Şubat 2023 depremi altında davranışı gözlemlenmiş Gaziantep Hüseyin Paşa Camii'nin klasik model ve voksel model çözümlerinin karşılaştırılması ve güçlendirme çözüm önerileri
Comparison of classical and voxel model solutions and reinforcement solution proposals for Gazi̇antep Hüseyi̇n Pasha Mosque, observed behavior under the february 2023 earthquake
- Tez No: 986557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Onarım, Restorasyon, Tarihi yapılar, Voksel, Yığma yapılar, Repair, Restoration, Historic structures, Voxel, Masonry buildings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, 6 Şubat 2023 depreminden önce rölevesi ve restorasyon projelendirmesi yapılan ve deprem sonrası davranışı tespt edilmiş olan Gaziantep Hüseyin Paşa Camii'nin yönetmelikler dahilindeki ve deprem altındaki yapısal davranışlarının yorumlanması, klasik model ve voksel model ile karşılaştırmalı çözümlemelerinin yapılması, onarım ve diriltme önerilerinin hazırlanması hedeflenmiştir. Klasik modelleme ve voksel modelleme yöntemleri ayrı ayrı kullanılarak matematiksel modellemeler oluşturulmuş, bu amaca yönelik yapıdan 3 boyutlu nokta bulutu okumaları alınarak dijital röleve elde edilmiştir. Malzeme dayanımı tespiti için yapıdan, taşıyıcı taş bloklardan gerekli karot numuneleri alınmış ve eksenel yük taşıma kapasiteleri ile kayma dayanımları deneysel olarak belirlenmiştir. Deprem Zaman-İvme Spektrumları, cami ye en yakın deprem ölçüm istasyonu olan TK0723 nolu istasyondan edinilmiş ve bu zaman-ivme spektrumları hem klasik modelde hem de voksel modelde kullanılmıştır. Gerek klasik modellemede, gerekse voksel modellemede, matematiksel modeller, aynı üç boyutlu analitik hesap programı ile hesaplanmış ve iki yönteminde hesaplamalarının deprem öncesi ve deprem sonrası davranışları değerlendirilmiştir. Her iki hesap yönteminin sonuçları karşılaştırmalı olarak ele alınmış, yapının bilinen deprem etkisiyle ve yönetmelikler dahilindeki davranışı analiz edilmiştir. Hangi modelin deprem etkisi altındaki davranışına daha yakın olduğu tespit edilmiş ve bu doğrultuda onarım ve diriltme önersine gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the structural performance of the Gaziantep Hüseyin Paşa Mosque—which had its architectural survey and restoration project completed prior to the 6 February 2023 earthquake and whose post-earthquake behavior was subsequently documented—is evaluated within the framework of current design codes and under seismic loading. The study aims to interpret the structural behavior of the mosque, to conduct comparative analyses using both the classical modeling approach and the voxel-based modeling approach, and to develop repair and rehabilitation proposals. Mathematical models were generated separately using classical modeling and voxel modeling methods. For this purpose, three-dimensional point cloud data were obtained from the structure, and a digital architectural survey was produced. In order to determine material properties, core samples were taken from the load-bearing stone blocks; their axial load-bearing capacities and shear strengths were experimentally measured. Earthquake time–acceleration spectra were obtained from the nearest seismic recording station to the mosque, identified as station TK0723, and these records were used in both the classical and voxel models. The mathematical models created through classical and voxel modeling were analyzed using the same three-dimensional analytical computation software. The seismic behavior of the structure before and after the earthquake was assessed through the results of both modeling approaches. The findings of the two modeling methods were compared, and the structural performance of the mosque under both the actual earthquake effects and the code-based seismic loads was examined. Ultimately, the model that best represented the structure's real seismic response was identified, and repair and rehabilitation recommendations were developed accordingly.