Akut aort diseksiyonu hastalarında inflamatuar indekslerin tanısal ve prognostik önemi
Diagnostic and prognostic significance of inflammatory indices in patients with acute aortic dissection
- Tez No: 986567
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN OĞUZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aort diseksiyonu, inflamasyon, NLR, PLR, SII, SIRI, AISI, mortalite, Aortic dissection, inflammation, NLR, PLR, SII, SIRI, AISI, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, acil servise başvuran akut aort diseksiyonu (AAD) hastalarında hematolojik inflamatuar indekslerin tanısal ve prognostik önemini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR), sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SIRI) ve sistemik inflamasyon agregat indeksi (AISI) gibi yeni nesil inflamatuar belirteçlerin mortalite ile ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışması, 1 Ocak 2020 - 1 Haziran 2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde AAD tanısı alan 72 hasta üzerinde yürütülmüştür. Hastaların demografik, laboratuvar ve klinik verileri elektronik sağlık kayıtlarından elde edilmiştir. Mortalite ile ilişkili parametreler lojistik regresyon ve ROC analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 72 hastanın yaş ortalaması 58,7 ± 14 yıl, %70,8'i erkekti. Mortalite oranı %23,6 (n=17) olarak saptandı. DeBakey sınıflamasına göre hastaların %44,4'ü Tip I, %4,2'si Tip II, %51,4'ü Tip III diseksiyondu. Mortalite grubunda yaş (p=0.025), üre (p=0.024), LDH (p=0.016) ve NLR (p=0.003) düzeyleri anlamlı derecede yüksek; pO₂ (p=0.046), hemoglobin (p=0.025), lenfosit (p<0.001) ve platelet (p=0.003) düzeyleri ise düşük bulundu. ROC analizinde NLR, olay ayırt etme gücü açısından en yüksek performansa sahip parametre olarak belirlendi (AUC=0.740, p<0.001). Sonuç: Elde edilen bulgular, sistemik inflamasyonun AD prognozunda önemli rol oynadığını ve özellikle NLR'nin mortalite öngörüsünde klinik olarak anlamlı bir belirteç olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada kullanılan hematolojik indekslerin kolay erişilebilir, düşük maliyetli ve hızlı uygulanabilir olmaları, acil serviste AAD hastalarının erken risk sınıflandırmasında potansiyel bir destek aracı olabileceklerini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the diagnostic and prognostic significance of hematological inflammatory indexes in patients admitted to the emergency department with acute aortic dissection (AAD). Novel inflammatory markers such as the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammatory response index (SIRI), and aggregate index of systemic inflammation (AISI) were analyzed in relation to in-hospital mortality. Methods: This retrospective cohort study was conducted in the Emergency Medicine Clinic of Ankara Bilkent City Hospital between January 1, 2020, and June 1, 2025, including 72 patients diagnosed with aortic dissection. Demographic, laboratory, and clinical data were obtained from the hospital's electronic medical records. Parameters associated with mortality were evaluated using logistic regression and ROC analyses. Results: The mean age of the patients was 58.7 ± 14 years, and 70.8% were male. The overall in-hospital mortality rate was 23.6% (n=17). According to the DeBakey classification, 44.4% of cases were Type I, 4.2% Type II, and 51.4% Type III dissections. In the mortality group age (p=0.025), urea (p=0.024), LDH (p=0.016) and NLR (p=0.003) levels were significantly higher; while pO₂ (p=0.046), hemoglobin (p=0.025), lymphocyte (p<0.001) and platelet (p=0.003) levels were lower. ROC analysis revealed that NLR demonstrated the highest discriminative performance in predicting mortality (AUC=0.740, p<0.001). Conclusion: The findings suggest that systemic inflammation plays a critical role in the prognosis of aortic dissection, and particularly NLR may serve as a clinically significant prognostic marker. Given their accessibility, low cost, and rapid applicability, these hematological indices may support early risk stratification and clinical decision-making in AAD management within emergency departments.