Buluntu fotğraflardan yeni imge denemeleri: Unutulanı hatırlamak
New image experiments from found photographs: Remembering the forgotten
  1. Tez No: 986640
  2. Yazar: BEYZA NUR POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERAP EMMUNGİL KARAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar, Fine arts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Tarih öncesi dönemlerden itibaren, hayatı anlamlandırmak için bir şeyleri saklamak, insanın en önemli eylemlerinden biri olmuştur. Bu tezin odağını, koruma ve hatırlama arzusu ile anıları saklamak ve bunların unutulmasını önlemek için gün yüzüne çıkarmak oluşturmaktadır. Saklayarak koruma ve hatırlama arzusuyla insan, mağara duvarlarındaki el izleri, hayvan imgeleri ve av sahnelerinde görüldüğü gibi anılarını bir şekilde kalıcılaştırmıştır. Kalıcı hale gelen anılardan oluşan imgeler, bireyin ve toplumun hafızasını oluşturmaya başlamıştır. Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar çeşitli yöntemlerle oluşturulan hafızanın birikimine, günümüzde fotoğraflar da aracılık etmektedir.“Buluntu Fotoğraflardan Yeni İmge Denemeleri: Unutulanı Hatırlamak”başlıklı bu tezde amaç unutulmuş olanı yeni imgeler aracığıyla gün yüzüne çıkarmaktır. Antikacılardan elde edilen buluntu fotoğraflardaki imgeler, tuval üzerine akrilik ve yağlı boya, yırtma-yapıştırma, kolaj, beden üzerine dijital yansıtmalar, tuval üzerine görüntü transferi, video gibi çeşitli tekniklerle yeniden kurgulanarak imgenin eski ve yeni halinin çağrışımıyla geçmiş ve günümüz arasında bir bağ kurmaktadır. İnsan, onu tanıyan insanların olduğu yerlerden uzaklaştıktan ya da ölüp yok olduktan sonra, fotoğraftaki imge olarak onu hatırlayan kimse kalmadığında, fotoğrafları da onunla birlikte, zamanla anlamını yitirir, unutulur, bir kenara atılır. Buluntu fotoğraflardan yeniden üretilen bu imgeler aracılığıyla izleyici, tekrar görünür kılınan anılarla bağ kurarak unutulmuş olana yeniden bir yaşam alanı açar. Yeni imgeler aracılığıyla izleyicide gerçekleşen hatırlama eylemiyle bireysel ve toplumsal belleğin sürekliliği sağlanır.
Özet (Çeviri)
From prehistoric times onward, preserving objects in order to make sense of life has been one of humanity's most fundamental actions. The focus of this thesis is the desire to preserve and remember, as well as to store memories and bring them to the surface in order to prevent their being forgotten. Through the urge to protect and remember by preserving, humans have rendered their memories permanent in various ways, as seen in handprints, animal images, and hunting scenes on cave walls. Images composed of these permanent memories gradually began to form individual and collective memory. From prehistoric ages to the present, the accumulation of memory has been constructed through various methods, and today photographs also mediate this accumulation. The aim of this thesis, titled“New Image Experiments from Found Photographs: Remembering the Forgotten”, is to bring what has been forgotten to light through new images. Images from found photographs obtained from antique dealers are reconfigured using various techniques such as acrylic and oil paint on canvas, tearing and pasting, collage, digital projections onto the body, image transfer onto canvas, and video. Through the association between the old and new states of the image, a connection is established between the past and the present. When a person moves away from places where there are people who know them, or after they die and cease to exist, and when there is no one left to remember them as an image in a photograph, the photographs, along with the person, gradually lose their meaning, are forgotten, and are cast aside. Through these images reproduced from found photographs, the viewer establishes a connection with memories that have been made visible once again, opening up a new space of existence for what has been forgotten. Through the act of remembering that occurs in the viewer by means of new images, the continuity of individual and collective memory is sustained.