Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine önleyici harekâtlarının kuvvet kullanma hukuku açısından değerlendirilmesi ve sınır güvenliğine etkisi
Evaluation of Türkiye's preventive operations against terrorist organisations in Syria in terms of the law of use of force and its impact on border security
- Tez No: 986496
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ATEŞ EKŞİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası terörizm, International terrorism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş başta komşu ülkeleri olmak üzere birçok devleti etkilemiştir. Bölge, devletlerin vekâlet savaşlarını sürdürdüğü, terör örgütlerinin ise kendi hâkimiyet alanlarını oluşturduğu alanlar haline gelmiş, Türkiye ise 911 km sınıra sahip olması nedeniyle meydana gelen bu terör yapılanmasından en çok etkilenen devlet olmuştur. Bu çalışmada, Türkiye'nin Suriye topraklarında meşru müdafaa kapsamında kuvvet kullanması, terörü kaynağında yok etme ve sınırlarını ileriden koruma gayretlerinin meşruluğu uluslararası hukuk bakımından incelenmiştir. Türkiye'ye karşı gerçekleştirilen saldırıların devam eden ve olayların toplamı teorisi kapsamında olup/olmadığı incelenmiş, terör örgütlerine karşı önleyici kuvvet kullanma hususu irdelenmiştir. Türkiye'nin terör örgütlerine karşı sınır ötesi harekâtlarını nasıl icra ettiği ve söz konusu harekâtların meşru müdafaa hakkı kapsamında icra edilip/edilmediği ortaya konulmuştur. Ayrıca terör örgütlerini barındıran devletlere karşı icra edilen önleyici tarzda askeri harekâtlar ile sınır ötesinde askeri varlık bulundurmanın sınır güvenliğine doğrudan ve dolaylı olarak fayda sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The civil war that began in Syria in 2011 has affected many states, especially neighboring ones. The region is now the scene of terrorist groups establishing their own spheres of influence and states engaging in proxy conflicts, Türkiye, sharing a 911-kilometer border, has been the most affected by this emerging terrorist structure. This study examines the legitimacy of Türkiye's use of force in Syrian territory in terms of self-defense, its efforts to eradicate terrorism at its source, and its forward-looking border protection, under international law. The issue of using preventive force against terrorist organizations is examined whether the attacks against Türkiye are ongoing and fall under the cumulative effect theory. It also reveals how Türkiye conducts cross-border operations against terrorist group and whether these operations are conducted within the scope of the right of self-defense. It also concludes that preemptive military operations against states harboring terrorist organizations and the presence of a military presence across the border directly and indirectly benefit border security.