalite değerlerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Verim farkı meyve sayısından değil ağırlık artışından kaynaklanmıştır. Ayrıca, BlueN® (Methylobacterium symbioticum Sb23) uygulamalarından 666 g/ha dozu daha başarılı bulunmuştur. Sadece BlueN® uygulaması, N gübresi olmadan, her iki dozda da bitkinin optimum azot ihtiyacını karşılayamamıştır. II. Dozda BlueN® uygulaması yaklaşık bitkinin azot ihtiyacının % 50'sine yakınını karşılayabilmiştir. Mikrobiyal gübre BlueN® (Methylobacterium symbioticum Sb23) uygulaması N'li gübre kullanımının yarattığı çevre kirliğini azaltmaya yönelik olarak azot dozunu % 50'e kadar azaltılması ile randımanlı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Nitrogen (N) is the most important factor limiting plant growth in agriculture. In recent years, biological N fixation has been used as an alternative or complement to the use of chemical N fertilizers. The effectiveness of N fixing bacteria in the phyllosphere on a wide variety of plants is especially promising for reducing environmental pollution caused by N. This study was conducted to determine the effectiveness of chemical N application and foliar application of an innovative microbial fertilizer, BlueN® (Methylobacterium symbioticum Sb23), on plant development, yield and fruit quality in greenhouse tomato cultivation. The experimental subjects consisted of three different doses (0, 333 and 666 g/ha) of microbial fertilizer and 3 different nitrogen rates (0% , 50% and 100% N). Other plant nutrients were applied equally to all plots. The effects of the applications on plant development (plant height, stem diameter, Chlorophyll Index (SPAD), stem and root fresh and dry weight), yield (total and marketable yield, total and marketable fruit number, average fruit weight, fruit diameter) and fruit quality (percentage dry weight of fruit, fruit firmness, total water-soluble solids in fruit juice, Titratable acid (TA) amount, pH, EC and Vitamin C) were compared. Reducing nitrogen fertilization below the optimum or not applying it at all negatively affects plant development, yield and fruit quality. It was determined that the microbial fertilizer BlueN® (Methylobacterium symbioticum Sb23) application positively affected plant development, yield and fruit quality values. The yield difference was due to the weight increase, not the number of fruits. In addition, the 666 g/ha dose was found to be more successful than the BlueN® (Methylobacterium symbioticum Sb23) applications. Only the BlueN® application could not meet the optimum nitrogen requirement of the plant at both doses without N fertilizer. II. The application of BlueN® dose was able to meet nearly 50% of the plant's nitrogen needs. Microbial fertilizer BlueN® (Methylobacterium symbioticum Sb23) can be used efficiently by reducing the nitrogen dose by up to 50% in order to reduce environmental pollution caused by the use of N fertilizer.