Türkiye'nin geri dönüş politikaları çerçevesinde Suriyeli mülteci çocukların gelecek beklentilerinin değerlendirilmesi: Tuzla örneği
Evaluating the future expectations of Syrian refugee children in the context of Turkey's migration policies: The case of Tuzla
- Tez No: 986694
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Voluntary Return, SyrianRefugeeChildren, Turkey's Migration Policies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de geçici koruma statüsüyle yaşayan Suriyeli mülteci çocukların geleceğe dair yönelimlerini, Türkiye'nin uyguladığı gönüllü geri dönüş politikaları bağlamında değerlendirmektedir. Araştırmanın amacı, bu çocukların Türkiye'de kalma, Suriye'ye dönme veya üçüncü bir ülkeye göç etme yönündeki tercihlerini anlamak; bu tercihlerin hangi sosyal, psikolojik ve politik etkenlerle biçimlendiğini analiz etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış; İstanbul'un Tuzla ilçesinde Suriyeli mülteci çocuklarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve anket uygulamalarıyla birlikte, bu çocuklarla doğrudan çalışan öğretmenler ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Türkiye'de doğmuş ya da uzun süredir burada yaşayan çocukların gönüllü geri dönüş sürecine dair açık, anlaşılır ve çocuk merkezli politikalarla bilgilendirilmesi gerektiği ortaya konmuştur. Bu bağlamda, entegrasyon temelli belirsizliğin ötesine geçilerek, çocukların yönelimlerini dikkate alan, psikososyal destekle güçlendirilmiş ve yönlendirici nitelikte geri dönüş stratejilerinin geliştirilmesi önerilmektedir. Başka bulguları ekle Bu çalışma, göç çalışmaları literatüründe sıklıkla ele alınan entegrasyon, uyum ve toplumsal kabul konularından farklı olarak, çocukların gönüllü geri dönüş eğilimlerine odaklanarak alana özgün bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Özellikle Suriyeli mülteci çocukların kendi geleceklerini nasıl kurguladıklarını doğrudan onların ve öğretmenlerinin gözünden anlamaya çalışması bakımından, hem kuramsal hem de saha temelli yaklaşımlara alternatif bir perspektif getirmektedir. Bu yönüyle çalışma, yalnızca çocukların geleceğe dair bireysel beklentilerini değil, aynı zamanda Türkiye'nin göç politikalarının bu beklentiler üzerindeki etkisini çözümlemeye çalışarak, ilgili alandaki bilimsel ve politik tartışmalara yeni açılımlar kazandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive assessment of the future orientations of Syrian refugee children living under temporary protection in Turkey, within the context of Turkey's voluntary return policies. The primary aim of the research is to understand these children's preferences regarding staying in Turkey, returning to Syria, or migrating to a third country, and to conduct an in-depth analysis of the social, psychological, and political factors shaping these preferences. The study adopts a qualitative research approach, employing semi-structured interviews and surveys conducted with 15 Syrian refugee children in Tuzla, Istanbul, which allowed for a direct understanding of the children's experiences. In addition, interviews with 10 teachers who work closely with these children provided supplementary data that corroborated the children's statements and observations, thereby enhancing the reliability and scope of the research. This dual data collection approach integrates both the children's perspectives and the educators' observations, ensuring that the findings are grounded in a richer and more robust evidence base. The findings indicate that children born in Turkey or who arrived at a very young age have limited knowledge about voluntary return processes, and existing uncertainties significantly influence their choices. This underscores the critical role of educational and social service opportunities in Turkey in shaping children's sense of safety and their expectations for the future. Children's perception of teacher and peer support within the school and classroom environment as a key determinant of a secure life has been particularly confirmed through interviews with teachers. These data highlight the pivotal role of educators in the psychosocial adaptation and social integration of children, offering important implications for policy and practice. Distinct from the frequently discussed topics of integration, adaptation, and social acceptance in migration literature, this study makes a field-based, original contribution by focusing specifically on children's tendencies toward voluntary return. Understanding how Syrian children envision their futures is not only based on their individual expressions but also supported by observations from teachers in close interaction with them, enhancing both the theoretical and practical validity of the research. In this regard, the study aims to provide a holistic analysis of children's individual future expectations and the impact of Turkey's migration policies on these expectations, offering new and valuable insights for both scholarly and policy-oriented discussions in the field.