Kamu borçlanmasında 'yeşil tahvil' seçenekleri: Türkiye'de uygulanabilirlik ve bütçe katkısı üzerine bir değerlendirme
Green bond options in public borrowing: An evaluation of their applicability and budgetary contribution in Türkiye
  1. Tez No: 986637
  2. Yazar: SİBEL SANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERDEM SEÇİLMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe açıkları, Kamu borçları, Kamu yatırımları, Yeşil tahviller, Budget deficits, Public debts, Public investments, Green bonds
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kamu borçlanması alanında giderek önem kazanan yeşil tahvil uygulamaları ele alınacaktır. Öncelikle yeşil tahvilin kavramsal çerçevesi çizilecek, temel özellikleri ve uluslararası uygulamaları incelenecektir. Ardından Türkiye'de yeşil tahvilin kamu kesimi tarafından kullanılabilirliği değerlendirilecektir. Bu kapsamda, yeşil tahvillerin kamu bütçesi üzerindeki olası etkileri, mali sürdürülebilirlik açısından sağlayabileceği katkılar ve çevre yatırımlarının finansmanında sunabileceği fırsatlar analiz edilecektir. Çalışma sonucunda, Türkiye'de yeşil tahvil uygulamalarının geliştirilmesine yönelik öneriler sunulması hedeflenmektedir. Bu yönüyle tez, hem kamu maliyesi literatürüne katkı sağlayacak hem de çevre odaklı borçlanma politikalarına ilişkin özgün bir değerlendirme ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the increasingly important green bond practices in public borrowing will be examined. First, the conceptual framework of green bonds will be outlined, and their main characteristics and international practices will be analyzed. Then, the applicability of green bonds by the public sector in Türkiye will be evaluated. Within this scope, the potential impacts of green bonds on the public budget, their possible contributions to fiscal sustainability, and the opportunities they may offer for financing environmental investments will be analyzed. At the end of the study, it is aimed to present recommendations for improving green bond practices in Türkiye. In this respect, the thesis is expected to contribute both to the public finance literature and to provide an original evaluation regarding environmentally focused borrowing policies.