Paratiroid adenoma bağlı primer hiperparatiroidi olgularında PECAM-1 düzeyi ile sirkadyen kan basıncı arasındaki ilişki
The relationship between PECAM-1 levels and circadian blood pressure in patients with primary hyperparathyroidism due to parathyroid adenoma
  1. Tez No: 986321
  2. Yazar: ŞEYMA TİMURKAAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Endotel Hasarı, Hipertansiyon, PECAM-1, Primer Hiperparatiroidizm, Endothelial Injury, Hypertension, PECAM-1, Primary Hyperparathyroidism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Primer hiperparatiroidizm (PHPT), paratiroid hiperplazi, adenom veya karsinom kaynaklı aşırı parathormon (PTH) sekresyonu ile karakterize kronik bir durum olup artmış serum PTH düzeyi, osteoporoz, fraktür, kronik böbrek yetmezliği ve nefrolitiazis gibi iskelet ve renal komplikasyonlarla ilişkilidir. Ayrıca PHPT; bozulmuş insülin duyarlılığı, arteriyel hipertansiyon ve artmış kardiyovasküler ölüm riski gibi iskelet dışı sonuçlarla da ilişkilendirilmiştir. PHPT tanılı hastaların yaklaşık %40–60'ında hipertansiyon bildirilmekle birlikte, bu hipertansiyonun gelişim mekanizması tam olarak açıklanamamıştır. Endotel hasarı ve endotelyal inflamasyonun hipertansiyon patofizyolojisindeki rolü bilinmektedir. Platelet/endothelial cell adhesion molecule-1 (PECAM-1), proinflamatuar ve anti inflamatuar özellikleriyle endotelde inflamatuar cevabın düzenlenmesinde önemli bir moleküldür. PHPT olgularında hipertansiyonun, PTH artışına bağlı endotel disfonksiyonu ve endotelyal inflamasyon süreçleri aracılığıyla ortaya çıkabileceği ve bu mekanizmada PECAM-1'in rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, PECAM-1 düzeyinin PHPT'ye bağlı hipertansiyon gelişimindeki olası etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif tek merkezli vaka-kontrol tasarımında yürütülen çalışmaya PHPT tanılı 61 hasta dahil edildi. Katılımcıların antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri, lipid profilleri, serum PECAM-1 düzeyleri ve 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümleri değerlendirildi. PECAM-1 düzeyleri ELISA ile ölçüldü. Hipertansiyon ile ilişkili belirleyiciler çok değişkenli regresyon analizi ile incelendi. Bulgular: Çalışmamızda Primer Hiperparatiroidi tanılı hastaların %47,5'inde hipertansiyon saptandı. Hipertansiyonu olan grupta vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi daha yüksek olarak bulundu. Hipertansiyonu olanlarda parathormon medyanı hipertansiyonu olmayanlara karşı daha yüksek ve TSH medyanı daha düşük bulundu. Hipertansiyonu olan grupta trigliserit medyanı daha yüksek ve HDL-kolesterol düzeyi daha düşük bulundu. Hipertansiyon varlığı üzerinde potansiyel etkileri olabilecek risk faktörleri çok değişkenli modele alındı. Bağımsız prediktörler hemoglobin ve parathormon olarak saptandı. Çalışma popülasyonu genelinde PECAM-1 düzeyi ile parathormon düzeyleri arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon saptandı. Sonuç: PHPT olgularında hipertansiyon prevalansının yüksek olduğu, PTH düzeyinin hipertansiyon gelişimiyle bağımsız olarak ilişkili bulunduğu gösterilmiştir. PECAM-1 düzeylerinde PTH artışıyla birlikte istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir azalma eğilimi saptanmıştır. Bulgular, PHPT'de hipertansiyonun hormonal, endotelyal ve metabolik göstergelerle ilişkili çok yönlü bir süreç olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Primary hyperparathyroidism (PHPT) is a chronic disorder marked by excessive secretion of parathyroid hormone (PTH), most commonly resulting from parathyroid hyperplasia, adenoma, or carcinoma. It is associated with a range of skeletal and renal complications, including elevated circulating PTH levels, osteoporosis, fractures, chronic kidney disease, and nephrolithiasis. In addition to these classical manifestations, PHPT has been associated with several extra-skeletal consequences, such as impaired insulin sensitivity, arterial hypertension, and an increased risk of cardiovascular mortality. Although hypertension has been reported in approximately 40–60% of individuals diagnosed with PHPT, the exact mechanisms underlying its development remain incompletely understood. Endothelial damage and endothelial inflammation are well-established contributors to the pathogenesis of hypertension. Platelet/endothelial cell adhesion molecule-1 (PECAM-1) is a key regulator of endothelial inflammatory responses, exhibiting both pro-inflammatory and anti-inflammatory properties. It has been suggested that hypertension observed in PHPT may develop as a result of endothelial dysfunction and inflammatory processes induced by elevated PTH levels, with PECAM-1 potentially involved in this pathway. The present study aimed to investigate the potential role of PECAM-1 levels in the development of hypertension associated with PHPT. Materials and Methods: The study was designed as a prospective, single-center case-control study and included 61 patients diagnosed with PHPT. Anthropometric measurements, biochemical parameters, lipid profiles, serum PECAM-1 levels, and 24-hour ambulatory blood pressure measurements were assessed. PECAM-1 levels were measured using ELISA. Determinants associated with hypertension were examined using multivariate regression analysis. Results: Hypertension was detected in 47.5% of patients diagnosed with primary hyperparathyroidism. Body weight and body mass index were found to be higher in the hypertensive group. Median parathyroid hormone levels were higher and median thyroid-stimulating hormone (TSH) levels were lower in patients with hypertension compared with those without hypertension. In the hypertensive group, median triglyceride levels were higher and high-density lipoprotein cholesterol levels were lower. Risk factors that could potentially affect the presence of hypertension were included in a multivariate model. Hemoglobin and parathyroid hormone were identified as independent predictors. In the overall study population, a weak negative correlation was detected between PECAM-1 levels and parathyroid hormone levels Conclusion: The study demonstrated that hypertension prevalence is high in PHPT cases and that PTH level is independently associated with hypertension development. A non-significant decreasing trend in PECAM-1 levels with increasing PTH was observed. The findings support that hypertension in PHPT is a multifactorial process associated with hormonal, endothelial, and metabolic indicators.