Katarakt cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif cerrahi ile indüklenmiş astigmatizmanın incelenmesi
Investigation of postoperative surgically induced astigmatism in patients undergoing cataract surgery
  1. Tez No: 986236
  2. Yazar: AHMET ÖZYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK ETKA BAYRAMOĞLU, DR. SİBEL ZIRTILOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi ile indüklenmiş astigmatizma, Fakoemülsifikasyon, Katarakt, Korneal insizyon mimarisi, Cataract surgery, Corneal incision architecture, Phacoemulsification, Surgically induced astigmatism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Katarakt cerrahisinde oluşturulan korneal insizyonların oluşturduğu tünellerin genişliğinin ve mimarisinin postoperatif korneal astigmatizmaya olan etkisini incelemek. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, kliniğimizde katarakt teşhisi konulan ve asistan ve uzman hekimlerden oluşan 27 cerrah tarafından sorunsuz fakoemülsifikasyon uygulanan hastaların cerrahi öncesi ve sonrası otorefraktokeratometri değerleri, ameliyat videoları ve cerrahi sonrası Ön Segment Optik Koherens Tomografi (ÖS-OKT) verilerini kapsamıştır. Hastalar 2,4 mm veya 2,8 mm bıçak kullanımına göre iki grupta incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 129 hastanın 139 gözü dahil edilmiştir. 44 (%31,7) gözde 2,4 mm bıçak, 95 (%68,3) gözde 2,8 mm bıçak kullanılmıştır. 2,4 mm bıçaklarda postoperatif birinci hafta cerrahi ile indüklenmiş astigmatizma (CİA) 0,63 ± 0,46, postoperatif birinci ay CİA 0,55 ± 0,37 olarak bulunmuştur. 2,8 mm bıçaklarda birinci hafta CİA 0,80 ± 0,72, postoperatif birinci ay CİA 0,69 ± 0,51 olarak bulunmuştur. 2,4 mm ve 2,8 mm bıçaklar arasında postoperatif 1. hafta CİA değerleri (p=0,5) arasında ve postoperatif 1. ay CİA değerleri (p=0,16) arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, diğer faktörlerden bağımsız olarak CİA üzerine temel etki eden etmen kornea santralinin ön kamara girişine olan mesafesi olarak bulunmuştur. 2,8 mm bıçaklarla oblik temporal girişler temporal girişlere göre birinci haftada daha çok CİA'ya neden olmuştur (%95 CI: -0,21-0,41; p=0,04). Asistan hekimler ile uzman hekimlerin CİA'ları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Uniplanar, biplanar ve triplanar insizyon mimarisi yapılmış gözlerde birinci hafta ve birinci ay CIA sonuçları arasında anlamlı fark saptanmadı. 1.75 mm'den kısa ve uzun tüneller arasında birinci hafta ve birinci ay CIA sonuçları arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: 2,4 mm ve 2,8 mm bıçak kullanılan gözlerde CİA değerleri arasında ve desme dekolmanı oranları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. İnsizyon kornea santraline yaklaştıkça ve limbustan uzaklaştıkça CİA'da artış izlenmiştir. İnsizyon düzlem sayısı CİA üzerinde etkili bulunmamıştır. Kısa ve uzun tünellerde CİA değerleri arasındaki fark anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effect of corneal incision tunnel width and architecture on postoperative corneal astigmatism. Methods: This prospective study included patients diagnosed with cataracts who underwent uneventful phacoemulsification performed by 27 surgeons, comprising both residents and consultants. The study analyzed pre- and postoperative autorefractokeratometry values, intraoperative surgical videos, and postoperative Anterior Segment Optical Coherence Tomography (AS-OCT) data. Patients were categorized into two groups based on the use of 2.4 mm or 2.8 mm surgical blades. Results: A total of 139 eyes from 129 patients were included in the study. A 2.4 mm blade was utilized in 44 eyes (31.7%), while a 2.8 mm blade was used in 95 eyes (68.3%). In the 2.4 mm group, the surgically induced astigmatism (SIA) was 0.63 ± 0.46 D at the first postoperative week and 0.55 ± 0.37 D at the first postoperative month. In the 2.8 mm group, SIA values were 0.80 ± 0.72 D at the first week and 0.69 ± 0.51 D at the first month. No significant differences were observed between the 2.4 mm and 2.8 mm groups regarding SIA at the first postoperative week (p=0.5) or the first postoperative month (p=0.16). In multivariable logistic regression analysis, the distance from the corneal center to the anterior chamber entry site was identified as the primary factor independently affecting SIA. At one week postoperatively, oblique temporal incisions created with 2.8-mm blades resulted in greater surgically induced astigmatism than temporal incisions (95% CI: −0.21 to 0.41; p = 0.04). There was no statistically significant difference in SIA between resident surgeons and attending surgeons. No significant difference was observed in SIA values at postoperative week 1 and month 1 among eyes with uniplanar, biplanar, and triplanar incision architectures. Likewise, no significant difference was found in SIA values at postoperative week 1 and month 1 between tunnels shorter than 1.75 mm and those longer than 1.75 mm. Conclusion: No statistically significant differences were found in SIA values or in the rates of Descemet membrane detachment between eyes in which 2.4 mm and 2.8 mm blades were used. An increase in SIA was observed as the incision approached the corneal center and moved farther away from the limbus. The number of incision planes was not found to have a significant effect on SIA. There was no statistically significant difference in SIA values between short and long tunnels.