Hayatı ve ilk dönem islam toplumundaki yeri açısından Hz. Ali
Ali in terms of the first period of the islamic society and his life
- Tez No: 438980
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHAÜDDİN VAROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Ali, Ehl-i Beyt, Hicret, İlk Müslümanlar, Râşid halifeler, Ali, Ahl al-Bayt, Migration, Fırst Muslims, Rashid Caliphs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Hayatının Mekke dönemine dair bilgiler oldukça kısıtlı olan Hz. Ali, nübüvvetten takriben 10 yıl önce Mekke'de dünyaya gelmiştir. Hz. Peygamber'in amcası Ebu Tâlib'in 4 oğlundan en küçük olanıdır. Çocukluk ve gençlik yıllarını Hz. Peygamber'in hanesinde geçirmiştir. Hz. Ali, ilk Müslüman olanlardan olup, Mekke döneminde İslam'ın tebliğinde Hz. Peygamber'in en yakın yardımcılarından biri olmuştur. Hz. Ali, Mekke dönemi içerisinde yaşının küçüklüğünden dolayı kamu nezdinde çok fazla öne çıkan bir kişi olmamakla birlikte, Medine'ye hicretten sonra etkin bir isim olarak öne çıkmaya başlamıştır. Hz. Peygamber dönemi Medine toplumunda önemli kişilerin başında gelen Hz. Ali, özellikle bu dönemde askeri alandaki başarılarıyla adından söz ettiren en önemli kişi olmuştur. Tebük Gazvesi hariç bütün gazvelere katılmış olup, katıldığı savaşlarda onu yenebilen kimse çıkmamıştır.Kendinden önceki Râşid halifeler döneminde siyasî, idarî ve askeri gelişmelerin nispeten dışında kalan ve kendi halinde bir hayat süren Hz. Ali, halifeliği döneminde büyük siyasî ve askerî krizlerle karşı karşıya kalmıştır. Çevresiyle ilişkilerinde sıkıntılar yaşayan Hz. Ali, giyin kuşama çok önem vermeyen ve sade yaşamayı seven bir kişidir. Ekonomik bakımdan çok iyi derecede olmayan Hz. Ali'nin, sahip olduğu ilmi birikimi ve bu alandaki üstünlüğü siyasi rakipleri tarafından bile kabul edilen bir durumdur. Müslümanlar için önemli bir kişi olan Hz. Ali, ölümünden kısa bir zaman sonra mitolojik ve kutsal bir karaktere büründürülmüş ve böylece onun tarihi kimliği oluşan bu yapay kimlik içerisinde kaybolmuştur.
Özet (Çeviri)
Ali, whose information of life during the Mecca period is quite limited, was born 10 years before the prophet hood. He was the youngest of the four sons of Ebu Talib who was the uncle of the Prophet. He spent his childhood and teenage years in the Prophet's household.Ali was one of the first Muslims, who had been the closest to the Prophet during the notification of the Islam in the Mecca period. In the Mecca period Ali did not come forward into the public eye because of his young age, after the migration to Medina he became to stand out as an effective name. Ali was one of the important people in the Medina society of the Prophet, but especially in this period he was the most important person who made a name for its success in the military sector. He has participated in all the wars except the Tebuq War and there was no one who could beat him. In the period of the predecessor Rashid Caliphs, Ali was relatively out of the political, administrative and military developments and led a simple life, but in his caliphate period he faced huge political and military crises. Ali who faced problems with the people around him, did not give any importance to his clothing, loved to live a simple life. Although having a lower economical position, his accumulation of knowledge and his superiority in this field was a condition that was admired even by his political opponents.Ali who was an important person for the Muslims, had been wrapped into a mythological and sacred character shortly after his death so his historical identity has been lost in this artificial identity.