Sağlık çalışanlarında örgüt kültürü ve hizmet inovasyon performansı ilişkisi: Özel hastane örneği
Relationship between organizational culture and service innovation performance in health workers: Private hospital example
- Tez No: 986699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ŞAHİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel sağlık, Organizational health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sağlık kurumlarında hizmet inovasyonu, hem hastalara sunulan bakım kalitesini yükseltmek hem de sağlık çalışanlarının iş süreçlerini daha verimli ve etkili hâle getirmek açısından büyük önem taşır. Dolayısıyla, hizmet inovasyonu, modern sağlık sistemlerinin hem kalite hem de etkinlik açısından vazgeçilmez bir unsuru hâline gelmiştir. Bu çalışmada,İstanbul'da hizmet veren özel bir sağlık kurumunda çalışan 224 sağlık personeli için örgüt kültürü ve hizmet inovasyon performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan anket çalışması“deneysel olmayan nicel araştırma”tasarımındadır ve uygulanma biçimine göre tarama yöntemidir. Çalışmada kullanılan ölçekten elde edilen verilerin analizi IBM SPSS 27.0 ve AMOS 24.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Ölçeklere verilen yanıtların yüzde ve frekans dağılımları ile ortalama ve standart sapma değerleri de rapor edilmiştir. Kullanılan ölçeklerin yapı geçerliliğini değerlendirmek amacıyla açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Analizlerde kullanılacak yöntemler, verilerin dağılımının normalliğine bağlı olarak seçilmiştir. Bu doğrultuda, ölçek boyutlarının normalliğini test etmek için Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri uygulanmıştır. Normallik varsayımının sağlanmaması nedeniyle, grup farklılıklarını incelemek üzere ikili gruplarda Mann-Whitney U testi, üç ve daha fazla grupta ise Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Spearman Korelasyon analizi sonucunda, örgüt kültürü ile hizmet inovasyon performansı %50,1 oranında (r=0,501, p=0,000) pozitif yönde anlamlı ilişkilidir. Örgüt kültürü 1 br. arttığında hizmet inovasyon performansı 0.501 br. artış gösterecektir (β=0.501, p<0.05).
Özet (Çeviri)
Service innovation in healthcare institutions is of great importance for improving both the quality of care provided to patients and making work processes more efficient and effective for healthcare staff. Therefore, service innovation has become an indispensable element of modern healthcare systems in terms of both quality and efficiency. In this study, the relationship between organizational culture and service innovation performance was examined among 224 healthcare personnel working at a private healthcare institution in Istanbul. The survey study employed a“non-experimental quantitative research”design and employed a survey method. Data obtained from the scale used in the study were analyzed using IBM SPSS 27.0 and AMOS 24.0 package programs. Percentage and frequency distributions, as well as mean and standard deviation values, of the responses to the scales are also reported. Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were conducted to assess the construct validity of the scales used. The analysis methods were selected based on the normality of the data distribution. Accordingly, the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests were applied to test the normality of the scale dimensions. Because the normality assumption was not met, the Mann-Whitney U test was used for paired groups and the Kruskal-Wallis test was used for groups of three or more to examine group differences. As a result of Spearman Correlation analysis, organizational culture and service innovation performance were significantly positively correlated at a rate of 50.1% (r=0.501, p=0.000). When organizational culture increases by 1 unit, service innovation performance will increase by 0.501 units (β=0.501, p<0.05).