Turkey-EU Relations: Beyond membership; army, religion, and energy.
Türkiye–AB İlişkileri: Üyeliğin Ötesinde; Ordu, Din ve Enerji.
- Tez No: 986608
- Danışmanlar: DR. ANCA M. PUSCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, History, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: 1990 sonrası, After 1990
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Goldsmıths, Unıversıty Of London
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 1990lar ve 2000lerde Türkiye–AB ilişkilerinin Türkiye'nin iç siyasal dönüşümü üzerindeki etkisini incelemekte; özellikle dini referanslı siyasi partilerin evrimine, ordunun siyasal konumundaki değişime ve Türkiye'nin yeni enerji politikalarına odaklanmaktadır. Türkiye–AB ilişkileri birçok gözlemci tarafından ilerleme kaydetmeyen bir süreç olarak algılansa da, gerçekte bu ilişkiler hedeflenen sonuçlara ulaşmış diğer uluslararası ilişkiler kadar üretken olmuştur. Bu uzun soluklu ilişkiden hem Türkiye hem de AB önemli kazanımlar elde etmiştir. Bununla birlikte bu tez, ağırlıklı olarak söz konusu ilişkilerin Türkiye üzerindeki etkilerine yoğunlaşmaktadır. AB ile etkileşim süreci boyunca Türkiye'nin iç siyaseti, özellikle dini motivasyonlara dayalı siyasi partiler açısından köklü bir dönüşüm geçirmiştir. Başlangıçta Batı karşıtı ve İslamcı ilkeler üzerine inşa edilen bu partilerin iktidara gelme girişimleri, başta ordu olmak üzere laik güçler tarafından sürekli olarak engellenmiştir. Ancak 2000lerde, Avrupalılaşmanın ordunun siyaset üzerindeki baskısını sınırlamada oynayabileceği rolün farkına varan bu hareketler, kuruluş ilkelerinin aksine Batılılaşmanın en güçlü savunucuları haline gelmiştir. Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AB ile katılım müzakereleri bu dönemde başlatılmıştır. İslami siyasi düşünce dönüşüm geçirirken, 1960lardan itibaren Türk siyasetini doğrudan ya da dolaylı biçimde yönlendiren Türk Silahlı Kuvvetlerinin konumu da sivil denetim lehine değişmiştir. AB tarafından teşvik edilen ve 2002 sonrasında dini kökenli AK Parti hükümetleri tarafından hayata geçirilen reform programları sayesinde ordunun sivil siyaset üzerindeki ağırlığı neredeyse tamamen ortadan kaldırılmıştır. AB ile kurulan yakın ilişkiler aynı zamanda Türkiye'nin Avrasya enerji politikalarında daha proaktif bir rol üstlenmesini teşvik etmiştir. Türkiye, Batı ile ilişkilerini sürdürürken, jeostratejik konumunu da etkin biçimde kullanmaya başlamış; doğu sınırlarındaki enerji üreticileri ile batı sınırlarındaki enerji ihtiyacı yüksek Avrupa arasında bir enerji köprüsü, hatta potansiyel bir enerji merkezi olma hedefi doğrultusunda politikalar geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of Turkey-EU relations on Turkey's domestic political evolution in the 1990s and 2000s, with a focus on the evolution of the religious political parties, the changing position of the military and Turkey's new energy politics. Although Turkey-EU relations resemble non-progressive affairs to many, in reality, they are as productive as any other relations that have resulted in the expected goal. Both Turkey and the EU made significant gains from this long lasting relationship. However, this thesis focuses more on the impact of these relations on Turkey. While engaging with the EU, Turkish domestic politics underwent a major evolution especially concerning the religiously motivated political parties; they were founded on anti-Western and pro-Islamic principles. However their attempt to come to power was continuously prevented by the secular forces, most importantly the army. In 2000s, realizing the importance of Europeanisation to help avoid the military's intimidation, they became the real champions of Westernisation, contrary to their founding principles. Under Erdoğan's leadership they started the accession negotiations with the EU. While Islamic political thinking was evolving, the position of the Turkish Armed Forces, who, directly or indirectly, drove Turkish politics since the 1960s, was also changing in favour of civilian control. Thanks to the EU initiated reform programs which were implemented by the religiously rooted JDP after 2002, the Turkish army's heavy presence in civilian politics was reduced almost to zero. Again, close relations with the EU encouraged Turkey to become proactive within Eurasian energy politics. As well as the good relations with the West, Turkey also started utilizing its geostrategic positioning by trying to become the energy bridge, and perhaps energy hub, between the energy producers on its eastern borders with energy hungry Europe on its western borders.