Synthesis and characterization of polymer nanocarriers from renewable resources for cancer therapy
Yenilenebilir kaynaklardan kanser tedavisi için polimer nanotaşıyıcıların sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 986312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÇAKIR HATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Genetik, Bioengineering, Biotechnology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Uyarana Duyarlı Nanojeller, Bitki Bazlı Monomerler, Çift Duyarlı İlaç Taşıma, Fotopolimerizasyon, Kanser Tedavisi, Stimuli-Responsive Nanogels, Plant-Based Monomers, Dual-Responsive Drug Delivery, Photopolymerization, Cancer Therapy
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Houshang, Rojia (2025). Yenilenebilir Kaynaklardan Elde Edilen Polimerik Nanotaşıyıcıların Kanser Tedavisi İçin Sentezi ve Karakterizasyonu. İstinye Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Artan küresel kanser yükü ve geleneksel kemoterapötik müdahalelerin düşük suda çözünürlük, sistemik toksisite ve özgül olmayan hedefleme gibi sınırlamaları, yenilikçi ve sürdürülebilir ilaç taşıma stratejilerine olan ihtiyacı açıkça ortaya koymaktadır. Bu çalışma, bitki bazlı monomerlerden sentezlenen yeşil, çift duyarlı nanojel platformu aracılığıyla Doksorubisin hidroklorür (DOX)'ün enkapsülasyonu ve kontrollü salımı için bir sistem geliştirerek bu sınırlamalardan bazılarını çözmeyi amaçlamaktadır. Sulu ortamda UV kaynaklı fotopolimerizasyon yöntemi kullanılarak, metakrilatlanmış metil risinoleat (MMR), N-izopropilakrilamid (NIPAM) ve katyonik monomer olarak ya 2-(Dimetilamino)etil metakrilat (DMAEMA) ya da (3-Akrilamidopropil) trimetilamonyum klorür (APTAC) içeren nanojeller sentezlenmiş ve dinamik ışık saçılımı (DLS), Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. Sentezlenen nanojellerin partikül boyutları 300 nm'nin altında olup, düşük polidispersite indeksleri ile sıcaklığa ve pH'a duyarlı özellikler göstermiştir. Doksorubisin hidroklorür, pasif inkübasyon yöntemi ile başarıyla yüklenmiş; yükleme kapasitesi %14,5'e ve verimliliği %50'nin üzerine ulaşmıştır. Salım çalışmaları, tümör mikroçevresini taklit eden hafif hipertermik koşullarda DOX salımının arttığını göstermiştir. İnsan umbilikal ven endotel hücreleri (HUVEC) ile gerçekleştirilen sitouyumluluk testleri, tüm formülasyonların düşük toksisiteye sahip olduğunu ortaya koymuş; APTAC içeren nanojellerin ise ek antimikrobiyal etki sergilediği gözlemlenmiştir. Bu çalışma, mevcut polimerik ilaç taşıma teknolojilerinin sınırlamalarını aşan ve yeşil kimya ilkelerine uygun, biyobozunur ve çok işlevli bir nanotaşıyıcı sistem sunmaktadır. Bitki bazlı monomerlerin uyarana duyarlı özelliklerle birleştirilmesi, yeşil ilaç taşıma platformlarının kanser tedavisinde geliştirilmesine güçlü bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Houshang.Rojia (2025). Synthesis and Characterization of the Polymeric Nanocarriers from Renewable Resources for Cancer Therapy. Istinye University, Institute of Graduate Education. Istanbul. With the increasing global cancer load and the limitations of conventional chemotherapeutic interventions such as poor water solubility, systemic toxicity, and non-specific targeting, the demand is evident for innovative, sustainable drug delivery strategies. The study attempts to solve some of these problems by fabricating a green, dual-responsive nanogel platform synthesized from plant-based monomer for the encapsulation and controlled release of Doxorubicin hydrochloride (DOX). Using UV-induced photopolymerization in aqueous media, nanogels consisting of methacrylated methyl ricinoleate (MMR), N-isopropylacrylamide (NIPAM), and either 2-(Dimethylamino) ethyl methacrylate (DMAEMA) or (3-Acrylamidopropyl) trimethylammonium chloride (APTAC) as cationic monomers were fabricated and characterized by dynamic light scattering (DLS), Fourier-transform infrared (FTIR) spectroscopy, and scanning electron microscopy (SEM). The synthesized nanogels showed particle sizes under 300 nm, low polydispersity, and thermo- and pH-responsive behavior. Doxorubicin hydrochloride was loaded successfully by a passive incubation method at loading capacities up to 14.5% and efficiencies more than 50%. Release studies demonstrated enhanced DOX release under hyperthermic conditions simulating tumor microenvironments. Cytocompatibility studies with human umbilical vein endothelial cells (HUVECs) showed negligible toxicity for all formulations and confirmed biocompatibility, while APTAC-containing nanogels also exhibited positive antimicrobial effects. This work introduces a biodegradable and multifunctional nanocarrier system, which addresses limitations in existing polymeric drug delivery technologies and conforms to green chemical principles. Thus, coupling plant-based monomers with stimuli-responsive functionality gives significant aiding impetus in the development of green drug delivery platforms toward cancer therapy.