Palyatif bakım alan hastaların yakınlarının bakım verici stres düzeyi ve destekleyici bakım gereksinimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between caregiver stress levels and supportive care needs of relatives of patients receiving palliative care
  1. Tez No: 986296
  2. Yazar: SELVER SÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, Hasta yakınları, Bakım verenin stresi, Destekleyici bakım gereksinimleri, Bakım verici stresi ve destekleyici bakım gereksinimleri arasındaki ilişki, Palliative care, Family members, Caregiver stress, Supportive care needs, Relationship between caregiver stress and supportive care needs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma palyatif bakım alan hastaların yakınlarının bakım verici stres düzeyi ve destekleyici bakım gereksinimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı nitelikte bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Niğde il merkezinde bulunan, T.C. Sağlık Bakanlığı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde bulunan palyatif bakım kliniğinde 2024-2025 yılları arasında 160 hasta yakınının tamamına ulaşılması hedeflenmiştir fakat yatak sayısının az olması, hasta yatış ve çıkış sirkülasyonunun az olması nedeniyle hedeflenen sayının % 75'ine ulaşılmış olup 122 hasta yakınına ulaşılarak verilerin toplanması sağlanmıştır. 160 hasta yakını araştırma evrenimizi ve 122 hasta yakını örneklemimizi oluşturmuştur. Araştırma için etik kurul izni, kurum izinleri ve katılımcılardan yazılı ve sözlü onamları alınmıştır. Araştırma verileri Sosyo-demografik Özellikleri içeren anket, Bakım Verenin Stres Ölçeği, Bakım Verenlerin Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği, Bilgilendirilmiş Olur Formu kullanılarak araştırmacı hastaların yakınları ile yüz yüze görüşerek verileri toplamıştır. Veriler bilgisayar ortamında Statistical Package for Social Sciences(SPSS) programı kullanılarak frekans, standart sapma, ortalama, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Spearman Korelasyon testi, Shapiro Wilk testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda palyatif bakım alan hastaların yakınlarının Bakım Verenin Stres Ölçeği'nden aldıkları puan ortalaması 9.61±3.64 bulunmuştur. Ölçek değerlendirmesine göre yedi puan üstünün yüksek stres düzeyinde olduğu sonucuna varılmaktadır, bu sonuca göre çalışmamızda palyatif bakım alan hastaların yakınlarının yüksek düzeyde strese sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Bakım Verenlerin Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği alt boyut puanları“Sağlık Bakım ve Bilgi İhtiyaçları”alt boyut puan ortalaması 2.88±0.71,“İş ve Sosyal İhtiyaçları”alt boyut puan ortalaması 2.64±0.73,“Psikolojik Emosyonel İhtiyaçları”alt boyut puanı ortalaması 2.62±0.69,“İletişim ve Aile İhtiyaçları”alt boyut puan ortalaması 2.34±0.67 olduğu bulunmuştur. Bakım Verenin Stres Ölçeği puanı ile Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği“Psikolojik ve Emosyonel İhtiyaçlar”,“İş ve Sosyal İhtiyaçlar”,“İletişim ve Aile İhtiyaçları”alt boyutları arasında orta düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak çok anlamlı bir ilişki bulunmuştur(r=0.427,p=0.000; r=0.478,p=0.000; r=0.336,p=0.000),“Sağlık Bakım ve Bilgi İhtiyaçları”alt boyutu arasında zayıf düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur(r=0.294,p=0.001). Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği“Psikolojik ve Emosyonel İhtiyaçlar”alt boyutu ile“Sağlık Bakım ve Bilgi İhtiyaçları”alt boyutu arasında,“Sağlık Bakım ve Bilgi İhtiyaçları”alt boyutu ile“İş ve Sosyal İhtiyaçlar”alt boyutu arasında,“Sağlık Bakım ve Bilgi İhtiyaçları”alt boyutu ile“İletişim ve Aile İhtiyaçları”alt boyutu arasında güçlü düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak çok anlamlı bir ilişki olduğu (r=0.579,p=0.000; r=0.640,p=0.000; r=0.535,p=0.000). Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği“Psikolojik ve Emosyonel İhtiyaçlar”alt boyutu ile“İş ve Sosyal İhtiyaçlar”alt boyutu arasında çok güçlü düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak çok anlamlı bir ilişki olduğu(r=0.799,p=0.000). Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği“Psikolojik ve Emosyonel İhtiyaçlar”alt boyutu ile“İletişim ve Aile İhtiyaçları”alt boyutu arasında,“İş ve Sosyal İhtiyaçlar”alt boyutu ile“İletişim ve Aile İhtiyaçları”alt boyutu arasında orta düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak çok anlamlı bir ilişki olduğu(r=0.348,p=0.000) bulunmuştur. Bu bulgulara göre palyatif bakım alan hastaların yakınlarının bakım verici stres düzeyi arttıkça bakım verenlerin destekleyici bakım gereksinimlerinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study to determine the relationship between caregiver stress levels and supportive care needs of relatives of patients receiving palliative care. The study aimed to reach all 160 relatives of patients at the palliative care clinic located in the Niğde Ömer Halisdemir University Training and Research Hospital, affiliated with the Ministry of Health of the Republic of Turkey, in the city center of Niğde between 2024-2025. However, due to the limited number of beds and the low patient admission and discharge rate, only 75% of the target number was reached, and data was collected from 122 patient relatives. Our research population consisted of 160 patient relatives, and our sample consisted of 122 patient relatives. Ethical committee approval, institutional permissions, and written and verbal consent from participants were obtained for the research. Research data were collected through face-to-face interviews with patient relatives using a questionnaire including socio demographic characteristics, the Caregiver Stress Scale, the Caregiver Supportive Care Needs Scale, and an Informed Consent Form. Data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) program, employing frequency, standard deviation, mean, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, Spearman correlation test, and Shapiro-Wilk test. The analysis revealed that the average score obtained by the relatives of patients receiving palliative care on the Caregiver Stress Scale was 9.61±3.64. According to the scale, a score above seven indicates a high stress level; therefore, our study concluded that the relatives of patients receiving palliative care experienced high levels of stress. The mean scores for the sub-dimensions of the Caregiver Supportive Care Needs Scale were found to be 2.88±0.71 for“Health Care and Information Needs,”2.64±0.73 for“Work and Social Needs,”2.62±0.69 for“Psychological and Emotional Needs,”and 2.34±0.67 for“Communication and Family Needs”. A moderately positive and statistically significant correlation was found between the Caregiver Stress Scale score and the Supportive Care Needs Scale sub-dimensions of“Psychological and Emotional Needs”,“Work and Social Needs”, and“Communication and Family Needs”(r=0.427, p=0.000; r=0.478, p=0.000; r=0.336, p=0.000), while a weakly positive and statistically significant correlation was found with the“Health Care and Information Needs”sub-dimension (r=0.294, p=0.001). A strong positive and statistically significant correlation was found between the“Psychological and Emotional Needs”subscale and the“Health Care and Information Needs”subscale, between the“Health Care and Information Needs”subscale and the“Work and Social Needs”subscale, and between the“Health Care and Information Needs”subscale and the“Communication and Family Needs”subscale of the Supportive Care Needs Scale (r=0.579, p=0.000; r=0.640, p=0.000; r=0.535, p=0.000). A very strong positive and statistically significant correlation was found between the“Psychological and Emotional Needs”subscale and the“Work and Social Needs”subscale of the Supportive Care Needs Scale (r=0.799, p=0.000). A moderate positive and statistically significant correlation was found between the“Psychological and Emotional Needs”subscale and the“Communication and Family Needs”subscale, and between the“Work and Social Needs”subscale and the“Communication and Family Needs”subscale of the Supportive Care Needs Scale (r=0.348, p=0.000). These findings suggest that as the caregiver stress level of patients receiving palliative care increases, the caregiver's need for supportive care also increases.