Endoskopi ile elde edilen mide biyopsisinde Helicobakter Pylori tespit edilen çocuk hastaların hastaneye başvuru belirti ve bulgularının değerlendirilmesi
- Tez No: 986565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA SELBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenteroloji, Child Health and Diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helikobakter pylori, ürtiker, gastrointestinal sistem dışı semptom, pediatrik hasta, Sidney sınıflaması, Endoskopi-gastrointestinal, Helicobacter pylori, Helicobacter pylori, urticaria, extra-gastrointestinal symptoms, pediatric patients, Sydney classification, Endoscopy-gastrointestinal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, histopatolojik olarak Helikobakter pylori (H. Pylori) enfeksiyonu tanısı alan çocuk hastaların başvuru şikâyetleri, klinik semptomları, antropometrik ölçümleri ile endoskopik ve histopatolojik bulgularının değerlendirilmesi; gastrointestinal sistem (GİS) ve GİS dışı başvuru şikâyetlerine göre farklılıkların incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020–Ocak 2025 tarihleri arasında Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Polikliniği'nde ilk kez üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılarak mide biyopsisinde H. pylori enfeksiyonu saptanan 6–17 yaş arası 249 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar başvuru şikâyetlerine göre GİS (n=184) ve GİS dışı (n=65) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, semptomlar, antropometrik ölçümler, endoskopik bulgular ve histopatolojik sonuçlar iki grup arasında karşılaştırıldı. Histopatolojik değerlendirme Sydney sınıflamasına göre yapıldı. Bulgular: Hastaların %58,2'si (n=145) kız, %41,8'i (n=104) erkekti ve yaş ortalaması 13,06±3,31 yıldı. En sık başvuru yakınması mide ağrısı (%48,2, n=120) olup, semptom sorgulamasında hastaların %85,1'inde mide ağrısı saptandı. Hastaların %73,9'u GİS, %26,1'i GİS dışı şikâyetlerle başvurmuştu. GİS dışı grupta kilo SDS ve VKİ SDS değerleri GİS grubuna göre daha düşük bulundu (sırasıyla p=0,001 ve p<0,001). GİS dışı grupta mide ülseri oranı %10,8 iken GİS grubunda %3,8 olarak saptandı (p=0,037). Sydney sınıflamasına göre H. pylori yoğunluğu derece 3 olan hastaların oranı GİS dışı grupta daha yüksekti (p=0,019). İnflamasyon ve aktivite dereceleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: H. pylori enfeksiyonu olan çocuk hastalarda başvuru şikâyetleri heterojen bir dağılım göstermekte olup, GİS dışı şikâyetlerle başvuran hastalarda daha düşük kilo ve VKİ SDS değerleri ile daha yüksek mide ülseri ve yüksek dereceli H. pylori yoğunluğu saptandı. Bulgular, GİS dışı başvuru şikâyetlerinin varlığında da H. pylori ilişkili belirgin histopatolojik etkilenmenin görülebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the presenting complaints, clinical symptoms, anthropometric measurements, and endoscopic and histopathological findings of pediatric patients diagnosed histopathologically with Helicobacter pylori infection, and to investigate differences according to gastrointestinal (GI) and non-gastrointestinal (non-GI) presenting complaints. Materials and Methods: This retrospective study included 249 patients aged 6–17 years who were diagnosed with H. pylori infection based on gastric biopsy obtained during upper gastrointestinal endoscopy performed for the first time at the Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Outpatient Clinic of Ankara Atatürk Sanatoryum Training and Research Hospital between January 2020 and January 2025. Patients were divided into two groups according to presenting complaints as GI (n=184) and non-GI (n=65). Demographic characteristics, symptoms, anthropometric measurements, endoscopic findings, and histopathological results were compared between the groups. Histopathological evaluation was performed according to the Sydney classification. Results: Of the patients, 58.2% (n=145) were female and 41.8% (n=104) were male, with a mean age of 13.06±3.31 years. The most common presenting complaint was abdominal pain (48.2%, n=120), while symptom assessment revealed abdominal pain in 85.1% of the patients. Overall, 73.9% of the patients presented with GI complaints and 26.1% with non-GI complaints. Weight SDS and BMI SDS values were significantly lower in the non-GI group compared to the GI group (p=0.001 and p<0.001, respectively). The prevalence of gastric ulcer was higher in the non-GI group (10.8%) than in the GI group (3.8%) (p=0.037). According to the Sydney classification, the proportion of patients with grade 3 H. pylori density was higher in the non-GI group (p=0.019). No significant differences were observed between the groups in terms of inflammation and activity scores. Conclusion: Presenting complaints in pediatric patients with H. pylori infection show a heterogeneous distribution. Patients presenting with non-GI complaints demonstrated lower weight and BMI SDS values, as well as higher rates of gastric ulcer and higher H. pylori density. These findings suggest that significant H. pylori-related histopathological involvement may also be present in patients with non-GI presenting complaints.