İntoksikasyon tanısıyla çocuk sağlığı ve hastalıkları servisinde ve acilinde takip edilen hastaların sosyodemografik açıdan değerlendirilmesi
Sosyodemographic evaluation of patients diagnosis with intoxication followed in child health and diseases service and emergency
- Tez No: 986510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMAY GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı, zehirlenme, acil, childhood, intoxication, emergency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Kaza veya intihar amaçlı meydana gelen zehirlenmeler, çocukluk çağının her döneminde karşımıza çıkabilen önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Akut zehirlenmeler, acil servislere başvuruların %0,5-4'ünden sorumludur. Küçük çocuklar genelde kazayla zehirlenirken, adolesan dönemde suisid oranı daha yüksektir. Yaptığımız çalışmada acile başvuran ve/veya kliniğimize yatırılan zehirlenme olgularının ülkemiz veri havuzuna katkısının sağlanması amaçlandı. Gereç ve yöntem:“2017 yılında intoksikasyon tanısıyla İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisinde ve acilinde takip edilen hastaların sosyodemografik açıdan değerlendirilmesi”başlıklı çalışmamızda 112 intoksikasyon olgusu incelendi. Olguların; yaş gruplarına göre dağılımı, cinsiyeti, zehirlenmenin gerçekleştiği yer, ek bir hastalığının olup olmadığı, komplikasyon gelişip gelişmediği, Glasgow Koma Skalası, yoğun bakım endikasyonu olup olmadığı, olayın kaza mı suisid mi olduğu, olay ile başvuru arasında geçen süre, mide lavajı veya aktif kömür uygulanıp uygulanmadığı, ne tür bir toksik maddeye maruz kaldığı, kendi ilacı mı başkasının ilacı mı, semptom ve bulguların varlığı, gözlem ve yatış süresi, uygulanan tedavi yöntemleri kaydedildi. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 programı kullanıldı. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Pearson Ki-Kare testi, Fisher-Freeman-Halton testi ve Fisher's Exact test kullanıldı. Anlamlılık en az p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: 112 zehirlenme olgumuz mevcuttu. Olgularımızın %67,9'u (n=76) kız, %32,1'i (n=36) erkek idi. Çocukların yaşları 0,8 ile 17,4 yıl arasında değişmekteydi; %34,8'i (n=39) 5 yaş ve altında, %6,3'ü (n=7) 6-11 yaşında, %58,9'u (n=66) 12 yaş ve üzerindeydi. Çocukların %19,6'sında (n=22) komorbid hastalık bulunmaktadır. Görülen hastalıklar incelendiğinde en çok %27,4 (n=6) oranla depresyon saptandı. İntoksikasyon, olguların %94,6'sında (n=106) evde gerçekleşirken, %5,4'ünde (n=6) ev dışında gerçekleşti. Çocukların %58,0'inin (n=65) intihar ettiği, %42,0'si (n=47) kaza sonucu toksik maddeye maruz kaldığı saptandı. Alınan toksik maddeler incelendiğinde; %18,8'le (n=21) antidepresanlar, %17,9 ile (n=20) analjezikler ön plana çıkmıştır. Çocukların %41,1'i (n=46) kendi ilacını kullandığından, %53,5'inde (n=60) başkasının ilacını kullandığından intoksikasyon gelişmiş; %5,4'ünde (n=6) ise ilaç dışı madde kullanımı sonucu intoksikasyon meydana gelmiştir. Hastaneye varış süreleri 0,2 ile 61 saat arasında değişmekteydi. Oluşan semptomlar incelendiğinde en çok %23,6 (n=4) oranla bulantı-kusma saptanmıştır. GKS çocukların %2,7'sinde (n=3) 13, %2,7'sinde (n=3) 14 ve %94,6'sında (n=106) 15 olarak bulunmuştur. Çocukların %2,7'sinde (n=3) yoğun bakım endikasyonu oluşmuştur. Gözlem ve yatış süreleri 6 ile 130 saat arasında değişmekteydi. Tedavilere baktığımızda; %92,8 (n=104) hidrasyon, %2,7 (n=3) hidrasyon ve ranitidin, %1,8 (n=2) hidrasyon ve N-asetilsistein, %0,9 (n=1) akineton, %0,9 (n=1) hidrasyon ve bikarbonat, %0,9 (n=1) hiperbarik O2 verildiği saptanmıştır. Sonuç: İlaç zehirlenmeleri önlenebilir morbidite ve mortalite nedeni olması nedeni ile önemini korumaktadır. Tüm yaş gruplarında ilaç zehirlenmeler ile karşılaşılmasına rağmen özellikle 5 yaş altı ve 12 yaş üstü çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu yaş grubundaki çocuklara sahip ailelerin zehirlenmeler hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir. İlaçların çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklanması, zehirleyici maddeler hakkında eğitici çizgi filmler ve belgeseller yapılarak sosyal ağlar üzerinden çocuklara ulaştırılması adolesan sağlığı ve hastalıkları merkezlerinin sayısının arttırılması ve adolesan sahibi ailelerin de eğitilmesi ve bilinçlenmesi konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Purpose: Accidental poisoning is an important cause of morbidity and mortality that may be encountered in all periods of childhood. Acute poisoning is an important part of applications to emergency services and is responsible for 0.5-4% of all applications. Young children are often accidentally poisoned, while adolescent period suicide rate is higher. In our study, it was aimed to contribute to the data pool of the poisoning cases admitted to the emergency department and/or hospitalized in our clinic. Material and methods: In this study, 112 cases of intoxication were examined in our study titled ''Sociodemographic evaluation of pediatric patients who were admitted in Istanbul Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Pediatric Health and Disease Service and Emergency in 2017 with the diagnosis of intoxication in 2017.'' Of the cases; age group distribution, gender, place of poisoning, whether there is an additional disease, complication development, Glasgow Coma Scale, whether intensive care is the indication, whether the incident is an accident or suicide, the time between the event and the application, gastric lavage ± active charcoal whether it was administered, what kind of toxic substance it was exposed to, its drug or someone else's drug, the presence of symptoms and signs, the duration of observation and hospitalization, and the treatment methods applied were recorded. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 program was used for statistical analysis. Pearson's Chi-Square test, Fisher-Freeman-Halton test and Fisher's Exact test were used to compare qualitative data. Significance was at least p <0.05. Results: We had 112 cases of intoxication. 67.9% (n = 76) of the cases were female and 32.1% (n = 36) were male. The ages of children ranged from 0.8 to 17.4 years; 34.8% (n = 39) were in the age of 5 and under age, 6.3% (n = 7) were 6-11 years old and 58.9% (n = 66) were 12 years or older. 19.6% (n = 22) of the children had comorbid diseases. When the diseases were examined, the highest rate of depression was 27.4% (n = 6). Intoxication occurred at home in 94.6% (n = 106) of the cases, and in 5.4% (n = 6) of the patients. It was determined that 58,0% (n = 65) of the children had committed suicide and 42,0% (n = 47) had been exposed to the accidental toxic substance. When the toxic substances are examined; 18.8% (n = 21) antidepressants, 17.9% (n = 20) analgesics came to the fore. % 41.1 (n = 46) of the children were using their own medication, % 53.5 (n = 60) had used the drug of someone else; In % 5.4 (n = 6), intoxication occurred due to non-drug use. Arrival times were between 0.2 and 61 hours. The most common symptoms were nausea and vomiting at a rate of % 23.6 (n = 4). GCS was found to be 13 in % 14 of the children (n = 3), 14 in the % 2.7 (n = 3) and 15 in the % 94.6 (n = 106) of the children. Intensive care indication was seen in % 2.7 of children (n = 3). Observation and hospitalization period ranged from 6 to 130 hours. When we look at the treatments; % 92.8 (n = 104) hydration, % 2.7 (n = 3) hydration and ranitidine, % 1.8 (n = 2) hydration and N-acetylcysteine, % 0.9 (n = 1) akineton, % 0.9 (n = 1) hydration and bicarbonate, % 0.9 (n = 1) hyperbaric O2 was given. Conclusion: Drug poisonings are important because of their preventable morbidity and mortality. Although drug poisoning is encountered in all age groups, it is seen more frequently in children under 5 years and in children over 12 years of age. Families with children in this age group need to be informed about poisonings. We believe that drugs should be kept in places out of reach of children, educational cartoons and documentaries about toxic substances should be delivered to children via social networks, increasing the number of adolescent health and disease centers and training and awareness of adolescent families.