Türk romanında Kanuni Sultan Süleyman
Kanuni Sultan Süleyman in Turkish novel
  1. Tez No: 986738
  2. Yazar: AYBÜKE BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kanuni Sultan Süleyman, roman, tarihî roman, şair hükümdar, edebî şahsiyet, roman incelemesi, Analiz, Tarihi roman, Türk dili ve edebiyatı, Türk romanı, Yeni Türk edebiyatı, Suleiman the Magnificent, novel, historical novel, poet sovereign, literary personality, novel review, Analysis, Kanuni Sultan Süleyman, Historical novels, Turkish language and literature, Turkish novel, New Turkish literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Devleti'nin en ihtişamlı padişahlarından biri olmanın yanı sıra şair kimliğiyle de öne çıkan bir hükümdardır. Saltanat yılları boyunca Osmanlı Devleti'ni askerî, siyasi, edebî ve kültürel alanlarda zirveye taşıyan Kanuni Sultan Süleyman'ın; gerçekleştirdiği seferler, saray hayatı ve özellikle Hürrem Sultan'la olan ilişkisi tarih araştırmacılarının ilgisini çektiği gibi edebiyatın çeşitli alanlarına da sirayet etmiştir.“Türk Romanında Kanuni Sultan Süleyman”adını taşıyan bu çalışmada farklı dönemlerde kaleme alınmış olan tarihî romanlar aracılığıyla Kanuni Sultan Süleyman'ın romanlarda nasıl ele alındığı üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, giriş ve sonuç bölümleri hariç iki bölümden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde, tarihî roman kavramı ve tarihî romanın Türk edebiyatındaki tarihsel gelişimi üzerinde durularak Kanuni Sultan Süleyman'ı konu edinen romanlar belirtilmiştir.“Kanuni Sultan Süleyman'ın Hayatı, Sanatı ve Eserleri”adını taşıyan ikinci bölümde, Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatından kısaca bahsedilmiş ve edebî şahsiyeti hakkında bilgi verilmiştir.“Kanuni Sultan Süleyman Üzerine Yazılmış Romanların İncelenmesi”adlı bölümde Kanuni Sultan Süleyman'ı konu edinen romanlar yapısal, biçimsel ve tematik yönleriyle incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular doğrultusunda genel bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Suleiman the Magnificent was not only one of the most splendid sultans of the Ottoman Empire but also a ruler who stood out with his identity as a poet. Throughout his reign, Suleiman the Magnificent led the Ottoman Empire to its peak in military, political, literary, and cultural fields. The campaigns he conducted, life in the palace, and especially his relationship with Hürrem Sultan have attracted the interest of historians and have also permeated various fields of literature. This study, entitled“Suleiman the Magnificent in the Turkish Novel,”aims to examine how Suleiman the Magnificent is portrayed in novels through historical novels written in different periods. Excluding the introduction and conclusion, this study consists of two main chapters. In the Introduction, the concept of the historical novel and the historical development of the historical novel in Turkish literature are discussed, and novels focusing on Suleiman the Magnificent are identified. In the second chapter, entitled“The Life, Art, and Works of Suleiman the Magnificent,”a brief account of Suleiman the Magnificent's life is given, and information is provided about his literary personality. In the chapter titled“An Analysis of Novels Written on Suleiman the Magnificent,”the novels dealing with Suleiman the Magnificent are examined in terms of their structural, formal, and thematic features. In the conclusion, a general evaluation is attempted in line with the findings obtained.