Bilişim sistemine girme suçu
Crime of entering a computer system
- Tez No: 986688
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim, bilişim sistemi, siber güvenlik, siber suç, bilişim sistemine girme, Informatics, information system, cybersecurity, cybercrime, unauthorized access to information systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Siber güvenlik, teknolojinin hızla gelişmeye ve değişmeye devam ettiği günümüzde vazgeçilemez bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Bilişim sistemlerinin yaygın kullanımının getirmiş olduğu kötüye kullanım ve saldırılar bu fiillerin suç olarak tanımlanıp cezalandırılmasına yönelik önlemler almayı zorunlu kılmıştır. Türk Ceza Kanununun 243. maddesinde düzenlenen bilişim sistemine girme suçu, bir bilişim sistemine yetkisiz ve izinsiz olarak gerçekleştirilen girme fiillerinin yaptırıma bağlanmasını sağlamıştır. Bilişim sisteminin bireysel veya kamusal nitelikte olması kanuni açıdan bir fark taşımayıp mevcut bir bilişim sistemine normal şartlar altında girme hakkı, yetkisi ve izni olmayan kişinin sisteme erişim sağlaması yani girmesi suçun oluşması bakımından yeterli sayılmıştır. Böylelikle ilk fıkrada suçun basit hali düzenlenmiştir. Öte yandan suçun daha az cezayı gerektiren nitelikli halinin düzenlendiği ikinci fıkra hükmündeki fiiller, öğretide cezayı hafifletici değil ağırlaştırıcı sebep olması gerektiğinden hareketle tartışmalara sebep olduğundan önem taşımaktadır. Yine bilişim sistemine girme fiili sebebiyle sistemin içerdiği verilerin yok olması veya değişmesi sonucunun ağırlaştırıcı neden sayıldığı üçüncü fıkra hükmünün de Türk Ceza Kanunun 244. maddesinin ikinci fıkrasında tanımlanan suçla farkının izahı, çalışmanın bütünlük arz etmesi bakımından kaçınılmazdır. Çalışmamızda ayrıca 19/03/2025 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Siber Güvenlik Kanununun muhtemel etkileri tartışılmaya çalışılacak ve Sanal Ortamda İşlenen Suçlar Sözleşmesine ilişkin hükümler konumuz açısından irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
Cybersecurity has become an indispensable necessity in today's world, where technology continues to evolve and change rapidly. The widespread use of information systems has led to various forms of misuse and attacks, making it essential to define these acts as crimes and impose legal sanctions. Article 243 of the Turkish Penal Code regulates the offense of unauthorized access to an information system, penalizing acts of accessing such systems without permission or authorization. Whether the system is of a private or public nature does not make a legal difference; it is sufficient for the offense to occur if the person accesses the system without having the legal right, authority, or permission under normal circumstances. In this context, the first paragraph sets out the basic form of the offense. However, the second paragraph, which defines a qualified form of the offense with a reduced penalty, has sparked doctrinal debates as to whether the acts it covers should be considered aggravating rather than mitigating circumstances. Additionally, the third paragraph, which treats the deletion or alteration of data within the system as an aggravating factor, must be distinguished from the offense defined in the second paragraph of Article 244 of the Turkish Penal Code for the sake of completeness. This study also aims to discuss the potential impacts of the Cybersecurity Law published in the Official Gazette on 19/03/2025 and to analyze the relevant provisions of the Council of Europe Convention on Cybercrime in the context of the topic.