Sosyal hizmet öğrencilerinde stres ve yeme bozukluklarının ilişkisi: Aile aidiyetinin hafifletici rolü
The relationship between stress and eating disorders in social work students: The moderating role of family belonging
- Tez No: 986695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAVİD REHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Yeme Bozukluğu, Aile Aidiyeti, Sosyal Hizmet Öğrencileri, Aidiyet, Perceived Stress, Eating Disorder, Family Belonging, Social Work Students, Sense of Belonging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal hizmet lisans öğrencilerinde algılanan stres, yeme bozukluğu belirtileri ve aile aidiyetinin ilişkisini incelemektedir. Eğitim sürecinde pratik gereksinimler, duygusal yükler ve dezavantajlı gruplarla çalışmaya hazırlık, öğrencilerde stres yaratabilmektedir. Üniversite yaşamındaki bu stres kaynakları bireysel ve davranışsal olumsuzluklara yol açabilir; yeme bozuklukları da stresli yaşam olayları ve duygusal zorlanmalarla yakından ilişkilidir. Aile aidiyeti psikolojik dayanıklılığı artıran koruyucu bir faktör olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda çalışma, yüksek aile aidiyetinin stres-yeme bozukluğu ilişkisini zayıflatıp zayıflatmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile desenlenmiş olup veriler İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet lisans öğrencilerinden elde edilmiştir. Bu kapsamda araştırma içerisinde Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği ve Aile Aidiyeti Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler için t-test analizi, değişkenlerin sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA), değişkenler arası ilişkileri incelemek amacıyla pearson korelasyon analizi ve aile aidiyeti ile yeme bozukluğu arasındaki ilişkide algılanan stresin düzenleyici rolünü test etmek amacıyla Hayes Process Model 2 kullanılarak moderator analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular göstermektedir ki sosyal hizmet öğrencilerinin algılanan stres düzeyleri ile yeme bozukluğu belirtileri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. Ayrıca, aile aidiyetinin yeme bozukluklarına karşı hafifletici bir psikososyal faktör olduğu ancak bu hafifletici etkinin bireylerin stres düzeylerinin artmasıyla birlikte azaldığı ve yüksek stres koşullarında anlamlılığını kaybettiği saptanıştır. Sonuç olarak; sosyal hizmet öğrencilerinin toplumsal sorunlar ile karşılaştığı, toplumdaki dezavantajlara birebir temas ettiği staj süreçlerine duygusal dayanıklılık, stres yönetimi, baş etme stratejileri ve aidiyet farkındalığı temelli grup süpervizyonları entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between perceived stress, eating disorder symptoms, and family belonging among undergraduate social work students. During the educational process, practical requirements, emotional burdens, and preparation for working with disadvantaged groups may create stress among students. These sources of stress in university life can lead to individual and behavioral difficulties; eating disorders are also closely related to stressful life events and emotional challenges. Family belonging is considered a protective factor that enhances psychological resilience. In this context, the study aims to assess whether high family belonging weakens the relationship between stress and eating disorders. This research was designed using the relational screening model, one of the quantitative research methods, and the data were collected from undergraduate students of the Department of Social Work at Istanbul Aydın University, Faculty of Health Sciences. Within the scope of the study, the Personal Information Form, Perceived Stress Scale, Eating Disorder Assessment Scale, and Family Belonging Scale were used. For data analysis, an Independent Samples T-Test was conducted, a One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used to examine whether the variables showed significant differences according to grade level, a Pearson correlation analysis was performed to examine the relationships among variables, and a moderator analysis was conducted using Hayes Process Model 2 to test the moderating role of perceived stress in the relationship between family belonging and eating disorders.The findings indicate that there is a significant positive relationship between perceived stress levels and eating disorder symptoms among social work students. Moreover, family belonging was found to be a mitigating psychosocial factor against eating disorders; however, this protective effect decreased as individuals' stress levels increased and lost its significance under high-stress conditions. In conclusion, it is recommended that group supervisions based on emotional resilience, stress management, coping strategies, and belonging awareness be integrated into the internship processes where social work students encounter social problems and interact directly with disadvantaged groups.