Raşit Küçük, ilmî kişiliği ve hadisçiliği
The scholarly identity and hadith scholarship of Raşit Küçük
- Tez No: 986247
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAULLAH ŞAHYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Raşit Küçük, Hadis, Sünnet, Hadis Metodolojisi, İslâm Âlimleri, Raşit Küçük, Hadith, Sunnah, Hadith Methodology, Islamic Scholarship, Sunna
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin yakın dönem hadis araştırmaları alanında önemli bir yere sahip olan Raşit Küçük'ün hayatını, ilmî şahsiyetini ve hadis ilmine katkılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Raşit Küçük, hem akademik çalışmaları hem de ahlâkî duruşu ile yalnızca ilmî çevrelerde değil, geniş kitleler nezdinde de örnek kabul edilen bir âlimdir. Onun ilmî mirası, özellikle hadis metodolojisi ve sünnetin anlaşılması konularında dikkat çekmektedir. Tezin birinci bölümünde, hocanın çocukluk ve gençlik yılları, aldığı eğitim, yetiştiği çevre ve akademik kariyerinin gelişim süreci ele alınmıştır. Bu kapsamda, görev yaptığı kurumlar, akademik faaliyetleri ve çeşitli idarî sorumlulukları kronolojik bir bütünlük içerisinde değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise hocanın hadis alanındaki ilmî katkıları ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Ayrıca yazdığı eserler, kaleme aldığı makaleler, sunduğu bildiriler ve yetiştirdiği öğrenciler üzerinden ilmî etkisi ortaya konmuştur. Araştırmada, nitel yöntem esas alınmış; hocanın telif ve tercüme eserleri, makaleleri, konuşmaları ve röportajları birincil kaynak olarak incelenmiştir. Bunun yanında, biyografi çalışmaları, derleme kitaplar, akademik makaleler, hatıratlar, basın-yayın organlarında yer alan yazılar ve görsel-işitsel materyallerden ikincil kaynak olarak yararlanılmıştır. Özellikle“Örnek Bir İnsan Raşit Küçük”ve“Raşit Hocanın Ardından”gibi derleme eserlerde yer alan değerlendirmeler, biyografik verilerin zenginleştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır. Elde edilen veriler, kronolojik yöntemlerle hocanın hem şahsiyetini hem de ilmî mirasını yansıtacak şekilde ortaya konmuştur. Bu yönüyle çalışma, yalnızca bir biyografi değil, aynı zamanda hadis ilmi açısından metodolojik bir inceleme niteliği taşımaktadır. Sonuç olarak Raşit Küçük, Türkiye'de hadis ilminin gelişmesine yaptığı katkılar, öğrencilerine kazandırdığı ilmî disiplin, sünnetin anlaşılması ve aktarılmasındaki titizliği ve örnek ahlâkî duruşu ile çağdaş İslâm ilim geleneğinde önemli bir yere sahiptir. Bu tez, onun hayatını, ilmî şahsiyetini ve hadisçiliğini ortaya koyarak, hem Türkiye'de hadis çalışmalarına hem de İslâm düşünce tarihine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the life, scholarly personality, and contributions of Prof. Dr. Raşit Küçük, one of the leading contemporary scholars in the field of Hadith studies in Turkey. He is recognized not only for his academic achievements but also for his exemplary moral character, which has made him a respected figure both within scholarly circles and among the wider public. His intellectual legacy is particularly significant for the perspectives he developed on Hadith methodology and the understanding of the Sunnah. The first part of the study presents his childhood and youth, educational background, intellectual formation, and academic career in a chronological framework. His institutional responsibilities, scholarly activities, and administrative positions are also analyzed within this section. The second part focuses on his contributions to Hadith studies, including his approach to the balance between riwāyah (transmission) and dirāyah (understanding), his methodology for interpreting Hadith texts, his perspective on the Sunnah, and his distinctive contributions to Hadith education. His scholarly influence is further demonstrated through his authored books, translated works, academic articles, conference papers, and the students he trained. The research employs a qualitative methodology, using both primary and secondary sources. Primary sources include his authored and translated books, academic articles, conference presentations, interviews, and public lectures. Secondary sources consist of biographical studies, edited volumes, academic papers, memoirs, journal articles, media reports, and audiovisual materials. Particularly, the works *Örnek Bir İnsan Raşit Küçük* (“An Exemplary Person: Raşit Küçük”) and *Raşit Hocanın Ardından* (“In Memory of Raşit Hoca”) have been utilized to enrich the biographical dimension with eyewitness accounts and testimonies. The collected data were analyzed through thematic and chronological methods, offering a holistic portrayal of his personality and scholarly contributions. Thus, this thesis is not only a biographical study but also a methodological investigation in the field of Hadith sciences. In conclusion, Prof. Dr. Raşit Küçük should be regarded as a pioneering figure in contemporary Hadith scholarship in Turkey. His contributions to the development of Hadith studies, his intellectual discipline instilled in students, his precision in the transmission and interpretation of the Sunnah, and his exemplary moral stance collectively make him an influential figure in the modern Islamic scholarly tradition. This thesis seeks to document his life, academic persona, and role as a muhaddith, thereby contributing both to Hadith studies and to the broader intellectual history of Islam.