Flor içerikli universal adezivlerin dentine bağlanma stabilitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the dentin bonding stability of fluoride-containing universal adhesives
- Tez No: 986237
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KARADAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adezyon, SEM, Sodyum Florür, Universal Adeziv, μTBS, Adhesion, SEM, Sodium Fluoride, Universal Adhesive, μTBS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma; flor içeren üniversal adezivlerin self etch ve etch and rinse yöntemleri ile kullanımının adeziv-dentin arayüzlerine etkisini hem anlık hem de farklı yaşlandırma uygulamalarından sonra mikrotensile bağlanma gücü verileriyle değerlendirmeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Altmış insan molar dişi rastgele olarak üç gruba (n = 20) ayrıldı: Clearfil Universal Bond Quick, Clearfil Universal Bond ve Zipbond Universal. Her adeziv grubu, uygulama moduna göre iki alt gruba (n = 10) bölündü. Restorasyon işlemlerinden sonra elde edilen dentin çubukları, yaşlandırma koşullarına göre üç alt gruba (24 saat, termal siklus ve pH siklusu) dağıtıldı. Yaşlandırma sürelerinin sonunda µTBS testi uygulandı. Adezivlerin dönüşüm dereceleri ATR-FTIR spektroskopisi ile belirlendi. µTBS sonuçları üç yönlü ANOVA ve Tukey HSD testi, DC verileri ise tek yönlü ANOVA ve Bonferroni testi ile analiz edildi (α = 0,05). Bulgular: Adeziv ajan (p = 0,001) ve uygulama modu (p = 0,007) değişkenleri bağlanma dayanımını anlamlı düzeyde etkiledi. Yaşlandırma işlemleri ise anlamlı bir farklılık oluşturmadı (p> 0,05). ZBU, CBQ ve CBU'ya kıyasla daha yüksek bağlanma dayanımı sergiledi. 24 saatlik sonuçlarda ZBU E&R grubu, CBQ E&R grubuna göre daha yüksek µTBS gösterdi. Subtotal bağlanma dayanımları değerlendirildiğinde, ZBU SE grubu, CBQ ve CBU'nun E&R gruplarına kıyasla anlamlı derecede daha yüksek µTBS gösterdi. CBQ'nun DC değeri, CBU ve ZBU'ya kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulundu. Sonuç: Universal adezivlerin uygulama modu, bağlanma dayanımında anlamlı bir fark yaratmadı. Yaşlandırma uygulamalarının dentine bağlanma dayanımı üzerinde etkili olmadığı gözlendi. Flor içerikli üniversal adezivlerin kimyasal yapısı ve uygulama yöntemlerinin, dentin üzerinde ölçülen µTBS değerleri üzerinde farklı etkilere yol açabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of fluoride-containing universal adhesives applied with self-etch (SE) and etch-and-rinse (E&R) strategies on the adhesive–dentin interface, both immediately and after different ageing protocols, using microtensile bond strength (µTBS) data. Material and Method: Sixty human molars were randomly assigned into three groups (n = 20): Clearfil Universal Bond Quick, Clearfil Universal Bond, and Zipbond Universal. Each adhesive group was further subdivided into two subgroups according to the application mode (n = 10). After the restorative procedures, the obtained dentin sticks were allocated into three subgroups based on the ageing conditions (24 h, thermocycling, and pH cycling). Following ageing, µTBS testing was performed. The degree of conversion of the adhesives was determined using ATR-FTIR spectroscopy. µTBS data were analyzed by three-way ANOVA and Tukey's HSD test, and DC data were analyzed by one-way ANOVA and Bonferroni test (α = 0,05). Results: Both the adhesive system (p = 0,001) and application mode (p = 0,007) significantly affected bond strength. Ageing protocols showed no significant effect (p> 0,05). ZBU exhibited higher bond strength compared with CBQ and CBU. At 24 h, the ZBU E&R group showed significantly higher µTBS than the CBQ E&R group. When the subtotal bond strength were evaluated, the ZBU SE group exhibited significantly higher µTBS compared to the E&R groups of CBQ and CBU. The DC value of CBQ was significantly lower compared with both CBU and ZBU. Conclusion: The application mode of universal adhesives did not create a significant difference in bond strength. Ageing protocols did not affect the dentin bond strength. The chemical composition and application strategies of fluoride-containing universal adhesives were found to exert different effects on the µTBS values measured on dentin.