Psöriazis hastalarında hastalık şiddeti ve dermatolojik yaşam kalitesi ile IL17, seratonin ve triptofan metabolitlerinin ilişkisi
Relationship between IL17, serotonin and tryptophane metabolites and disease severity and dermatological quality of life in psoriasis patients
  1. Tez No: 986518
  2. Yazar: HALİL GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET AKYÜREK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: kinürenin, PAŞİ, psöriazis, serotonin, Psoriyazis, Triptofan, İnterlökin 17, kynurenine, PASI, psoriasis, serotonin, Tryptophan, Interleukin 17
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada IL-17A ile psöriazis arasındaki ilişkiden faydalanılarak psöriazis hastalarında kinürenin yolağı ve serotonin düzeylerinin sağlıklı popülasyona göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda psöriazis hastalarında PAŞİ skorları ve DYKİ skorları ile triptofan metabolitleri ve IL-17A düzeyleri arasında bir korelasyon olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda 71 psöriazis hastası ve 71 kontrol grubunun biyokimya laboratuvarında bakılan rutin ölçümlerinden artan serum örneklerinden triptofan kinürenin yolağı metabolitleri, IL-17A ve serotonin çalışıldı. Psöriazis hastalarında hastalık şiddet indeksini gösteren PAŞİ skorları ve emosyonel durumlarını değerlendirmek için kullanılan DYKİ skorları klinikte hesaplandı. Serum örneklerinden yapılan tüm çalışmalar Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Biyokimya A.D. laboratuvarında yapıldı. Veriler IBM SPSS V 26 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Sayısal değişkenlere ait verilerin normal dağılımı Shapiro Wilk normallik testi ile değerlendirilmiştir. İki grubun karşılaştırılmasında verilerin normal dağılması durumunda independent samples t test, verilerin normal dağılmaması halinde Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Çalışmadaki değişkenlerin parametrelerin etkileri lojistik regresyon ile değerlendirildi. Sayısal değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon katsayısı ile değerlendirildi. p<0,05 değeri istatistiksel olarak önemli kabul edilmiştir. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında cinsiyet ve yaş ortalaması açısından bir farklılık yoktu. Psöriazis hastalarında kontrol grubuna göre IL-17, serotonin, triptofan, kinürenin, TRP/KynA ve KYN/TRP(IDO AKTİVİTE) düzeyleri hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu. Kyna/Kyn(KAT AKTİVİTE), Nöroproteksiyon İndeksi (Kyna/3-Hk) ve TRP/3-OH KYN oranları hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu(p<0,05). TRP/3-HAA ve 3-Hk/Kyn(KMO AKTİVİTE) oranlarında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır(p>0,05). Hastalık şiddeti ile sadece serotonin düzeyleri arasında bir korelasyon tespit edilmiştir (Spearman's rho=0.327). DYKİ skoru ile bakılan parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Sistemik enflamasyon durumlarında artmış IDO enzim aktivitesine bağlı kinürenin yolağına bir kayma durumu söz konusudur. Çalışmamız sonucu hasta grubunda artan kinürenin seviyesi ve IDO enzim aktivitesi hasta grubunda beklediğimiz gibi daha yüksek bulundu. Hasta grubunda artan IDO enzim aktiviteleri ve azalan KAT enzim aktivitelerinin psöriazis hastalığı tedavisinde hedef bir molekül olabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca serotoninin deride vazodilatasyon, inflamasyon, immunomodülasyon ve kaşıntı gibi süreçlerde rol aldığı bilinmektedir. Bizde çalışmamızda serotonin seviyelerini hasta grubunda daha yüksek bulurken aynı zamanda hastalarda PAŞİ skoru ile bir korelasyon saptadık. Serotonine yönelik tedavilerin psöriazis tedavisinde hastalık şiddetini azaltmada kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Bununla birlikte bu veriler daha geniş katılımlı ve daha kapsamlı prospektif çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the kynurenine pathway and serotonin levels in patients with psoriasis compared to the healthy population by utilizing the relationship between IL-17A and psoriasis. It also aimed to evaluate whether there is a correlation between PASI scores and DYQI scores and tryptophan metabolites and IL-17A levels in patients with psoriasis. Materials and Methods: In our study, tryptophan kynurenine pathway metabolites, IL-17A and serotonin were studied from serum samples of 71 psoriasis patients and 71 controls, which were examined routinely in the biochemistry laboratory. PASI scores, which show the disease severity index in psoriasis patients, and DYQI scores, which are used to evaluate emotional states, were calculated in the clinic. All studies performed on serum samples were performed in the Biochemistry Department laboratory of Selcuk University Medical Faculty Hospital. Data were evaluated using IBM SPSS V 26 statistical package program. The normal distribution of data belonging to numerical variables was evaluated using the Shapiro Wilk normality test. In the comparison of two groups, independent samples t test was used if the data were normally distributed, and Mann Whitney U Test was used if the data were not normally distributed. The effects of the variables and parameters in the study were evaluated using logistic regression. The relationships between numerical variables were evaluated using the Spearman correlation coefficient. The p<0.05 value was considered statistically significant. Results: There was no difference between the patient and control groups in terms of gender and mean age. In psoriasis patients, IL-17, serotonin, tryptophan, kynurenine, TRP/KynA and KYN/TRP(IDO ACTIVITY) levels were found to be statistically significantly higher in the patient group compared to the control group. Kyna/Kyn(KAT ACTIVITY), Neuroprotection Index (Kyna/3-Hk) and TRP/3-OH KYN ratios were found to be statistically significantly higher in the patient group compared to the control group (p<0.05). No significant difference was found between the two groups in TRP/3-HAA and 3-Hk/Kyn(KMO ACTIVITY) ratios (p>0.05). A correlation was found only between disease severity and serotonin levels (Spearman's rho=0.327). No significant relationship was found between DYQI score and the parameters examined. Conclusion: In cases of systemic inflammation, there is a shift to the kynurenine pathway due to increased IDO enzyme activity. As a result of our study, increased kynurenine levels and IDO enzyme activity were found to be higher in the patient group, as expected. We think that increased IDO enzyme activities and decreased KAT enzyme activities in the patient group may be a target molecule in the treatment of psoriasis. It is also known that serotonin plays a role in processes such as vasodilation, inflammation, immunomodulation and itching in the skin. In our study, we found serotonin levels higher in the patient group, and at the same time, we detected a correlation with the PASI score in patients. We think that serotonin-directed treatments can be used to reduce disease severity in the treatment of psoriasis. However, these data should be supported by more comprehensive and broader prospective studies.