65 yaş üstü proksimal femur kırıklarınınfiksasyon ile tedavisinde erken dönemtekrar opere edilme nedenlerinin analizi
An analysis of reasons of reoperation atan earlier period in initial treatment of fixationof proximal femur fractures over the age of 65
- Tez No: 986169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: İntertorakanterik kırık, fiksasyon, aktivite, yetmelik, mortalite, Fixation, ambulation, mortality, failure, intertorakantic fracture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı 65 yaş üstü proksimal femur kırığı sebebiyle fiksasyon yapılan hastalarda erken dönem yetmezlik nedenlerinin analizi ve fiksasyon yapılan hastalarda erken mortalitenin analizi yapılarak daha iyi sonuçların nasıl alınabileceğini değerlendirmektir Gereç ve Yöntem: Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi 66519339-900-01/2015/11-08 sayılı etik kurulu onayını aldıktan sonra Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Ocak 2013 - Aralık 2014 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvuran ve kliniğimizde yatan, 65 yaş üstü proksimal femur AO 31A tipi kırığı olan 318 hasta retrospektif olarak incelendi.Hastaların yaş, cinsiyet,AO sınıflamasına göre kırık tipi, operasyon bekleme süresi, Sign İndeksi,Charlson Komorbidite İndeksi,başvuru anındaki hemogram ve biyokimya değerleri, ASA sınıflamasına uygun anestezi riski,anestezi tipi, fiksasyon tipi,fiksasyon stabilitesi ve redüksiyonu gösteren tip-apex mesafesi, baş-boyun açısı, medial kortikal devamlılık, lag vidanın pozisyonu ve toplam skoru ,ek fiksasyon,erken dönem operasyon olup olmadığı,fonksiyonel ambulasyon skoru ve hastanın erken dönem mortalitesi değerlendirildi. Bu çalışmada kalça kırığı şikayetiyle gelen hastaların ikinci ameliyatı olma veya ilk altı ay içerisinde ölme olasılıklarını arttıran faktörlerin araştırılması için Logit tipi niteliksel tepki modeli kullanıldı. Logit model ikili bir sonucun ortaya çıkma durumunu modelleyen bir tahmin yaklaşımıdır. Bulgular: Hastaların 61(%40,6) 'i erkek ,89 (% 59,4) 'u kadındı. . Açıklayıcı değişkenlerin bireysel etkileri dikkate alındığında, erken dönem ikinci operasyonu olma olasılığı üzerinde anlamlı etkisi olan değişkenlerin ,kırık tipi, comoorbidite indeksi, sign indeksi, toplam skor ve fonksiyonel ambulasyon skorlaması olduğu tespit edilmiştir. Erken dönem ölüm riski için önemli olan değişkenlerin ayrı ayrı logit modeller çerçevesinde ele alınıp incelendiğinde comorbidite indeksi, sign indeksi ve ambulasyon skorunun erken dönem ölüm riski üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Sonuç: Proksimal femur AO/OTA 31A tip kırıklarda kırık tipi sınıflamasındaki bir derece artış erken dönem ikinci ameliyatı olma olasılığını bahis oranı dikkate alındığında yaklaşık 1.41 kat arttırmaktadır, comorbidite indeksindeki bir puan artışın erken dönem ikinci ameliyatı olma olasılığını yaklaşık 2.47 kat arttırdığı, sign indeksindeki bir puan artış erken dönem ikinci ameliyatı olma olasılığını yaklaşık 0.16 kat azaltmaktadır. Kırık redüksiyon ve stabilitesini değerlendiren toplam skorumuzdaki bir puan artış erken dönem ikinci ameliyatı olma olasılığını yaklaşık 0.12 kat azaltmaktadır. Son olarak, ambulasyon skorundaki bir puan artış erken dönem ikinci ameliyatı olma olasılığını yaklaşık 1.33 kat azalttığı söylenebilir. Buna göre, commorbitte endeksindeki bir puan artış hastanın erken dönem ölüm riskini yaklaşık olarak1.74 kat arttırdığı. Diğer taraftan, sign endeksindeki bir puan artış karşısında hastanın erken dönem ölüm riski yaklaşık olarak 0.42 kat azalmaktadır. Son olarak, ambulasyon skorundaki bir birim artış hastanın erken dönem ölüm riskini yaklaşık olarak 0.24 kat azalmaktadır(p-olasılığı<0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: The scope of our study is the analysis of reasons of earlier period failures at fixation performed patients due to proximal femur fractures over the age of 65. Materials and methods: 318 of patients with proximal femur AO 31A kind of fracture over the age of 65, applying to our emergency department at hospital between January 2013 and December 2014 at Orthopedics and Traumatology Clinic after getting the approval of the ethics committee of Şevket Yılmaz Training and Research Hospital, Bursa and staying in our clinic were inspected retrospectively. Age, gender, type of fracture, waiting time for operation, Sign Index, Index of Charlson Comorbidity, values of hemogram and biochemistry at time of application, anesthesia risk, type of anesthesia, type of fixation, stability of fixation and range of type-apex showing reduction, angle of head and neck, persistence of medical cortical, position and total score of lag screw, score of functional ambulation of those 150 patients matching to study criteria were evaluated. Factors affecting the probabilities of dying in the first 6 months and/or having a second operation in the first 6 months for the patients applying with a complaint of hip fractures were researched and for that, Logit type qualitative reaction model was used.Results: 61 of patients (40.6%) were men, 89 (59.4%) were women. Average of age was 80.8±7.00 (66-98), age average of men was 81.0±6.74 (67-96), and that of women was 80.6±7.20 (66-98). Regarding the fracture type, it can be stated that the possibility of having a second operation at AO/OTA 31A type fractures in earlier periods is increased 1.41 times by one degree increase at grading, 2.47 times by one point increase at comorbidity index, decreased 0.16 time by one point increase at sign index, 0.12 time at total score and at last decreased 1.33 times by one point increase at ambulation score (p<0.05). According to this, it was observed that one point increase at comorbidity index increased death risk of the patient at an earlier period 1.74 times, one point increase at sign index decreased it 0.42 time and finally one volume increase at ambulation score decreased it 0.24 time (p<0.05). Conclusion: Regarding personal effects of explanatory variables at treatment of AO /OTA 31 A type fractures over the age of 65, it was determined that those variables affecting the possibility of having a second operation at an earlier period were fracture type, comorbidity index, sign index, total score and functional ambulation scoring. Examining crucial variables for death risk at an earlier period it was evident that sign index, comorbidity index and ambulation score were effective.