Milletlerarası hukuk çerçevesinde devletin siber egemenliği
State cyber sovereignty within the framework of international law
  1. Tez No: 986426
  2. Yazar: HAKAN KONAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR AKIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Egemenlik, Milletlerarası Hukuk, Siber Uzay, Siber Egemenlik, Siber Güvenlik, Sovereignty, international Law, Cyberspace, Cyber Sovereignty, Cyber Security
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
21. yüzyıl, dijitalleşmenin etkisiyle siyaset, güvenlik ve hukuk alanlarında köklü dönüşümlerin yaşandığı bir dönem olarak öne çıkmaktadır. Bu dönüşüm, özellikle geleneksel egemenlik anlayışının sorgulanmasına ve siber uzayın stratejik bir alan haline gelmesine neden olmuştur. Bilgi ve iletişim teknolojilerine olan bağımlılığın artması, siber tehditlerin ulusal ve milletlerarası güvenlik için ciddi riskler doğurmasına yol açmıştır. Siber uzay, günümüzde yalnızca teknik bir faaliyet alanı olmanın ötesine geçmiş; politik, ekonomik ve stratejik karar alma süreçlerini doğrudan etkileyen, çok katmanlı ve disiplinlerarası bir güvenlik alanı haline gelmiştir. Bu bağlamda siber saldırılar, sadece sistemleri hedef almakla kalmayıp, devletlerin siyasal istikrarını ve milletlerarası hukuk düzenini de tehdit etmektedir. Günümüzde devletler, siber güvenliği savunma politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak ele almakta ve bu alanda yeni stratejik yaklaşımlar geliştirmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Estonya gibi aktörler siber kapasite inşasında öncü rol üstlenirken, milletlerarası kuruluşlar da bu sürece normatif katkılar sunmaktadır. Bu gelişmeler, siber egemenlik kavramının dijital çağda milletlerarası hukukta yeniden tanımlanması ihtiyacını gündeme getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The 21st century stands out as a period of profound transformation in the fields of politics, security, and law due to the impact of digitalization. This transformation has led to the questioning of traditional notions of sovereignty and the emergence of cyberspace as a strategic domain. Increased dependence on information and communication technologies has led to cyber threats posing serious risks to national and international security. Cyberspace is no longer just a technical domain; it is also a multidimensional security agenda that influences political and economic decision-making processes. In this context, cyber attacks not only target systems but also threaten the political stability of states and the international legal order. Today, countries consider cybersecurity an integral part of their defense policies and are developing new strategic approaches in this area. While actors such as the US, Russia, and Estonia are taking the lead in building cyber capacity, international organizations are also contributing to this process by setting norms. These developments have brought to the fore the need to redefine the concept of cyber sovereignty in international law in the digital age.