Besmele'nin işârî yorumları, Kuşeyrî örneği
Ishari interpretation of the basmala: Example of al-Qushayri
  1. Tez No: 986226
  2. Yazar: RAİF TÜZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Besmele, Tasavvuf, İşari tefsir, Basmala, Mystic, Implicit interpretation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ebû'l-Kâsım el-Kuşeyrî'nin Letâifü'l-İşârât adlı tefsirinde yer alan 114 Besmele yorumunu bütüncül bir çerçevede incelemektedir. Araştırmanın amacı, Kuşeyrî'nin Besmeleyi her sûrede yeniden yorumlayarak nasıl bir tasavvufî yorum yöntemi geliştirdiğini ortaya koymak ve bu yorumların işârî tefsir geleneği içerisindeki konumunu belirginleştirmektir. Çalışmada, eserin 2007 Beyrut baskısı temel alınmış; her sûrenin başındaki Besmele tefsiri Arapça metin, sadeleştirilmiş çeviri, tasavvufî kavramların tespiti ve tematik değerlendirme aşamalarıyla analiz edilmiştir. Ayrıca Kuşeyrî'nin yorumları, klasik rivayet ve dirayet tefsirlerindeki Besmele açıklamaları ile Nimetullah Nehcivânî'nin Besmele tefsirleri ışığında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu yaklaşım, Kuşeyrî'nin Besmeleye dair özgün yorumlarını ve tasavvufî düşünce sistematiğini daha görünür kılmakta; Besmelenin anlam katmanlarının farklı tefsir ekollerinde nasıl şekillendiğine dair yeni bir perspektif sunmaktadır. Çalışmada, Kuşeyrî'nin Besmele tefsirlerinde yer alan tasavvufî tabirler özenle tespit edilip değerlendirilmiştir; ayrıca Elmalılı ve İbn Acîbe başta olmak üzere işârî, dirayet ve rivayet çizgisindeki müfessirlerin seçilmiş olan tefsirlerdeki Besmele yorumlarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study provides a comprehensive analysis of the 114 basmala commentaries found in Abū'l-Qāsim al-Qushayrī's Laṭāʾif al-Ishārāt. The aim of the research is to demonstrate how Qushayrī develops a distinctive Sufi interpretive method by reinterpreting the basmala at the beginning of each sūrah and to clarify the position of these interpretations within the tradition of ishārī exegesis. The 2007 Beirut edition of the work serves as the primary textual basis, and each basmala commentary is examined through the stages of presenting the Arabic text, offering a simplified translation, identifying Sufi concepts, and conducting a thematic evaluation. Qushayrī's interpretations are also assessed in comparison with the basmala explanations found in classical riwāya and dirāya tafsīrs, as well as with Nimetullah Nahjivānī's basmala commentaries. This comparative perspective highlights Qushayrī's original contributions and clarifies the systematic structure of his Sufi thought, offering a new viewpoint on how the layers of meaning within the basmala are shaped across different exegetical traditions. In addition, the Sufi terms employed in Qushayrī's basmala commentaries have been carefully identified and examined, and selected basmala interpretations from exegetes such as al-Elmālī and Ibn ʿAjība—representing ishārī, dirāya, and riwāya approaches—have also been included.