Developıng a novel smart shelf label for retaılıng sector
Perakande sektörü için akıllı raf etiketi geliştirilmesi
- Tez No: 986626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU FELEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akıllı raf etiketleri (SSL), elektronik raf etiketleri (ESL), Perakende Sektörü Dijitalleşmesi, Nesnelerin İnterneti (IoT) entegrasyonu, RFID Teknolojisi, Smart shelf labels (SSL), electronic shelf labels (ESL), Digitalization of Retailing Sector, Internet Of Things (IoT) Integration, RFID Technology
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Hız, şeffaflık ve kişiselleştirme beklentilerini karşılamak için perakende sektörü dijital çözümlere yönelmektedir. Akıllı Raf Etiketleri (SSL'ler) gerçek zamanlı fiyat, stok ve promosyon güncellemeleri sunarak verimlilik, doğruluk ve sürdürülebilirliği artırmaktadır. Ancak, Türkiye'de benimsenme oranı yüksek maliyetler, düşük enerji verimliliği, yetersiz entegrasyon ve gerçek zamanlı senkronizasyon eksikliği nedeniyle hâlâ %2 seviyesindedir. Bu çalışma, enerji verimli, maliyet etkin, ERP/POS sistemleri ile uyumlu ve kullanıcı dostu bir SSL sistemi önermektedir. Çalışmanın kapsamı; donanım tasarımı, yazılım entegrasyonu, enerji verimliliği ve kullanılabilirlik testlerini içermekte olup hem büyük hem de küçük mağazalara odaklanmaktadır. Sistem, Türkiye'nin 6502 sayılı Kanunu kapsamında yasal uyumluluğu ve sık fiyat değişikliklerinden kaynaklanan operasyonel sorunları çözerek, modern perakende için ölçeklenebilir ve pratik bir araç sunmaktadır. (Ticaret Bakanlığı, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Mevzuatı)
Özet (Çeviri)
To meet consumer expectations for speed, transparency, and personalization, the retail industry is increasingly turning to digital solutions. Smart Shelf Labels (SSLs) facilitate this transition by offering real-time updates for pricing, stock levels, and promotions, thereby enhancing operational efficiency, accuracy, and sustainability. However, their adoption in Turkey remains low, at only 2%, primarily due to high costs, poor energy efficiency, inadequate system integration, and a lack of real-time synchronization. This thesis proposes a novel SSL system designed to be energy-efficient, cost effective, and user-friendly, with seamless compatibility with existing ERP/POS systems. The scope of the study encompasses hardware design, software integration, energy efficiency optimization, and usability testing, targeting both large and small scale retail stores. The proposed system addresses key challenges, including compliance with Türkiye's Law No. 6502 on Consumer Protection and the operational difficulties arising from frequent price adjustments. Ultimately, this research presents a scalable and practical solution for the demands of modern retail.