Determination of factors affecting the fate of microplastics in rivers
Mikroplastiklerin Nehirlerdeki davranışlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
- Tez No: 986158
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVAL BAYCAN, PROF. DR. ORHAN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroplastik, Mikroplastic
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Mikroplastiklerin sucul ekosistemlerdeki davranışlarını anlamak, yaygın bulunurlukları ve ekolojik riskleri nedeniyle oldukça önemlidir. Bu çalışmada, özellikle biyofilm oluşumu ve yaşlanma gibi çevresel faktörlerin mikroplastiklerin çökelme hızlarına ve farklı su türlerinde model kirletici olan metilen mavisinin mikroplastiklere adsorpsiyonuna etkisi incelenmiştir. Çökelme deneylerinde, üç farklı boyuttaki dokuz polimer türü dört farklı durumda (ham, biyofilmlenmiş, yaşlandırılmış ve hem yaşlandırılmış hem biyofilmlenmiş) test edilmiştir. Toplam 648 deneysel senaryo analiz edilmiştir. Mikroplastiklerin çökelme hızları 0,012 ile 0,154 m/s arasında değişmiş, en yüksek hızlar polibütilen tereftalat ve polietilen tereftalatta gözlenmiş, en düşük hız ise akrilonitril bütadien stirende bulunmuştur. Parçacık yoğunluğu ve boyutu, çökelme hızını en fazla etkileyen faktörler olmuştur; su türü, biyofilm ve yaşlanma ise daha düşük etki göstermiştir. Biyofilm oluşumu, pürüzlü ve mat yüzeylerde daha belirgin olmuş, ancak genel biyofilm miktarı düşük bulunmuştur; bu durum, maruziyet süresinin veya çevresel koşulların yeterli olmadığını düşündürmektedir. Yaşlanmanın yüzey morfolojisini değiştirdiği ve adsorpsiyon kapasitesini artırdığı görülmüş, bu da kirleticilerle etkileşimde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Deneysel çökelme hızları, literatürdeki iki teorik modelle karşılaştırılmış ve güçlü bir uyum gözlenmiştir. Adsorpsiyon deneylerinde ise dört plastik türü hem ham hem de yaşlandırılmış halleriyle test edilmiştir. Yaşlanma genellikle adsorpsiyonu artırsa da, PE'nin bozulmamış formunun daha yüksek kapasite göstermesi polimer-kirletici etkileşimlerinin karmaşıklığını ortaya koymuştur. Tüm polimerlerde adsorpsiyonun, kemisorpsiyon ağırlıklı ve Langmuir izotermine uygun tek tabakalı tutunma ile gerçekleştiği belirlenmiştir. Bu bulgular, mikroplastiklerin taşınımı ve kirletici etkileşimleri hakkında önemli çevresel bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding the behavior of microplastics in aquatic ecosystems is crucial due to their environmental prevalence and potential impacts. This study explored how biofilm formation and environmental aging affect the settling rates of microplastics in various water types, as well as how a model pollutant, methylene blue dye, adsorbs onto both untreated and aged plastics. Settling experiments were conducted using nine polymer types in three size ranges under four different conditions: untreated, biofilm-coated, aged, and aged with biofilm. A total of 648 data points were analyzed. Settling velocities ranged from 0.012 to 0.154 m/s, with the highest values observed for polybutylene terephthalate and polyethylene terephthalate, and the lowest for acrylonitrile butadiene styrene. Density and particle size were the most influential factors on settling behavior, while biofilm and aging had lesser but observable effects. Biofilm formation was more apparent on rougher surfaces; however, limited biofilm growth suggested that environmental exposure was not sufficient for significant development. Aging modified surface features and enhanced the particles' capacity to adsorb pollutants, highlighting its role in environmental interactions. Experimental settling results were compared with two theoretical models and showed strong agreement. In adsorption experiments, four plastic types were tested both in their pristine and aged forms. Although ageing generally increases adsorption, the higher capacity of the pristine form of PE revealed the complexity of polymer-pollutant interactions. The adsorption of all polymers was found to be chemisorption-dominated and monolayer adsorption in accordance with Langmuir isotherm. These findings provide important environmental information on the transport of microplastics and pollutant interactions.