Tezhip sanatının takıda yeniden üretimi
Reproduction of the art of illumination in jewelry
- Tez No: 986497
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ALTUNÖZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bileşik sanatlar, El sanatları, Geleneksel Türk sanatı, Görsel sanatlar, Güzel sanatlar, Güzel sanatlar akademisi, Combined arts, Handicrafts, Traditional Turkish art, Visual arts, Fine arts, Fine arts academy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması geleneksel Türk sanatlarımızdan olan tezhip sanatının çağdaş bir ifade biçimi olan takı tasarımlarıyla yeniden üretimini konu edinmektedir. Tezin temel amacı tezhip sanatının sadece geçmişten günümüze ulaşmış estetik bir miras değil günümüz sanat anlayışı ile yeninden işlevsel hale getirip kültürel, sanatsal görünürlüğünü ve bilinirliğini artırmaktır. Tezin kuramsal çerçevesinde sanatta yeniden üretim kavramı merkez alınarak geleneksel sanatların disiplinler arası yöntemler ile nasıl yeniden üretildiği örnekler ile verilmiştir. Tezhip sanatında kullanılan motif ve üslupların güncel takı formları ile birleştiği özgün örnekler ile geleneksel Türk tezhip sanatının sadece korunmakla kalmayıp dönüştürülerek sürdürülebileceği ve yeniden üretilebileceği gösterilmiştir. Uygulama bölümünde tezhip sanatında kullanılan bitkisel motiflerden yararlanarak oluşturulan desenler, metal kili, gümüş, altın, epoksi reçine, mine ve kehribar gibi materyaller kullanılarak yirmi bir adet çağdaş takı eseri tasarlanmıştır. Her eser için özgün bir isim ve kavramsal açıklama getirilmiş, böylece eserler yalnızca estetik nesneler olarak değil; kültürel ve sembolik anlatılar içeren birer ifade biçimi olarak kurgulanmıştır. Bu çalışma, tezhip sanatının takı aracılığı ile yeniden üretilmesini hem sanatsal hem de kültürel bir aktarım yöntemi olarak ele almıştır. Ayrıca Geleneksel Türk sanatlarının yeniden üretim yolu ile üretim yapılabileceğini ve bu tür disiplinler arası yaklaşımların kültürel sürekliliği destekleyici bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the reproduction of illumination one of the traditional Turkish arts through jewelry design as a contemporary form of artistic expression. The main aim of the study is to demonstrate that illumination is not merely an aesthetic heritage transmitted from the past to the present, but that it can be revitalized and rendered functional within today's artistic understanding, thereby enhancing its cultural and artistic visibility and recognition. Within the theoretical framework of the thesis, the concept of reproduction in art is taken as the central focus. Examples are presented to illustrate how traditional arts can be reproduced through interdisciplinary approaches. Through original examples that merge the motifs and stylistic features of illumination with contemporary jewelry forms, it is shown that traditional Turkish illumination art can not only be preserved but also transformed and reproduced. In the practical section, twenty-one contemporary jewelry pieces were designed using patterns derived from botanical motifs traditionally employed in illumination art. These works were created with materials such as metal clay, silver, gold, epoxy resin, enameling, and amber. Each piece was given an original title and conceptual explanation, allowing the works to function not merely as aesthetic objects but as expressive forms that embody cultural and symbolic narratives. This study approaches the reproduction of illumination art through jewelry as both an artistic and cultural method of transmission. Furthermore, it demonstrates that traditional Turkish arts can be revitalized through processes of reproduction and that such interdisciplinary approaches can play a significant role in supporting cultural continuity.