Obez olan ve olmayan çocuklarda el bilek çevresi ile diğer antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between wrist circumference and other anthropometric measurements in obese and non obese children
- Tez No: 986160
- Danışmanlar: PROF. DR. REHA ARTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Çocuk, Adolesan, El bilek çevresi, Antropometri, Obesity, Child, Adolescent, Wrist circumference, Anthropometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Antropometrik ölçümler obezitenin tanı ve takibinde pratik yöntemlerdir. Bu çalışma, 5-18 yaş arası çocuk/adolesanlarda el bilek çevresi ölçüsü ile obezite arasındaki korelasyon ve el bilek çevresi ölçüsünün optimum cut off (kesme noktası) değerini, duyarlılık ve özgüllüğünü belirlenmesini amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18 aylık bir dönemde üniversitesi hastanesine başvuran, kronik hastalığı olmayan 5-18 yaşında 164 çocuk (69 erkek, 95 kız) dahil edilmiştir. Katılımcıların boy, kilo, VKİ, bel çevresi, EBÇ ve vücut yağ yüzdesi ölçülmüş, pubertal durumları kaydedilmiştir. Obez çocuklarda, insülin direnci (HOMA-IR), lipit profili ve karaciğer enzimleri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde, korelasyon testleri, lojistik regresyon ve ROC analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %59'u obez grubunda yer almıştır. EBÇ ile VKİ-SDS (r=0,773, p<0,001), bel çevresi (r=0,894, p<0,001) ve vücut yağ yüzdesi (r=0,839, p<0,001) arasında güçlü pozitif korelasyonlar saptanmıştır. Obez çocuklarda, EBÇ anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). ROC analizi sonucunda EBÇ'nin obeziteyi öngörmede yüksek tanısal güce sahip olduğu (AUC=0,89) gösterilmiştir. EBÇ'de her bir cm.lik artış, obez olma olasılığını yaklaşık 3,3 kat artırmaktadır (OR = 3,27, p = 0,044). Pubertal dönemde, EBÇ ile obezite parametreleri arasındaki ilişkiler daha belirgin bulunmuştur. EBÇ kesme noktaları erkeklerde; puberte öncesi 15,3, puberte sonrası 17,3 cm, kızlarda; puberte öncesi 14,3, puberte sonrası 16,3 cm bulunmuştur. Sonuç: El bilek çevresi ölçümü, çocuk ve adolesanlarda obeziteyi belirlemede, hastane ortamında ve toplum taramalarında, kolay uygulanabilir, güvenilir ve maliyeti düşük bir yöntemdir. Klinik pratikte VKİ ve bel çevresine ek olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Anthropometric measurements are practical methods for the diagnosis and follow-up of obesity. This study aimed to determine the correlation between wrist circumference measurement and obesity in children and adolescents aged 5–18 years, as well as to identify the optimal cut off value, sensitivity, and specificity of wrist circumference measurement. Materials and Methods: During an 18-month period, 164 children (69 boys, 95 girls) aged 5–18 years who applied to the university hospital and had no chronic diseases were included in the study. Height, weight, BMI, waist circumference, wrist circumference, and body fat percentage were measured, and pubertal status was recorded. In obese children, insulin resistance (HOMA-IR), lipid profile, and liver enzymes were evaluated. Correlation tests, logistic regression, and ROC analyses were used in statistical analyses. Results: Fifty-nine percent of the participants were in the obese group. Strong positive correlations were found between wrist circumference and BMI-SDS (r = 0,773, p < 0,001), waist circumference (r = 0,894, p < 0,001), and body fat percentage (r = 0,839, p < 0,001). Wrist circumference was significantly higher in obese children (p < 0,001). According to the ROC analysis, wrist circumference had a high diagnostic power in predicting obesity (AUC = 0,89). Each 1 cm increase in wrist circumference increased the likelihood of being obese by approximately 3,3 times (OR = 3,27, p = 0,044). In the pubertal period, the relationships between wrist circumference and obesity parameters were found to be more prominent. The cut off value for wrist circumferences was found to be 15,3 cm (prepubertal) and 17,3 cm (pubertal) in boys, and 14,3 cm (prepubertal) and 16,3 cm (pubertal) in girls. Conclusion: Wrist circumference measurement is an easy to apply, reliable, and low cost method for determining obesity in children and adolescents, both in hospital settings and community screenings. It can be used in clinical practice in addition to BMI and waist circumference.