Koruyucu ailelerin yaşam deneyimleri: Risk ve koruyucu faktörlerin fenomenolojik bir incelemesi
The life experiences of foster families: A phenomenological examination of risk and protective factors
  1. Tez No: 986687
  2. Yazar: ALPER TALHA KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Koruyucu aile, Koruyucu aile hizmeti, İlişkisel yılmazlık, Foster family, Foster care service, Relational resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, koruyucu ailelerin bakım sürecinde yaşadıkları zorlukları ve bu zorluklarla baş etme yollarını İlişkisel Yılmazlık Modeli çerçevesinde incelemektir. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik yaklaşım temelinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'de koruyucu aile sistemine dâhil olmuş ve en az bir yıllık bakım deneyimine sahip 15 koruyucu aile oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, koruyucu ailelerin çocukla ilişkili olarak en sık sosyal uyum, psikolojik sorunlar, sağlık problemleri, davranışsal güçlükler ve eğitim sürecine ilişkin zorluklar yaşadıklarını göstermiştir. Ebeveyn rolünde duygusal tükenmişlik, sorumluluk baskısı ve toplumsal önyargılar öne çıkarken; eş ilişkilerinde bakım yükünün paylaşımı, disiplin anlayışındaki farklılıklar ve iletişim sorunları önemli zorlanma alanları olarak belirlenmiştir. Bu zorlukların arkasında koruyucu ailelerin geliştirdiği baş etme mekanizmalarının da güçlü bir şekilde devrede olduğu görülmüştür. Öz farkındalık, sabır, umut, manevi baş etme kaynakları ve yılmazlık bireysel düzeyde; eşler arası dayanışma, aile ve sosyal çevre desteği ile sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik danışmanlardan alınan profesyonel destek ise ilişkisel düzeyde koruyucu faktörler olarak ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulguların, koruyucu ailelere yönelik psikososyal hizmetlerin planlanmasına ve çocuk koruma politikalarının güçlendirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the challenges experienced by foster families during the caregiving process and the ways in which they cope with these challenges within the framework of the Relational Resilience Model. The study was conducted using a phenomenological qualitative approach. The study group consisted of 15 foster families in Türkiye who had been involved in the foster care system for at least one year. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using content analysis. The findings showed that foster families most frequently experience child-related difficulties in the areas of social adaptation, psychological problems, health issues, behavioral difficulties, and the educational process. In the parenting role, emotional exhaustion, the burden of responsibility, and societal prejudices emerged as prominent sources of strain; whereas in spousal relationships, the sharing of caregiving responsibilities, differences in disciplinary approaches, and communication problems were identified as significant challenges. In the background of these difficulties, foster families were found to activate various coping mechanisms. Self-awareness, patience, hope, spiritual resources, and resilience stood out as individual-level strategies, while spousal solidarity, support from extended family and social networks, and professional assistance from social workers and psychological counselors functioned as relational protective factors. It is considered that the results of this study will contribute to the planning of psychosocial services for foster families and to the strengthening of child protection policies.