Tıp fakültesi 4, 5 ve 6. sınıf öğrencilerinde mesleki benlik saygısı ve iletişim becerileri arasındaki ilişki
The relationship between professional self-esteem and communication skills among 4th, 5th, and 6th year medical students
  1. Tez No: 986425
  2. Yazar: MERVE KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Eğitim ve Öğretim, Family Medicine, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Mesleki benlik algısı, Öğrenciler-tıp öncesi, İletişim becerisi, Family practice, Vocational self perception, Students-premedical, Communication skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde klinik dönem öğrencilerinin iletişim becerileri ve mesleki benlik saygısı düzeylerini, bu kavramları etkileyen faktörleri ve aralarındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 4., 5. ve 6. sınıfta öğrenim görmekte olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 456 öğrenciye, sosyodemografik özellikleri içeren ve iki farklı ölçme aracını kapsayan anket uygulanmıştır. Bulgulara göre, öğrencilerin iletişim becerileri genel olarak yüksek bulunmuş; yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi, annenin eğitim durumu, sosyal etkinliklere katılım gibi faktörlerin bu beceriler üzerinde anlamlı etkileri olduğu saptanmıştır. Klinik deneyim süresi arttıkça iletişim becerilerinde artış gözlenmiş; özellikle altıncı sınıf öğrencileri daha yüksek puanlar almıştır. Mesleki benlik saygısı düzeyi literatüre göre yüksek bulunmuş; bu değişken cinsiyet, akademik başarı algısı, kariyer hedefi, tıp fakültesi tercih nedeni ve ekonomik koşullardan anlamlı düzeyde etkilenmiştir. İçsel motivasyonla meslek seçen öğrencilerin mesleki benlik saygısı daha yüksek, meslek değiştirmeyi düşünenlerin ise daha düşüktür. Çalışmada ayrıca iletişim becerileri ile mesleki benlik saygısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, tıp eğitiminde yalnızca bilişsel değil, duygusal ve sosyal gelişimi destekleyen bütüncül yaklaşımların önemini ortaya koymakta ve tıp öğrencilerinin mesleki kimlik gelişimini destekleyici programlara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the communication skills and professional self-esteem levels of clinical-year medical students at Trakya University Faculty of Medicine, as well as the influencing factors and the relationship between them. In the 2022-2023 academic year, a total of 456 voluntary participants from the 4th, 5th and 6th years completed a questionnaire covering sociodemographic data and two validated measurement tools. The findings showed that students generally had high levels of communication skills, significantly influenced by age, gender, year of study, maternal education and participation in social activities. Skills improved with increased clinical experience, with final year students scoring hightest. Professional self-esteem was also high and significantly associated with gender, perceived academic success, career goals, reasons for choosing medicine and financial status. Students motivated by intrinsic reasons showed higher self-esteem, while those considering changing professions scored lower. A positive and significant correlation was found between communication skills and professional self-esteem.These findings underscore the importance of educational approaches that foster not only cognitive but also emotional and social development and highlight the need for structured programs to support medical students professional identity formation.