Abdulhamîd Cûde es-Sehhâr'ın“eş-Şâri'u'l-Cedîd”ve Reşat Nuri Güntekin'in“Yaprak Dökümü”adlı romanlarının karşılaştırılması
Comparison of Abdulhamîd Jûde al-Sahhâr's“al-Shâri' al-Jadîd”and Reşat Nuri Güntekin's“Yaprak Dökümü”novels
  1. Tez No: 986287
  2. Yazar: HAFİZE KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdulhamid Cude es-Sahhar, Abdulhamid Cude es-Sahhar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Mısır romanının önde gelen isimlerinden Abdulhamîd Cûde es-Sehhâr'ın eş-Şâri'u'l-Cedîd adlı romanı ile Türk edebiyatının önemli şahsiyetlerinden olan Reşat Nuri Güntekin'in Yaprak Dökümü adlı romanının muhteva, yapı, dil ve üslup bakımından karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, iki roman arasında ortak, benzer ve farklı yönler var mıdır varsa nelerdir sorularına cevap aranmıştır. Bu çerçevede genelde Arap edebiyatında, özelde ise Mısır edebiyatında ve Türk edebiyatında roman türünün nasıl geliştiği ele alınmış; ardından Karşılaştırmalı Edebiyatın tanımı yapılarak bu disiplinin Arap edebiyatı ile Türk edebiyatındaki tarihsel gelişimi üzerinde durulmuştur. Akabinde Abdulhamîd Cûde es-Sehhâr ile Reşat Nuri Güntekin'in hayatı, edebi kişiliği ve eserlerine dair bilgiler sunularak yazınsal kimlikleri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Son olarak her iki yazarın romanları tema, konu, ana fikir, anlatıcı, bakış açısı, şahıs kadrosu, zaman ve mekân gibi yapı unsurları ile dil ve üslup özellikleri açısından karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bu çalışma, Arap ve Türk edebiyatlarında benzer dönemleri ve ortak temaları ele alan romanlara dair karşılaştırmalı incelemelerin sınırlı sayıda olması, zikredilen iki yazarın romanlarının karşılaştırılmasına dair herhangi bir çalışmanın bulunmaması nedeniyle alandaki akademik boşluğun doldurulmaya çalışılması ve yine bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sağlayacak olması açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmada nitel bir çalışma yürütülüp veriler, belgesel tarama tekniği aracılığıyla toplanarak karşılaştırmalı bir yöntemle analiz edilmiştir. Tüm verilerin incelenmesinin ardından aynı dönemlerde ancak farklı coğrafyalarda yaşayan iki yazarın romanlarının muhteva ve yapı açısından hem benzerlikler hem de farklılıklar içermekle birlikte tema, anlatı yapısı, dil kullanımı, üslup özellikleri, zaman ve mekân kurgusu gibi hususlarda benzerliklerin daha baskın olduğu neticesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct a comparative analysis of the novel Al-Shâri' al-Jadîd by Abdulhamîd Cûde al-Sahhâr, one of the leading figures of the Egyptian novel, and the novel Yaprak Dökümü by Reşat Nuri Güntekin, one of the prominent figures of Turkish literature, in terms of content, structure, language, and style. In line with this aim, the study seeks to answer the questions of whether there are common, similar, or different aspects between the two novels, and if so, what they are. Within this framework, the development of the novel genre in Arabic literature in general, and in Egyptian and Turkish literature in particular, has been examined. Subsequently, the concept of Comparative Literature has been defined, and the historical development of this discipline in Arabic and Turkish literature has been addressed. Following this, information regarding the lives, literary personalities, and works of Abdulhamîd Cûde al-Sahhâr and Reşat Nuri Güntekin has been provided, and their literary identities have been thoroughly analyzed. Finally, the novels of both authors have been comparatively examined in terms of structural elements such as theme, subject, main idea, narrator, point of view, character ensemble, time, and setting, as well as language and stylistic features. This study is significant as it seeks to fill an academic gap due to the limited number of comparative analyses on novels that address similar periods and common themes in Arabic and Turkish literature, and the absence of any prior research comparing the works of the two mentioned authors. Moreover, it aims to contribute to future studies in this field. In this research, a qualitative study was conducted, and the data were collected through the documentary review technique and analyzed using a comparative method. After examining all the data, it was concluded that the novels of the two authors, who lived in the same periods but in different geographical regions, contain both similarities and differences in terms of content and structure; however, similarities are more dominant in aspects such as theme, narrative structure, language use, stylistic features, and the construction of time and space.