Sosyal hizmet merkezlerinde çocuk alanında çalışanların mesleki deneyimleri ve zorlukları: Bir nitel çalışma
Professional experiences and challenges of practitioners working in the field od child welfare: A qualitative study
- Tez No: 986690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAVİD REHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Çocuk alanında çalışanlar, Mesleki zorluklar, Baş etme stratejileri, Sosyal hizmet merkezleri, Child welfare workers, Occupational challenges, Coping strategies, Social service centers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Sosyal hizmet disiplini; insan hakları, eşitlik ve sosyal adalet ilkeleri doğrultusunda bireylerin, ailelerin ve toplumun refahını güçlendirmeye yönelik uygulamalı bir meslek ve bilim alanıdır. Çocuklarla yürütülen sosyal hizmet uygulamaları ise bu disiplinin en duyarlı ve çok yönlü çalışma sahalarından birini oluşturmaktadır. Çocukların korunması, refahlarının artırılması ve sağlıklı gelişimlerinin desteklenmesi sürecinde görev yapan çalışanlar, hem duygusal hem de kurumsal düzeyde yüksek sorumluluklar üstlenmektedir. Bu araştırma, sosyal hizmet merkezlerinde çocuk alanında çalışanların mesleki deneyimlerini, karşılaştıkları güçlükleri ve bu güçlüklerle baş etme stratejilerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma deseniyle yürütülmüş olup sosyal hizmet merkezlerinde çocuk alanında çalışan 20 profesyonel ile gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Elde edilen veriler tematik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, çocuk alanında çalışan uzmanların yüksek iş yükü, personel yetersizliği, süpervizyon eksikliği, sınırlı kurumsal kaynaklar ve duygusal tükenmişlik gibi çok yönlü zorluklarla karşılaştıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, travmatik vakalarla sürekli temas halinde olmanın ikincil travmaya yol açtığı; buna karşın uzmanların çocukların yaşamında olumlu değişim yaratma motivasyonuyla mesleki dayanıklılık geliştirdikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, çocuk alanında çalışanların mesleki destek sistemlerinin güçlendirilmesi, düzenli süpervizyon mekanizmalarının oluşturulması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, çocuklarla yürütülen sosyal hizmet uygulamalarının niteliğini artırmaya ve çalışanların mesleki refahını desteklemeye yönelik bilimsel katkılar sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The discipline of social work is an applied profession and field of science that aims to strengthen the well-being of individuals, families, and society in line with the principles of human rights, equality, and social justice. Social work practices carried out with children constitute one of the most sensitive and multifaceted areas of this discipline. Employees working in the process of protecting children, enhancing their well-being, and supporting their healthy development undertake significant responsibilities at both emotional and institutional levels. This study aims to examine in depth the professional experiences of those working in the field of child welfare at social service centers, the challenges they face, and the strategies they develop to cope with these challenges. The research was conducted using a qualitative research design and is based on in-depth interviews with 20 professionals working in the field of child welfare at social service centers. The data obtained were analyzed using the thematic analysis method. The findings revealed that professionals working in the child welfare field face multifaceted challenges such as heavy workload, insufficient staff, lack of supervision, limited institutional resources, and emotional exhaustion. In addition, it was found that continuous exposure to traumatic cases leads to secondary trauma; however, professionals develop occupational resilience through their motivation to create positive changes in children's lives. The results of the study emphasize the necessity of strengthening professional support systems, establishing regular supervision mechanisms, and improving working conditions for those working in the child welfare field. The outcomes of this research provide scientific contributions aimed at enhancing the quality of social work practices with children and supporting the professional well-being of employees.