2008-2009 Gazze saldırısının medyaya yansıması ve hukuki boyutları
The media coverage and legal dimensions of the 2008-2009 Gaza attack
  1. Tez No: 986434
  2. Yazar: MAİDE NUR ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA DAĞLAR MACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Gazze Saldırısı, Birleşmiş Milletler, İsrail- Filistin Çatışması, Uluslararası Medya, Filistin-İsrail sorunu, Gazze Şeridi, International Law, Gaza Offensive, United Nations, Israel- Palestine Conflict, International Media, Palestine-Israeli conflict, Gaza Strip
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
27 Aralık 2008 tarihinde İsrail tarafından başlatılan ve kamuoyunda“Dökme Kurşun Operasyonu”olarak bilinen Gazze saldırısı uluslararası toplumda büyük yankı uyandırmıştır. Çalışma, yaşanan olayın medya söylemleriyle birlikte uluslararası hukuk bağlamındaki değerlendirmesini inceleyerek çatışmanın medya aracılığıyla nasıl temsil edildiğini, hangi söylemsel çerçevelerle sunulduğunu ve bu temsillerin kamuoyunu ve uluslararası tepkileri nasıl şekillendirdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, ABD, Avrupa ve Ortadoğu basınında yer alan haber içerikleri analiz edilmiş; haber dili, olaya yaklaşımı ve olay örgüsü üzerinden medya organlarının politik tutumları değerlendirilmiştir. Söz konusu temsillerin Birleşmiş Milletler gibi uluslararası aktörlerin söylemleriyle nasıl örtüştüğü veya çeliştiği de çalışmanın temel inceleme alanlarındandır. Tezin ikinci odak noktası ise saldırının uluslararası insancıl hukuk kapsamında hukuki değerlendirmesidir. Özellikle sivillere yönelik saldırılar, orantısız güç kullanımı ve altyapının hedef alınması gibi unsurlar, uluslararası hukuk normları çerçevesinde incelenmiş; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin hazırladığı Goldstone Raporu temel belge olarak ele alınmıştır. Raporun içeriği, İsrail ve Hamas'a yöneltilen savaş suçu iddiaları ile birlikte değerlendirilmiş; ayrıca İsrail'in bu iddialara yönelik savunmaları ve rapora karşı tutumu analiz edilmiştir. Nitel yöntemle yürütülen bu araştırma, doküman analizi tekniği ile medya haberleri, uluslararası hukuk metinleri ve BM belgeleri üzerinden gerçekleştirilmiş, tematik analiz yöntemiyle sınıflandırma yapılmıştır. Çalışma, medyanın çatışma süreçlerindeki etkisini ve uluslararası hukukun etkinliğini birlikte değerlendirerek, Gazze saldırısının hem algısal hem de hukuki boyutlarını çok disiplinli bir perspektifle ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
On December 27, 2008, Israel launched an attack on Gaza, popularly known as“Operation Cast Lead”, which caused great repercussions in the international community. This study aims to examine the media discourses and the evaluation of the incident in the context of international law and to reveal how the conflict is represented through the media, with which discursive frameworks it is presented and how these representations shape public opinion and international reactions. In this context, the news content of the US, European and Middle Eastern press was analyzed and the political attitudes of the media organs were evaluated through the news language, approach to the event and the plot. How these representations overlap or contradict the discourses of international actors such as the United Nations is also one of the main areas of investigation. The second focus of the thesis is the legal evaluation of the attack under international humanitarian law. In particular, factors such as attacks against civilians, disproportionate use of force and targeting of infrastructure are analyzed within the framework of international legal norms, and the Goldstone Report prepared by the United Nations Human Rights Council is taken as the main document. The content of the report is evaluated together with the war crimes allegations against Israel and Hamas, and Israel's defenses against these allegations and its attitude towards the report are analyzed. This qualitative research was conducted through document analysis of media reports, international law texts and UN documents, and classification was made through thematic analysis. The study evaluates both the perceptual and legal dimensions of the Gaza attack from a multidisciplinary perspective by evaluating the impact of the media in conflict processes and the effectiveness of international law together.