Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler çalışmaları olarak haber yönetimi, Bayrampaşa Belediyesi örneği
News management as a public relations activity in local governments: The Bayrampaşa Municipality example
- Tez No: 986225
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Belediye başkanları, Belediye başkanlığı, Gazete yayıncılığı, Gazetecilik, Gazetecilik eğitimi, Halk-yönetim ilişkileri, Halka açılma, Halkla ilişkiler, Mayors, Mayoralty, Newspaper publishment, Journalism, Journalism education, Public-management relations, Public offering, Public relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Yerel yönetimler, kamusal hizmetleri doğrudan sunan ve demokratik katılım süreçlerinin yerel düzeyde kurumsallaşmasını sağlayan yapılardır. Bu bağlamda halkla ilişkiler, yerel yönetimlerde yalnızca bilgilendirme işlevi gören bir araç olmanın ötesinde, kurum ile toplum arasında karşılıklı anlayış, güven ve katılımın tesis edilmesine yönelik stratejik bir iletişim faaliyeti olarak önem kazanmaktadır. Siyasal iktidar değişimlerinin yerel yönetimlerde kurumsal iletişim pratiklerini dönüştürdüğü bilinmektedir. 2024 yerel seçimleri sonucunda Bayrampaşa Belediyesi'nin uzun süre sonra farklı bir siyasi parti yönetimine geçmesi, belediyenin halkla ilişkiler faaliyetlerinde içerik, söylem ve uygulama düzeyinde belirgin bir dönüşümü beraberinde getirmiştir. Bu çalışma, kültürel çeşitliliğin yüksek olduğu Bayrampaşa ilçesinde belediyenin halkla ilişkiler uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Balkan kökenli nüfus ile Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelen toplulukların bir arada yaşadığı Bayrampaşa'da yerel yönetimin iletişim çalışmalarının sosyokültürel dinamiklerden etkilendiği gözlemlenmektedir. Araştırma kapsamında Bayrampaşa Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından Kasım 2023–Mart 2024 döneminde yayımlanan haber metinleri doküman analizi yoluyla incelenmiş; bu içerikler halkla ilişkiler literatüründeki tanıma ve tanıtma işlevleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi uygulanmış, içerik analizi kullanılarak basın metinlerinin tematik yapısı ortaya çıkarılmıştır. Araştırmacının (tezin yazarı) kuruma ilişkin uzun dönemli mesleki deneyimi, saha gözlemine dayalı ek bir veri kaynağı olarak değerlendirilmiş ve analiz sürecine yansıtılmıştır. Bulgular, belediyenin kültürel çeşitliliği dikkate alan, toplumsal etkileşimi önceleyen ve kurumsal meşruiyeti güçlendirmeyi hedefleyen bir halkla ilişkiler stratejisi benimsediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Local governments are structures that directly deliver public services and ensure the institutionalization of democratic participation processes at the local level. In this context, public relations, beyond simply serving as an informational tool in local governments, gains importance as a strategic communication activity aimed at establishing mutual understanding, trust, and participation between the institution and the public. It is known that changes in political power transform institutional communication practices in local governments. The transition of Bayrampaşa Municipality to a different political party after a long period following the 2024 local elections has brought about a significant transformation in the content, discourse, and implementation of the municipality's public relations activities. This study aims to examine the municipality's public relations practices in the culturally diverse Bayrampaşa district. In Bayrampaşa, where a population of Balkan origin coexists with communities from various regions of Anatolia, it is observed that the local government's communication activities are influenced by sociocultural dynamics. As part of the research, news articles published by the Bayrampaşa Municipality Press, Broadcasting, and Public Relations Department between November 2023 and March 2024 were examined through document analysis. These contents were evaluated within the framework of recognition and promotion functions in public relations literature. The study employed qualitative research methods, uncovering the thematic structure of press texts through content analysis. The researcher's (thesis author's) long-term professional experience with the institution was considered an additional data source based on field observation and incorporated into the analysis process. The findings demonstrate that the municipality has adopted a public relations strategy that takes cultural diversity into account, prioritizes social interaction, and aims to strengthen institutional legitimacy.