Obezite gelişiminde bir endokrin organ olarak kas dokusunun rolü: Adipokin/miyokin/hepatokin profilinin egzersiz kapasitesiyle ilişkisi
The role of muscle tissue as an endocrine organ in the development of obesity: The relationship of adipokine/myokine/hepatokine profile with exercise capacity
  1. Tez No: 986575
  2. Yazar: SELVİ SELİN TEKİN SÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK DAĞDELEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adipokinler, Egzersiz testi, Kas-iskelet, Miyokin, Obezite, Adipokines, Exercise test, Muscle-skeletal, Myokine, Obesity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda obezitesi olan ve olmayan bireylerde Asprosin, Fetuin-A, Meteorin-like protein, GDF-15 düzeyleri ile vücut bileşimi, egzersiz kapasitesi ve egzersize kardiyopulmoner dayanıklılık arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. VKİ 30 ve üzerinde olan, obezitesi olan 90 hasta ile VKİ 25'in altında olan 90 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Antropometrik ölçümler kaydedildi. 12 saatlik açlık sonrası alınan venöz kan örneklerinde kreatinin, kan üre azotu, glomerüler filtrasyon hızı hesaplaması, açlık plazma glukozu, açlık insülini, Homeostasis Model Assessment Index-Insulin Resistance, glikolize hemoglobin, total kolesterol, trigliserid, HDL, LDL, VLDL, total kolesterol/HDL oranı, kalsiyum, inorganik fosfor, albümin, ALT, AST, ürik asit, Tiroid uyarıcı hormon, serbest T4, serbest T3, Asprosin, GDF-15, Fetuin-A, Meteorin-like protein ölçümleri yapıldı. Egzersiz kapasitesi artan hızda mekik yürüme testi ile değerlendirildi. Vücut bileşimi, andropometrik indeksler ve TANİTA ile ölçüldü. Vaka grubunda vücut kompozisyonlarından; yağ yüzdesi ve kas oranı egzersiz kapasitesi ile negatif yönde, Meteorin-like protein pozitif yönde ilişkili bulundu (p>0.05). Kontrol grubunda vücut kompozisyonlarından; VKİ negatif, iskelet kas indeksi pozitif yönde ilişkiliyken (<0.05), Meteorin-like protein negatif, GDF-15'in pozitif yönde ilişkili olduğu saptandı. Kontrol grubunda sitokinlerin egzersiz kapasitesi ile ilişkisi olmadığı halde (p>0.05), obezite seyrinde Meteorin-like protein ve Asprosinin pozitif yönde ilişkili idi (p<0.05). Meteorin-like protein düzeyleri ile oksijen tüketimi ve tamamlanan mesafe arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi.Çalışmamız, egzersiz kapasitesinin ve oksijen tüketiminin obeziteden etkilendiğini göstermektedir. Meteorin-like protein düzeyleri, egzersiz kapasitesi ile ilişkilidir. Çalışmamız, literatürde obezitesi olan ve olmayan bireylerde hepatokin, adipokin, miyokin profilinin egzersiz kapasitesi ile ilişkisinin aynı anda değerlendirildiği ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
It was aimed to evaluate the relationship between Asprosin, Fetuin-A, METRNL, GDF-15 levels and exercise tolerance and physiological responses to exercise test in individuals with and without obesity in our study. Ninety patients with obesity (BMI > 30 kg/m2) and 90 healthy controls with BMI < 25 kg/m2 were included in the study. Anthropometric measurements were recorded. Creatinine, blood urea nitrogen, glomerular filtration rate calculation, fasting plasma glucose, fasting insulin, Homeostasis Model Assessment Index-Insulin Resistance, glycolyzed hemoglobin, total cholesterol, triglyceride, HDL, LDL, VLDL, HDL/total cholesterol ratio, Calcium, inorganic phosphorus, albumin, ALT, AST, uric acid, thyroid stimulating hormone, free T4, free T3, Asprosin, GDF-15, Fetuin-A, Meteorin-like protein were measured from venous blood samples taken after 12 hours of fasting. Exercise capacity was evaluated using the incremental shuttle walk test. Body composition was determined with andropometric index and measurements, and with TANITA analysis. Fat percentage and muscle ratio were negatively correlated with exercise capacity, and Meteorin-like protein was positively correlated in the case group (p<0.05), while BMI was negatively and skeletal muscle index was positively correlated in control group (<0.05), Meteorin-like protein was negatively, GDF-15 was positively related with BMI. Although cytokines were not related to exercise capacity in the control group (p> 0.05), Meteorin-Like protein and Asprosin were positively correlated with exercise capacity (p <0.05). A significant relationship was determined between meteorin-like protein levels and oxygen consumption and exercise capacity. The results of our study show that exercise capacity and oxygen consumption are affected by obesity. Meteorin-like protein levels and Asprosin are related to exercise capacity. Our study is the first study of the literature in which the relationship between hepatokin, adipokine and myokine profile and exercise capacity was simultaneously investigated.