Production and optimization of tungsten oxide - graphene oxide composites for photocatalytic applications
Fotokatalitik uygulamalar için tungsten oksit - grafenoksit kompozitlerin üretimi ve optimizasyonu
  1. Tez No: 986620
  2. Yazar: KÜRŞAT KANBUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL BİRLİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Grafen oksit, Nanokompozitler, Tungsten oksit, Graphene oxide, Nanocomposites, Tungsten oxide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Metal oksitler, fotokatalitik uygulamalarda yaygın olarak kullanılan malzemeler olmakla birlikte, yüksek bant aralığı ve uyarılmış yüklerin hızlı rekombinasyonu gibi sınırlamalardan ötürü düşük fotokatalitik etkinlik göstermektedir. Bu tez çalışmasında, geleneksel metal oksit fotokatalizörlere alternatif olarak tungsten oksit (WO3)-katkılı indirgenmiş grafen oksit (rGO) tabanlı kompozit fotokatalizörlerin üretimi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, öncelikle GO üretim parametreleri optimize edilmiştir. Daha sonra azot katkılı GO (N katkılı GO) sentezlenmiş ve metilen mavisi (MB) adsorpsiyon deneyleri ile optimum N katkılama oranı belirlenmiştir. Elektro eğirme yöntemiyle, GO ve N katkılı GO içeren PVP nanofiberler üretilmiş ve yapısal, morfolojik ve boya adsorpsiyon özellikleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, WO3 nanofiberleri elektro eğirme, WO3 nanopartikülleri ise hidrotermal yöntemle üretimi optimize edilmiştir. Ardından, WO3-rGO ve WO3-N katkılı rGO kompozitleri nanopartikül ve nanofiber morfolojilerinde başarıyla sentezlenmiştir. Numuneler üzerinde yapısal, morfolojik ve MB kullanılarak fotokatalitik analiz çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, %10 GO içeren WO3-rGO ve WO3-N katkılı rGO nanopartikül kompozitleri 60 dakika sonunda sırasıyla %74,8 ve %81,25 oranında MB giderimi gerçekleştirmiştir. Bunun yanında %5 GO ilaveli WO3-rGO ve WO3-N katkılı rGO nanofiber kompozitleri de 60 dakika sonunda %93,67 ve %54,15 oranında MB uzaklaştırmıştır. Bu çalışma, metal oksit-GO kompozitlerin fotokatalitik performansını artırmaya yönelik kapsamlı bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Metal oxides are widely employed in photocatalytic applications, but their photocatalytic activity is restricted due to their wide band gaps and the rapid recombination of photogenerated charge carriers. In this thesis, tungsten oxide (WO3)-doped reduced graphene oxide (rGO) based composite photocatalysts were produced and characterized as alternative to conventional metal oxide photocatalysts. Firstly, the production parameters of GO were optimized. Then, nitrogen-doped GO (N-doped GO) was synthesized, and the optimum N doping ratio was determined by methylene blue (MB) adsorption tests. PVP nanofibers containing GO and N-doped GO were produced by electrospinning, and their structural, morphological, and dye adsorption properties were evaluated. In addition, WO3 nanofibers were optimized by electrospinning, and WO3 nanoparticles were optimized by hydrothermal methods. Subsequently, WO3-rGO and WO3-N doped rGO composites were successfully produced in nanoparticles and nanofibers morphologies. Comprehensive structural, morphological, and photocatalytic analysis using MB were conducted for samples. As a result, WO3-rGO and WO3-N doped rGO nanoparticle composites containing 10% GO were achieved 74.8% and 81.25% MB removal in 60 minutes, respectively. Furthermore, WO3-rGO and WO3-N doped rGO nanofiber composites including 5% GO also were attained 93.67% and 54.15% MB removal in 60 minutes, respectively. This study presents a comprehensive approach to enhance the photocatalytic performance of metal oxide-GO composites.