Deneysel kronik böbrek yetmezliği oluşturulan ratlarda gasdermin D, gasdermin E, IL1-β ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine quercetinin etkisi
The effect of quercetin on gasdermin D, gasdermin E, IL1-β, and certain biochemical parameters in rats with experimentally induced chronic renal failure
- Tez No: 986168
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KARAPEHLİVAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: GasderminD, GasderminE, Kronik böbrek yetmezliği, Quercetin, GasderminD, GasderminE, chronic renal failure, Quercetin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Kronik böbrek yetmezliği, en az 3 aydır devam eden böbrek fonksiyonlarında bozulma, glomerüler filtrasyon hızının 1,73 m²'de 60 mL/dk'dan az olması veya hematüri, proteinüri vb. böbrek hasar belirteçlerinin veya laboratuvar testleriyle karakterize olan bir üriner sistem hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Quercetin sebze, meyve, tahıllar ve kuruyemişlerde bulunan kristalize bir bileşiktir. Quercetinin antioksidan antiinflamatuvar, antidiyabetik, antimikrobiyal ve antikarsinojenik gibi metabolik etkileri vardır. Bu çalışmada adenin ile indüklenen kronik böbrek yetmezliği modelinde quercetinin gasdermin D, gasdermin E, IL-1β ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Bu amaçla deneklere intraperitoneal yolla 50 mg/kg adenin ve 50 mg/kg quercetin uygulanmıştır. Deney sonrası elde edilen serum örnekleri ELISA yöntemi kullanılarak IL-1β, GSDMD ve GSDME düzeyleri ve otoanalizörde kreatinin, üre, sodyum, potasyum, klor, kalsiyum, fosfor, magnezyum düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca böbrek dokuları Hematoksilen-Eosin boyaması yapılarak histopatolojik analizler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, quercetinin böbrek fonksiyon bozukluğunu anlamlı şekilde azalttığı, serum kreatinin ve üre düzeylerinde ve serum IL-1β, GSDMD ve GSDME düzeylerini iyileştirdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, quercetinin kronik böbrek hastalığının patogenezine yönelik yeni terapötik stratejilerin geliştirilmesinde potansiyel bir aday olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic renal failure is defined as impaired renal function lasting at least 3 months, a glomerular filtration rate less than 60 mL/min per 1.73 m², or a urinary system disease characterized by markers of renal damage such as hematuria and proteinuria, or laboratory tests. Quercetin is a crystalline compound found in vegetables, fruits, grains, and nuts. Quercetin has metabolic effects such as antioxidant, anti-inflammatory, antidiabetic, antimicrobial, and anticarcinogenic properties. In this study, we aimed to evaluate the effect of quercetin on gasdermin D, gasdermin E, IL-1β, and some biochemical parameters in an adenine-induced chronic renal failure model. For this purpose, subjects were administered 50 mg/kg adenine and 50 mg/kg quercetin intraperitoneally. Serum samples obtained after the experiment were analyzed using ELISA to measure IL-1β, GSDMD, and GSDME levels, and creatinine, urea, sodium, potassium, chloride, calcium, phosphorus, and magnesium levels using an autoanalyzer. Kidney tissues were also stained with Hematoxylin-Eosin for histopathological analysis. The findings showed that quercetin significantly reduced renal dysfunction, improved serum creatinine and urea levels, and enhanced serum IL-1β, GSDMD, and GSDME levels. In conclusion, quercetin is considered a potential candidate for developing novel therapeutic strategies targeting the pathogenesis of chronic kidney disease.