Farklı sebeplerle kaybedilen dişlerin yerine yapılan dental implantların çevresindeki kemiğin fraktal analiz yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the peri-implant bone surrounding dental implants placed in sites of teeth lost for different reasons using the fractal analysis method
- Tez No: 986167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN KARATAŞ, DOÇ. DR. MEHMET MURAT TAŞKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, Periodontitis, Trabeküler kemik, Panoramik radyografi, Fraktal analiz, Dental implant, Periodontitis, Trabecular bone, Panoramic radiography, Fractal analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; farklı nedenlerle kaybedilen diş bölgelerine yerleştirilen dental implantların, protetik olarak yüklendikten 2 yıllık (24+6 ay) süre sonrasında çevresindeki alveol kemik dokusunun kalitesini, panoramik radyografilerden üzerinden elde edilen görüntüler kullanılarak fraktal boyut analizi yöntemiyle değerlendirmektir. Böylece, periodontal hastalık öyküsünün iyileşmiş çekim bölgelerine yerleştirilen implantların çevresindeki kemik dokusu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda 150 hastadan elde edilen 180 dental implant radyografik kaydı değerlendirilmiş ve 2 grup oluşturulmuştur. Bunların 90'ı periodontal olmayan nedenlerle çekilen diş bölgelerinde (Grup 1), 90'ı ise periodontal hastalık nedeniyle çekim yapılan bölgelerde (Grup 2) yer almaktadır. Dijital panoramik kullanılarak radyografik görüntüler elde edilmiştir ve her implant için mezial, distal ve apikal olmak üzere üç bölgeden ilgi alanı (ROI) belirlenmiştir. Fraktal boyut değerleri ImageJ yazılımında box-counting yöntemi ile hesaplanmıştır Bulgulara göre, mezial, distal ve apikal bölgelerde ölçülen fraktal boyut değerleri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p> 0,05). Sonuç olarak periodontal ve periodontal olmayan nedenli diş kayıplarının bulunduğu bölgelerde fraktal boyut değerlerinin benzer bulunması, çekim sonrası iyileşme ve fonksiyonel adaptasyon süreçlerinin kemiğin yapısal organizasyonunu zamanla ortak bir düzeye getirebildiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the quality of the alveolar bone surrounding dental implants placed in regions with teeth lost due to various causes, two years (24+6 months) after prosthetic loading, using fractal dimension analysis performed on images obtained from panoramic radiographs. In this context, the study investigates the potential influence of a history of periodontal disease on the peri-implant bone structure in healed extraction sites. In our study, 180 radiographic records of dental implants obtained from 150 patients were evaluated, and two group were formed. Group 1 consisted of 90 implants placed in regions where teeth were extracted for non-periodontal reasons, whereas Group 2 included 90 implants placed in regions where teeth were extracted due to periodontal disease. Digital panoramic radiographs were used to obtain the images, and three regions of interest (mesial, distal, and apical) were determined for each implant. Fractal dimension values were calculated using the box-counting method in the ImageJ software. According to the findings, there were no statistically significant differences in fractal dimension values between the two groups in the mesial, distal, or apical regions (p> 0.05). In conclusion, the similarity of fractal dimension values in regions with periodontal and non-periodontal tooth loss suggests that post-extraction healing and functional adaptation processes may lead to a comparable structural organization of the bone over time.