Gestasyonel diyabet hastalarında tiroid fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi ve komplikasyonlarla ilişkisi
Evaluation of thyroid function tests and their association with complications in patients with gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 986235
  2. Yazar: CEREN KISA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP EVRAN OLGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, Tiroid Stimülan Hormon, Anti Tiroid Peroksidaz Antikoru, Maternal komplikasyonlar, fetal komplikasyonlar, Gestational diabetes mellitus, Thyroid-stimulating hormone, Anti-thyroid peroxidase antibody, Maternal complications, Fetal complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Gestasyonel Diyabet Hastalarında Tiroid Fonksiyon Testlerinin Değerlendirilmesi ve Komplikasyonlarla İlişkisi Amaç: Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 2024 -2025 yılları arasında başvurmuş gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) tanısı alan ve almayan gebelerin klinik bulgularının ve tiroid fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi ve komplikasyonlarla ilişkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Metot: Çalışmamız, GDM tanılı gebelerde tiroid fonksiyon testleri ve bu testlerin maternal ve fetal komplikasyonlarla ilişkisini değerlendiren tek merkezli prospektif bir çalışmadır. Çalışmamızda Endokrinoloji ve Obstetrik polikliniğine başvuran 3. Trimesterdeki gebeler alınmış ve 24-28. haftalarda tek aşamalı ya da iki aşamalı oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılarak takibe alınmışlardır. Gestasyonel diyabeti olan ve olmayan gebelerin özgeçmiş, soygeçmiş, anamnez ve başvuru anındaki fizik muayene bulguları ile tiroid fonksiyon testleri incelenmiştir. Gestasyonel diyabeti olan ve olmayan tüm gebelerin takipleri yapılarak doğum şekli, doğum haftası ve maternal ve fetal komplikasyonları kaydedilmiştir. Çalışmada elde edilecek olan biyokimyasal parametreler, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde kullanılmakta olan otomasyon sistemi (Mergen Tech EBYS) kullanılarak ve hastaların hasta dosyalarındaki e nabız verileri incelenerek tespit edilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics (sürüm 27.0) kullanılmıştır. Bulgular: Gestasyonel diyabeti olan gebelerin ağırlıkları ve vücut kitle indeksi GDM olmayan gebelere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Gestasyonel diyabeti olan gebelerde ailede diyabet öyküsü ve önceki gebelikte GDM öyküsü, daha yüksek saptanmıştır. Diğer taraftan yaş, boy, eğitim durumu, sigara kullanımı, çalışma durumu, sosyoekonomik düzey, kronik hastalık varlığı, hipertansiyon, düzenli ilaç kullanımı, Anti Tiroid Peroksidaz Antikor (Anti-TPO), Anti tiroglobulin Antikor (Anti-Tg), Tiroid Stimülan Hormon (TSH), serbest T4 (fT4) ve serbest T3 (fT3) düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Maternal komplikasyonlardan polihidramnios, GDM olan grupta 6 kişide (%15,0) görülürken, GDM olmayan grupta hiç görülmemiştir; bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,011). Fetal ve neonatal komplikasyonlarda anlamlı farklılıklar saptanmamıştır. Gestasyonel diyabeti olan gebelerde TSH düzeyleri ile preeklampsi arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. (p= 0,039). Gestasyonel diyabeti olan gebelerde yaş ile polihidramnios arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,038), bu durum yaş arttıkça polihidramnios görülme sıklığının azaldığını düşündürmektedir. Gestasyonel diyabeti olan gebelerde vücut ağırlığı ile erken doğum sıklığı (p=0,033) ve preeklampsi sıklığı arasında (p=0,041) pozitif yönlü bir korelasyon olduğu tespit edildi. Gestasyonel diyabeti olmayan gebelerde yaş ile hiperbiluribinemi arasında negatif yönde (p=0,033); sigara kullanımı ile erken doğum arasında (p=0,034) ve çalışma durumu ile erken doğum arasında (p=0,034) pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Gestasyonel diyabeti olmayan gebelerde doğum ağırlığı ile erken doğum (p<0,001) ve sezaryen (p=0,014) arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız da GDM olan ve GDM olmayan gebelerdeki tiroid fonksiyon testleri benzer bulunmuştur. GDM olanlarda, TSH düzeyi ile preeklampsi arasında negatif yönlü ilişki saptanırken, TSH düzeyinin yüksek olması preeklampsi açısından koruyucu olmuştur. Vücut kitle indeksi, gebelik ağırlığının fazla olması, ailede Diyabetes Mellitus (DM) öyküsü olanlarda GDM görülme olasılığı artmıştı. Gestasyonel diyabeti olan gebelerde maternal komplikasyonlardan polihidramnios istatiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda gestasyonel diyabeti olmayan gebelerde doğum ağırlığı azaldıkça erken doğum ve sezaryen olasılığının arttığı gösterilmiştir. Bulgularımız gebelerde tiroid fonksiyon testlerinin ve risk faktörlerinin bize gebelik komplikasyonları açısından yol gösterici olduğunu önemle ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Thyroid Function Tests and Their Association with Complications in Patients with Gestational Diabetes Mellitus Objective: This study was conducted to evaluate the clinical findings and thyroid function tests of pregnant women with and without a diagnosis of gestational diabetes mellitus (GDM) who presented to Çukurova University Faculty of Medicine Hospital between 2024 and 2025, and to investigate the association between these parameters and pregnancy-related complications. Materials and Methods: This is a single-center, prospective study evaluating thyroid function tests in pregnant women diagnosed with GDM and the relationship between these tests and maternal and fetal complications. The study included third-trimester pregnant women who presented to the Endocrinology and Obstetrics outpatient clinics. Participants underwent one-step or two-step oral glucose tolerance testing (OGTT) between 24-28 weeks of gestation for GDM screening. Clinical history, family history, physical examination findings, and thyroid function test results of women with and without GDM were analyzed. All participants were followed until delivery, and data on delivery mode, gestational age at birth, and maternal and fetal complications were recorded. Biochemical parameters were obtained through the hospital's electronic medical record system (Mergen Tech EBYS) and by reviewing e-nabız data in patient files. Data analysis was conducted using IBM SPSS Statistics version 27.0. Results: Pregnant women with GDM had significantly higher body weight and body mass index (BMI) compared to those without GDM. A family history of diabetes and a history of GDM in previous pregnancies were more prevalent among GDM patients. No statistically significant differences were found between groups regarding age, height, education level, smoking status, employment status, socioeconomic level, presence of chronic diseases, hypertension, regular medication use, anti-thyroid peroxidase antibodies (Anti-TPO), anti-thyroglobulin antibodies (Anti-Tg), thyroid-stimulating hormone (TSH), free T4 (fT4), and free T3 (fT3) levels. Among maternal complications, polyhydramnios was observed in 6 women (15.0%) in the GDM group and was not observed in the non-GDM group, a statistically significant difference (p = 0.011). No significant differences were observed between the groups in terms of fetal and neonatal complications. A statistically significant negative correlation was found between TSH levels and preeclampsia in women with GDM (p = 0.039). A significant negative correlation was also found between maternal age and polyhydramnios in the GDM group (p = 0.038), suggesting a lower incidence of polyhydramnios with increasing maternal age. In the GDM group, there was a significant positive correlation between body weight and the incidence of preterm birth (p = 0.033), and preeclampsia (p = 0.041). Among non-GDM women, a significant negative correlation was found between maternal age and neonatal hyperbilirubinemia (p = 0.033). Additionally, in the non-GDM group, significant positive correlations were identified between smoking and preterm birth (p = 0.034), and between employment status and preterm birth (p = 0.034). In the non-GDM group, birth weight was significantly and negatively correlated with both preterm birth (p < 0.001) and cesarean delivery (p = 0.014), indicating that lower birth weight increased the likelihood of these outcomes. Conclusion: In our study, thyroid function tests were found to be similar in pregnant women with and without GDM. Among GDM patients, a negative correlation was found between TSH levels and preeclampsia, suggesting that higher TSH levels may be protective against preeclampsia. A higher BMI, excessive gestational weight gain, and a family history of diabetes were associated with a greater risk of GDM. Polyhydramnios was found to be significantly more common among GDM patients. In our study, lower birth weight was associated with an increased risk of preterm birth and cesarean delivery in the non-GDM group. Our findings emphasize the importance of evaluating thyroid function and associated risk factors during pregnancy as potential indicators of pregnancy-related complications.