Türkiye'deki diş hekimliği öğrencilerinin elektronik sigara ve nargile kullanımı konusundaki bilgi, tutum, inanç düzeyi ve ağız sağlığının değerlendirilmesi
Assessment of the knowledge, attitude, belief, and oral health of dentistry students in Türkiye regarding electronic cigarette and waterpipe use
- Tez No: 986609
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KAMALAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEB MERVE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Elektronik sigara, Nargile, Electronic cigarettes, Water pipe
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mevcut çalışma Türkiye'deki diş hekimliği öğrencilerinin e-sigara ve nargile hakkındaki bilgi, tutum, inanç düzeyleri ve ağız sağlığının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya toplam 615 diş hekimliği öğrencisi dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik özellikler, elektronik sigara ve nargileye ilişkin bilgi düzeyleri ve tutumları, elektronik sigara ve nargile ile ilgili inançları, tütün ürünü kullanım durumları ve kullanım düzeyini içeren Google anket formu ile çevrimiçi bir anket uygulandı. Aynı zamanda öğrencilerin kendi kendilerini değerlendirdikleri DMFT indekslerini cevaplamaları istendi. Verilerin analizi SPSS 26.0 paket programı ile analiz edilmiş olup Ki-Kare (χ²), Mann-Whitney U, One-Way ANOVA ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Bulgular: Erkek öğrencilerin DMFT risk düzeyi kadınlara kıyasla daha düşük, günlük diş fırçalama ve diş hekimi ziyaret sıklıkları ise anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). Erkek öğrencilerde tütün kullanımı ve“zevk verme”ile“stresi azaltma”inanışları daha yaygındı (p<0,05). Klinik dönemdeki öğrenciler prekliniktekilere göre e-sigara ve nargileye ilişkin daha doğru bilgiye sahipti (p<0,05). Ayrıca, tütün ürünü kullanmayanlarla çoklu ürün kullanıcıları arasında inanç ve tutumlarda belirgin farklılıklar bulundu; özellikle çoklu ürün kullanıcılarının nargileyi daha“güvenli”ve“sosyal”bir ürün olarak algılama eğilimleri daha yüksekti (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, klinik eğitim sürecinin bilgi düzeyini artırmada etkili olduğunu göstermektedir. Diş hekimliği müfredatına tütün kontrolü, e-sigara ve nargile hakkında kapsamlı eğitimlerin eklenmesinin önemini vurgulamaktayız.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aimed to evaluate the knowledge, attitudes, beliefs, and oral health status of dental students in Türkiye regarding e-cigarettes and waterpipe. Materials and Methods: A total of 615 dental students were included in this cross-sectional study. Participants were administered an online survey using a Google questionnaire, which included sociodemographic characteristics, knowledge and attitudes about e-cigarettes and waterpipes, beliefs about them, tobacco product use, and the level of use. Students were also asked to self-assess their DMFT index. Data were analyzed using SPSS 26.0 software, using chi-square (χ²), Mann-Whitney U, One-Way ANOVA, and Kruskal-Wallis H tests. Results: Male students exhibited a lower DMFT risk level compared with female students, while their frequency of daily toothbrushing and dental visits was significantly higher (p < 0.05). Tobacco use and the beliefs that it“provides pleasure”and“reduces stress”were more common among male students (p<0.05). Clinical students demonstrated more accurate knowledge regarding e-cigarettes and waterpipe compared to preclinical students (p<0.05). In addition, significant differences were observed between non-users and multiple product users; in particular, multiple users were more likely to perceive waterpipe as a“safer”and more“socially acceptable”product (p<0.05). Conclusion: The findings suggest that clinical education contributes to improved knowledge levels among dental students. Incorporating comprehensive training on tobacco control, e-cigarettes, and waterpipe into the dental curriculum is of great importance.