Türk toplumunda mandibular kanal varyasyonlarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve ortopantomografi yöntemleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi
The investigation of mandibular canal variations in the Turkish society comparative with cone beam computerized tomography and orthopantomography methods
- Tez No: 986511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKAN AVSEVER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Antropoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Dentistry, Anthropology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mandibular kanal, KIBT, OPG, Mandibular canal, CBCT, OPG
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Mandibular kanal ve içerdiği nörovasküler yapılar diş hekimliğinde çok önemli oluşumlardır. Komplikasyonsuz ve başarılı cerrahi sonuçlara ulaşmak için mandibular kanalın konumu ve varyasyonlarının kesin olarak belirlenmesi son derece önemlidir. Mandibulaya yapılan cerrahi girişimler sırasında inferior alveolar sinir, inferior alveolar arter ve inferior alveolar ven zarar görebilir, kalıcı parestezi gibi hasarlar oluşabilir. Bu durum, hastaların sağlıklarını ve sosyal hayatlarını olumsuz etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı, Türk toplumundan alınmış bir hasta grubunda, mandibular kanala ait varyasyonların görülme sıklığını ve bunların özelliklerini, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ve ortopantomografi (OPG) teknikleri ile karşılaştırmalı olarak araştırmaktır. Bu retrospektif çalışma, 2011-2016 yılları arasında kliniğimize başvuran, 20 yaş ve üzeri olan, mandibular kanal bölgesi net bir şekilde izlenen 700 hastanın KIBT ve OPG görüntüleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Mandibulayı etkileyen doğumsal ya da kazanılmış bir deformitesi olan hastalar çalışmadan çıkarılmıştır. Karşılaştırma yapabilmek için her iki görüntüleme tipinde de çeşitli ölçümler yapılmıştır. Çalışmamız sonucunda OPG görüntüleri üzerinde %2,43 ve KIBT görüntüleri üzerinde %8,57 olarak saptadığımız mandibular kanal varyasyonlarının Türk toplumu için nadir görülen durumlar olmadığı söylenebilir. Riskli girişimler öncesinde ve OPG görüntüleme yönteminin yetersizliği nedeniyle tanıda şüpheye düşüldüğünde; kanama, parestezi, travmatik nöroma gibi komplikasyonları engellemek için KIBT görüntüleme yöntemine başvurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Mandibular canal and its neurovascular contents are highly important structures for dental clinicals. Accurate localisation of the mandibular canal and determination of its variations are crucial aspects to achieve successful surgical results without complications. Inferior alveolar nerve, artery and vein could be damaged during surgical interventions and serious complications may occur in post-operative period, such as permenant paraesthesia. Thus, the patients' health and social life may be seriously affected. The aim of this study was to investigate the prevalence and features of mandibular canal variations in a group Turkish population using cone beam computed tomography and orthopantomography techniques. This retrospective study was performed on CBCT and OPG images of 700 patients whose mandibular canal area was clearly observed and aged over 20 years old which were referred to our clinic between 2011-2016. Patients with congenital or acquired deformity affecting the mandible were excluded from the study. In order to make comparisons, various measurements were made on both types of imaging. As a result of our study, it could be said that the mandibular canal variations were identified as 2,43% on OPG images and 8,57% on CBCT images are not rare cases for the Turkish population. Before risky surgical procedurs and when there is a suspicious diagnosis due to inadequacy of OPG imaging method; the KIBT imaging method should be referred in order to prevent from hemorrhage, paresthesia, and traumatic neuroma.